Minőségi nedűket kóstolhattunk a múzeumban a XXVII. Érmelléki Borversenyen

Regionális borversenyt szerveztek Székelyhídon február utolsó szombatján. A vetélkedőre benevezni csak a szigorú leadási határidőn belül leadott palackozott, felcímkézett borokkal lehetett, a minősítések pedig a nemzetközi borversenyek szabványához igazítva aranyat és ezüstöt jelentettek. A borok pontozására felkért zsűritagok között a régi, tapasztalt tagok mellé fiatal borászok, borszakértők kaptak felkérést. A rendezvény helyszínéül ez alkalommal is a székelyhídi múzeum épülete szolgált, ahol a  bírálók a délelőtt folyamán elkezdték értékelésüket. A 101 beérkezett mintából mindössze egyetlenegy volt értékelhetetlen.

A délutáni szakmai fórumon adták át az okleveleket, amikor meg is lehetett kóstolni a nevezett borokat. Székely Noémi főszervező felkérésére Csávossy György, a borbírák elnöke értékelte a verseny eredményeit. Gratulált az idei esemény új szervezőinek – akik az eszközölt újítások mellett továbbvinni igyekeznek a környék legrégebbi borversenyének hagyományait – és a borászoknak az egyre jobb minőséget mutató borokhoz. Nem hallgatta el a hibákat sem, amelyeket viccesen, ám sajnálattal ugyancsak hagyományosaknak nevezett, a három leggyakoribb hiba közül kiemelte a kénnel való bánásmódot. Darabont Betty borszakértő véleménye szerint is minőségi javulást mutatnak a vidék borai, szép tételeket kóstoltak a nap folyamán, és kevés volt a hibás bor. Ő is három hibára hívta fel a figyelmet: túlkénezés, fermentációs fülledtség és pincehigiénia.

A szigorú pontozás ellenére 36 ezüstre, 9 aranyra és két nagyaranyra érdemes bort találtak az ítészek. A székelyhídi Lengyel Csaba 2021-es sauvignon blanc borát két héten belül másodjára is a legjobbnak minősítették, ez alkalommal 95 ponttal vitte a nagyaranyat. Készítéséhez új módszert használt és másfajta élesztőket, kis ideig hordóban, majd palackban érlelte a szőlőlét. A másik nagyaranyat a bihardiószegi Yanka pincészet 2021-es vörös cuvée borának ítélték. Piheni Panni elárulta, hogy a párjának Váradhegyen termett feketeleánykáját házasították a Diószegen szüretelt merlot-val egy zemplényi fahordóban, amelyikből egyetlenegy darab van a pincéjükben, s ebben tárolják a legjobb vörösborukat. A két különböző helyen termett szőlő házasítása igen jónak bizonyult. A borok minőségi javulásához egyébként nagymértékben hozzájárul, hogy egyre több gazda használja az elérhető, új szőlészeti, borászati eszközöket, technológiákat, de változik a vidék is. Az Érmelléket ez idáig a fehérborok jellemezték, az utóbbi években viszont egyre több finom vörös bort termelnek itt.

A meghirdetett borestet Béres Csabának, a város polgármesterének köszöntő beszéde nyitotta meg. Az elöljáró örömének adott hangot, hogy a pandémia okozta két év szünet után ismét sikerült megszervezni a rendszerváltást követően azonnal elindított borversenyt. Nem feledkezett meg emlékezni és köszönetet mondani azoknak, akik annak idején útjára indították a mára hagyománnyá vált rendezvényt. A borászat, szőlészet terén az utóbbi időkben eszközölt változásokat az előrelépés útmutatójának nevezte, s hangot adott reményének, hogy a közeljövőben a székelyhídi borok méltó helyet találnak a kereskedelemben.

A boresten adták át az aranyra értékelt borok gazdáinak szánt kupákat és a támogatók által biztosított nyereményutalványokat. Ezek között szerepelt a legfiatalabb székelyhídi borászt jutalmazó is, akinek idén ifj. Barta Imre bizonyult. Különlegességével, kiváló aromájával nyerte el jutalmát Ioan Petrică 25 éves bora, egy 1997-es királyleányka. Az érmelléki borászok vándordíját, a Mihály Gábor Kossuth-díjas magyar szobrász által készített bronz Miskakancsót (amelyiknek Székelyhídon kell maradnia) Lengyel Csaba őrizheti egy éven át.

A díjak kiosztását követően a Zajgó Néptáncegyüttes fiataljainak fellépése adta meg a borest kezdőhangulatát, amely arra is kiváló alkalom volt, hogy a résztvevő borászok megbeszéljék a továbblépés esélyeit. Ám nincs jó mulatság muzsikaszó nélkül, a székelyhídi zenész, Pontos József egymaga szolgáltatta a jó magyar nótát hajnalig.

A 27. alkalommal megtartott rendezvényt a helyi polgármesteri hivatal, a Székelyhídi Borászok Egyesülete és az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete szervezte.

Lengyel vendégekkel épül az új testvérvárosi kapcsolat
Az e napokban városunkba érkezett lengyel küldöttség tagjai is meghívást kaptak a borestre. A lublini vajdaságban, Lublin város közelében fekvő Ludwin község testvérvárosi kapcsolat ápolását kezdeményezte Székelyhíddal. Kérdésünkre Andrzej Chabros, a település polgármestere elmondta, hogy első ízben vannak Romániában, az itt működő intézményeket látogatták meg. Pozitív tapasztalat volt számukra, hogy a befektetések elsősorban a kultúrát és a fiatalokat célozzák. Hangsúlyosan adott hangot a székelyhídi helyhatóság és közösség munkájának nagyrabecsüléséről.


Írta: Ruparcsics Judit Csilla