Adventi vásárt rendezett a csokalyi református közösség advent első vasárnapján a gyülekezet közösségi termében. Az istentiszteletről távozva a hívek útja a helyiek között „emeletes iskolaként” ismert épületbe vezetett, ahol a lelkesen és szeretettel előkészített kézműves termékekkel és finomságokkal terített asztalok várták az adventet ünneplőket. A megvásárolható termékek között mézeskalácsok, karácsonyfa díszek, fahéjas pörkölt dió, asztali díszek, adventi koszorúk voltak ízlésesen sorakoztatva, jelképes összegekért. Ezeket az óvodások és konfirmálók mellett – az idei esztendőben először – a barkácskörben tevékenykedő asszonyok készítették elő. A terem másik oldalában meleg tea és forralt bor, fánk és lángos várta az időseket és fiatalokat. A befolyt összeget, mint minden évben, idén is a gyermekfoglalkozásokra fordítják.

Advent harmadik vasárnapja ennél is mozgalmasabban telt. December 14-én délután a szatmárnémeti Szegletkő nevű dicsőítő zenekar adventi koncertjét hallgathattuk a csokalyi református templomban. A koncerten összegyűlt perselypénzt az érkörtvélyesi Ölyüs Noel gyógyíttatására ajánlották fel.

A másnapi gyülekezeti ünnepen Isten egész éves áldásaiért adtak hálát, különösen az egyházközség közösségi épületének teljes külső felújításáért. Az elmúlt két évben új lemezfedélre cserélték a száz évesnél régebbi cseréphéjazatot, illetve újravakolták az emeletes épületet. Az ünnepi istentiszteleten Bara László, az Érmelléki Református Egyházmegye főjegyzője hirdette Isten bátorító adventi üzenetét. Az eseményen jelen voltak a csokalyi görög katolikus közösség tagjai mellett az önkormányzati és a Bihar megyei elöljárók is, akiknek anyagi támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg az épület felújítása. Az alkalom közös gyülekezeti ebéddel zárult, melyre minden jelenlévőt szeretettel meghívtak.


Írta: Tokár Sándor lelkész