^ Vissza Fel
népszokás címke bejegyzései:

Ünnepi körkép a nagyvilágból

Mozaik  ,   2012. december 19. szerda 
 724

Milyen szokások kötődnek a karácsony idõszakához a Föld különböző pontjain? A karácsonyi ünnepek évszázadokig a Húsvét árnyékában álltak. Csak a XIX. századra vált Európa-szerte a karácsony az első számú keresztény ünneppé. A Karácsony szó eredete a magyar nyelvben. ’Karácsony’ szavunk a ’kerecsensólyom’ szavunkból eredhet, annál is inkább mert a Székelyföldön szokás volt, hogy Karácsony napján kerecsensólymokat engedtek szabadon. A kerecsensólyom nálunk magyaroknál ősidők óta szent madár (turul), a fényhozó madarunk, amely a szentlélek jelölője is.

Advent – hiedelmek, hagyományok, gyertyafény

Kultúra  ,   2012. december 3. hétfő 
 941

Az adventi időszak a karácsonyt megelőző negyedik vasárnappal, azaz Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét. (Az ’adventus’ latin eredetűszó, jelentése eljövetel, megérkezés.) Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei az ősi korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal és fagyönggyel ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét.
Az adventi koszorú hagyománya valószínűleg abból az ősi hiedelemből származik, hogy a kör (varázskör) megvéd a gonosztól.