Bor és művészet címmel nyílt kiállítás a Stubenberg grófi pincében

Színvonalas kulturális eseménynek adott otthont a Domahidi család tulajdonában lévő Stubenberg grófi pince május derekán: a hatalmas belterű építményben Bor és művészet címmel nyílt kiállítás, a megnyitóból pedig egy (végre) emberközeli, hangulatos esemény kerekedett, ahol borászok, művészek, illetve a bor és művészet kedvelők órákig ismerkedhettek, beszélgethettek. A felemelő eseményen a résztvevőket Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, és dr. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektorhelyettese köszöntötte. Mondandójukból kiviláglott, remek találkozás a helyi önkormányzat és a felsőoktatási intézmény lassan többéves együttműködése, hisz a település háttérbe szorult vagy mára elfeledett értékei a PKE számára fontos tehetségmenedzsment útján ismét kellő helyükre kerülhetnek.

Ezeket a gondolatokat részletekbe menően fejtegette dr. Balázs Zoltán, a PKE művészeti tanszékének vezetője is: „Én nem szeretem a protokolleseményeket, de ez számomra egyáltalán nem az, érezni, hogy szívvel-lélekkel vagyunk jelen. Valamennyire őrült emberek, borászok és művészek közös munkája az, hogy itt lehetünk. A tanszék és a magam részéről, mondhatjuk azt is, hogy egy picit beleszerelmesedtünk az Érmellékbe.” Mint folytatta, a művészeti tanszék és a székelyhídi helyhatóság közös munkájának célja minél több energiát befektetni a városunkban és Érmelléken fellelhető értékek felfedezésébe és népszerűsítésébe, hisz a körülöttünk levő természet a legnagyobb kincs, és ennek része a szőlő és a bor is.

A köszöntéseket követően Angyal Olívia helyi képzőművész olvasta fel annak a huszonhét művésznek a nevét, akik között a helyiek felismerhették székelyhídi alkotók neveit, s akiknek nagy többségét a PKE művészeti tanszékének vizuális kommunikáció mesterszakos hallgatói adták. A diákok feladata az volt, hogy érmelléki borászatoknak és boroknak tervezzenek címkéket, csomagolást. Volt, aki ettől elrugaszkodva, de a bor témájához kötődve pinceépítkezést megörökítő fotósorozattal vagy kulturális örökség megmentésére szólító kisfilmmel készült – így például az asszonyvásári pinceerdőről szóló kisfilm a kiállítás ideje alatt folyamatosan megtekinthető volt. A székelyhídi művészeink sem hagyták otthon bátorságukat, pompás tervezőgrafikai darabok (címkék és csomagolások) készültek, de a borfogyasztást kiegészítő ruházat és kerámiaalkotások is helyet kaptak a gyönyörködnivalók sorában. A megnyitó beszédek befejeztével „szabad volt a tánc”: a borászok kis standjaiknál személyesen meséltek boraikról, vagy kaptak azonnali visszajelzést a kóstolgatóktól. Úgyszintén a művészek, akik maguk ismertethették meg munkájukat a szemlélődőkkel.

Pálfi Noémi borszakértő, az esemény főszervezője több előremutató fejleményről számolt be kérdésünkre, ami a székelyhídi és érmelléki borászatot illeti. Mint mondta, a Székelyhídi Borászok Egyesülete párhuzamosan sok szálon próbálja előmozdítani a térség életét bortermelés szempontjából. Ezen munkák közé tartozik a város régi kórházépületének tartós bérletbe vétele, amely borászati központként fog újjászületni, vagy Érmellék borászati térképének megtervezése és hivatalos jóváhagyatása. Mint mondta: ha a hivatalos szervek nem is fogadják el, „legalább mi itt az Érmelléken tudjuk, hogy meddig is futnak határaink, mennyi település, dűlő és borászat tartozik hozzánk.” Az egyesület munkája mellett azonban arra is szükség van, hogy a település is befogadja, magáénak érezze ezeket a törekvéseket: eljárjon a borászattal kapcsolatos kulturális eseményekre, a turisták, vagyis lehetséges fogyasztók számára vonzóvá tegye a borásztelepüléseket, a vendéglátó egységek pedig minél többen vegyék be a kereskedelembe a helyi nedűket. Pálfi Noémi hozzáfűzte, már az eddigi munka is gyümölcsözni látszik: szőlőművelésről és bortermelésről szóló képzéseket szervezett egyetemi oktatókkal, tanulmányi kirándulásokat és borkóstolókat színvonalas pincészetek vendéglátásában, s ez a helyi pincészeteken is látszik. Egyre több, hol kisebb családi, hol nagyobb, iparibb jellegű termelő jelenik meg a palettán.

A Bor és művészet kiállítást tehát várhatóan több hasonló megmozdulás fogja követni, amelyben tovább gyűrűzik a székelyhídi városvezetés és a Partiumi Keresztény Egyetem közös munkája, addig is, ezt az alkalmat a résztvevők a Székelyhídi Borász Egyesületnek, az Érmelléki Borászok Egyesületének és az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesületnek köszönhették.


Írta: Bíró Orsolya