Együtt készült fel a nagykágyai fiatalság az október 19-én megrendezett szüreti bálra és a vonulók közösen díszítették fel a mulatság helyszínét. A hagyományőrző fiatalok hét párt alkotva indultak el, oldalukon két huszárral, egy postás párral és a kisbíróval, hogy hangos nótaszóval vonuljanak végig a falu utcáin.

A fiatalok kilenc helyen mutatták be táncukat, ezután a kisbíró frappáns mondókával csalogatta a falu népét az esti bálba. A településen való végigvonulást követően az elfáradt táncosokat és kocsisokat meleg étellel fogadták a nagykágyai kultúrotthonban.

A bál 8 órától vette kezdetét: tombolát lehetett vásárolni, licitálni lehetett a fiatalok által készített harangra (vas harang formára szőlőt és almát kötöttek, aminek a belsejébe bort tettek), valamint a bálkirálynői címre is! A jó hangulatról Nagy Róbert zenész gondoskodott. Pontban éjfélkor a táncosok bemutatták táncukat a bálon és ezt követően folytatódott a hajnalig tartó mulatozás.

A táncosok hálával tartoznak a falubeli gazdáknak, akik anyagilag támogatták őket. Külön köszönettel tartoznak a nagykágyai tanácsosnak, illetve a főszervezőknek és mindazoknak, akik segítettek a bálra való előkészületekben.

Másnap a szüreti táncosok a hagyománynak eleget téve, fáradtságukat félretéve vettek részt a délelőtti istentiszteleten. 


Írta: a nagykágyai szüreti táncosok