^ Vissza Fel
Advent címke bejegyzései:

Adventi sürgés-forgás a csokalyi reformátusoknál

Kultúra    2019. december 16. hétfő 

Adventi vásárt rendezett a csokalyi református közösség advent első vasárnapján a gyülekezet közösségi termében. Az istentiszteletről távozva a hívek útja a helyiek között „emeletes iskolaként” ismert épületbe vezetett, ahol a lelkesen és szeretettel előkészített kézműves termékekkel és finomságokkal terített asztalok várták az adventet ünneplőket. A megvásárolható termékek között mézeskalácsok, karácsonyfa díszek, fahéjas pörkölt dió, asztali díszek, adventi koszorúk voltak ízlésesen sorakoztatva, jelképes összegekért. Ezeket az óvodások és konfirmálók mellett – az idei esztendőben először – a barkácskörben tevékenykedő asszonyok készítették elő. A terem másik oldalában meleg tea és forralt bor, fánk és lángos várta az időseket és fiatalokat. A befolyt összeget, mint minden évben, idén is a gyermekfoglalkozásokra fordítják.

Advent harmadik vasárnapja ennél is mozgalmasabban telt. December 14-én délután a szatmárnémeti Szegletkő nevű dicsőítő zenekar adventi koncertjét hallgathattuk a csokalyi református templomban. A koncerten összegyűlt perselypénzt az érkörtvélyesi Ölyüs Noel gyógyíttatására ajánlották fel.

Nyüzsgés a csokalyi adventi vásáron

Kultúra  , ,   2017. december 22. péntek 

Családias, meghitt adventi vásárt tartott a csokalyi református közösség advent első vasárnapján a gyülekezeti imateremben. Az istentiszteletről távozva a hívek útja egyből a közösség imatermébe vezetett, ahol már kézműves termékekkel és finomságokkal terített asztal várta az adventet ünneplőket. Az imateremben a hatalmas nyüzsgés ellenére mindenki türelemmel nézelődött a kézzel készült kis tárgyak között, és láthatóan szívesen csevegett az egyházi alkalom után. A megvásárolható termékek között voltak mézeskalácsok, karácsonyfadíszek, képeslapok és mécsestartók is, ízlésesen sorakoztatva, jelképes összegekért. Ezeket az óvodások és kisiskolások, illetve a helyi IKE tagjai készítették. A terem másik oldalában pedig meleg tea, fánk és lángos várta az időseket és fiatalokat. A befolyt összegből társasjátékot vásárolnak majd az IKE-s fiatalok számára, a hosszú téli estékre készülve.

Adventi gondolatok

Mozaik    2015. december 15. kedd 

(Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök készített interjúnk nyomán.)

Elsősorban misztériumként, titokként kell megélnünk az adventi időszakot. A gondviselés is úgy rendelte, hogy december 8-tól a szent év által egy különleges keret is adódik erre. A Szentatya meghirdette az Isteni irgalmasság évét, mely arról szól, hogy egyéni életünkben fedezzük fel Istennek a jóságát. Nem állíthatjuk, hogy kiérdemeltük valamiért – ez Istennek az ajándéka, a titka, hogy ő az jóságával, szeretetével elhalmoz. Hogyha ezt tényleg fel tudjuk fedezni és át tudjuk élni, akkor egészen más lenne és lesz a mi viszonyunk a többiekhez is, egészen másképp tudunk a világ elé állni.

Felvetődik a kérdés, hogy vajon a Szentatya miért éppen most rendelt el egy ilyen rendkívüli időt? Én azt hiszem, hogy nem véletlenül. Látjuk, hogy mi minden történik a világban. Sajnos nem is tudjuk már követni, de azt látjuk, hogy Európa és az egész világ félelemben él. Talán éppen ezért gondolta Szentatyánk, hogy ideje volna kicsit megállni és mérlegelni ezt a titkot, hogy igenis Isten jóságos hozzánk, szeret minket – ezt meg kell értenünk, át kell élnünk és akkor tudunk valamit javítani ezen a világon.

A második gyertyagyújtás

Mozaik    2013. december 13. péntek 

Ünnepi szentmisén, az ifjúsági találkozóval egybekötve gyújtották meg az adventi koszorú második gyertyáját Székelyhídon december 7-én a római katolikus templomban. Az ünnepségre Margittáról és Székelyhídról, a két esperesi körzetből érkezett plébánosok és a velük érkezett gyerekek szavalatokkal és énekkel köszöntötték egymást és tették ünnepélyessé az adventi készülődést.

 

Adventi vásár Szentjobbon

Közélet  ,   2013. december 13. péntek 

Összehozta a kis falu lakóit az új ünnepi esemény

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek Szentjobbon adventi vásárt november 30-án. Az eseményre lassan érkeztek a vendégek, viszont minél többen nézelődtek a portékák körül, természetesen annál jobb lett a hangulat.
A lakodalmas házat karácsonyi dalok és gyermekzsivaj, meleg bor- és fenyőillat töltötték meg. A vásáron a meleg bort és teát az egyháznak köszönhették a melegedők, de hogy a rágcsálnivaló se maradjon el, mézes sütiket és gofrit lehetett kapni, rögtön az eseményt szervező Szent István Szociális Központ gyerkőceinek kézműves termékei után. Számtalan díszes gyertyát, igényes képeslapokat, asztali díszeket vásárolhatott bárki a közeledő ünnepi ajándékozás céljából, vagy épp tombolát, adventi koszorút, esetleg a szomszéd boltos adományozta édességeket.

Advent – hiedelmek, hagyományok, gyertyafény

Kultúra  ,   2012. december 3. hétfő 

Az adventi időszak a karácsonyt megelőző negyedik vasárnappal, azaz Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét. (Az ’adventus’ latin eredetűszó, jelentése eljövetel, megérkezés.) Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei az ősi korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal és fagyönggyel ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét.
Az adventi koszorú hagyománya valószínűleg abból az ősi hiedelemből származik, hogy a kör (varázskör) megvéd a gonosztól.

A keresztyén ember legfontosabb ünnepe a húsvét

Mozaik    2011. április 10. vasárnap 

A keresztyén ember legfontosabb ünnepe a húsvét. „Én vagyok a feltámadás és az élet” – olvassuk a Szentírásban a János- evangélium 11,25 versében.  Húsvéti ünneplésünk központjában a feltámadt Jézus Krisztus áll, aki odafordul az elhagyott magányban, szegénységben élő egyszerű emberhez, letörli a könnyeket és megvigasztal minden rászorultat. Nem válogat az emberek között, számára mindenki egyenlő. A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A niceai zsinat Kr. u. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A magyar szó ,,húsvét”, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi.

Adventi gondolatok

Mozaik  ,   2011. április 6. szerda 

Mindenki siet, szalad, el vagyunk foglalva saját dolgainkkal. A világ elanyagiasodott, az emberek elhidegültek egymástól. Nincs idő senkire és semmire. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem látjuk a kiutat, elkeseredünk. Ezt a magányos megfáradt embert keresi Isten advent idején. Adventben vagyunk. Az advent szó jelentése: várakozás, eljövetel, a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Az advent eredete a IV. századig nyúlik vissza, VII. Gergely pápa az adventi vasárnapok számát négyben határozta meg. Ezek az adventi vasárnapok Jézus Krisztus eljövetelére irányítják figyelmünket. Amiképpen már Krisztus eljött erre a