^ Vissza Fel
Érmelléki Borverseny címke bejegyzései:

Megújultan viszik tovább a hagyományt az érmelléki borászok

Mozaik  , ,   2023. március 4. szombat 

Minőségi nedűket kóstolhattunk a múzeumban a XXVII. Érmelléki Borversenyen

Regionális borversenyt szerveztek Székelyhídon február utolsó szombatján. A vetélkedőre benevezni csak a szigorú leadási határidőn belül leadott palackozott, felcímkézett borokkal lehetett, a minősítések pedig a nemzetközi borversenyek szabványához igazítva aranyat és ezüstöt jelentettek. A borok pontozására felkért zsűritagok között a régi, tapasztalt tagok mellé fiatal borászok, borszakértők kaptak felkérést. A rendezvény helyszínéül ez alkalommal is a székelyhídi múzeum épülete szolgált, ahol a  bírálók a délelőtt folyamán elkezdték értékelésüket. A 101 beérkezett mintából mindössze egyetlenegy volt értékelhetetlen.

Gondolatok a borverseny után

Kultúra  ,   2019. március 1. péntek 

Véget ért a jubileumi, 25. székely­hídi borverseny. Még arra is figyeltek a (kiváló munkát végző) szervezők, hogy meghívják a negyedszázaddal ezelőtti első borverseny szervezőit – Vasadi József agrármérnök és Gavrucza Tibor tiszteletes mellett engem is –, sőt még egy igényes kivitelezésű, névre szóló bronz emlékplakettet is akasztottak a nyakunkba. Hát mit mondjak, nagyon jól esett.

Színvonalas borviadal Székelyhídon

Kultúra  ,   2018. február 24. szombat 

Több volt a benevezett nedűk száma a tavalyinál, minőségi szórakozást biztosítottak a szervezők

A tavalyinál több gazda több nedűvel vett részt az idei borversenyen. A minőségi italok, a jó szervezőmunka, az esemény gördülékeny lebonyolítása kivívta a jelenlévők elismerését.

Fülcimpát csipkedő hideg szél cikázott a tar szőlőhegyen február 24-én, szombaton a székelyhídi borviadal délelőttjén. Szent Vincének, a nemes foglalkozás védőszentjének emléktáblájánál minden évben összegyűlnek a gazdák koszorúzásnyi pillanatra a városunkban tartott borversenyek alkalmából. Ezúttal sem volt ez másként….

Minőségi borok viadala

Kultúra  ,   2017. március 10. péntek 

Visszaállítanák az érmelléki nemes italok köré épülő kultúra régi hírnevét

Pincemélyben palackokba rejtett nyári napsugártitkokkal rukkoltak ki a környékbeli és távolabbi borosgazdák, de szép számban érkeztek az anyaországból is a megmérettetésre. Vidám hangulatban, cigányzenével, mulatozással és szakmaiismeret-gyarapodással zajlott a huszonharmadik székelyhídi borverseny.

A húszéves versenyeké a világ!

Kultúra  ,   2014. március 7. péntek 

Már két évtizede rendezik meg a borok vetélkedőjét Székelyhídon

Miután a nap folyamán minden jelentkező bortermelő leadta palackjait a munkásklubban, estére gyűltek vissza régi és új gazdák a verseny színterére, miközben a zsűri már értékelte a borokat. A teremben jól látható volt, kik húzzák már régóta együtt a szőlősgazdák szekerét a szakmában, így az Ér hangja nevében az egymással szemben ülő, de nem egymással szemben álló, Takács Jánost és Kincses Balázst kérdeztem a versennyel kapcsolatos véleményükről, motivációjukról, eddigi eredményekről és a jövőről.

Ismét versengtek Székelyhídon az érmelléki borászok

Kultúra    2013. március 2. szombat 

 

Újra találkoztak a borászok, valamint az érmelléki borkultúrát kedvelő és annak hagyományait ápoló érdeklődők február 23-án, Székelyhídon. A XIX. Érmelléki Borversenyen a meghirdetett három kategóriában 128 nedűvel (75 fehér száraz, 27 fehér aromás, 26 vörös borral) neveztek a megmérettetésre a romániai és magyarországi borosgazdák. Idén a versenyzők 23 települést képviseltek: Bihar, Bihardiószeg, Biharvajda, Csokaly, Debrecen, Élesd, Érköbölkút, Érmihályfalva, Gálospetri, Gyermely, Hegyközszentmiklós, Hegyközszentimre, Kokad, Létavértes, Mezőtelegd, Monospetri, Ottomány, Szalárd, Szentjobb, Tóti, Vedresábrány és Székelyhíd.