Újra találkoztak a borászok, valamint az érmelléki borkultúrát kedvelő és annak hagyományait ápoló érdeklődők február 23-án, Székelyhídon. A XIX. Érmelléki Borversenyen a meghirdetett három kategóriában 128 nedűvel (75 fehér száraz, 27 fehér aromás, 26 vörös borral) neveztek a megmérettetésre a romániai és magyarországi borosgazdák. Idén a versenyzők 23 települést képviseltek: Bihar, Bihardiószeg, Biharvajda, Csokaly, Debrecen, Élesd, Érköbölkút, Érmihályfalva, Gálospetri, Gyermely, Hegyközszentmiklós, Hegyközszentimre, Kokad, Létavértes, Mezőtelegd, Monospetri, Ottomány, Szalárd, Szentjobb, Tóti, Vedresábrány és Székelyhíd.

 

 

„Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül. Amikor az ember iszik, az érkező kis géniuszt a már bent lévők énekszóval és virágesvőel fogadják. A tündérke el van bűvölve és az örömtől majd meggyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja. Ez ellen nem lehet védekezni.”

 

Hamvas Béla: A bor filozófiája

 
A rendezvényt Rákosi Jenő esperes nyitotta meg, megköszönve az Úristen gondoskodását, és azt az erőt és munkába vetett hitet, mellyel a gazdák munkáját irányítja. A Jóisten áldását kérte a rendezvényre, a borászokra és borral foglalkozókra. A szervezőbizottság részéről Magyari Attila szólt az egybegyűltekhez: „Nem célunk a híres történelmi borvidékek boraival versenyezni. Mint ahogy minden szülő a maga gyermekében leli a legnagyobb örömét, úgy nekünk itt, az Érmelléken, a mi borunk, az érmelléki bor a legkedvesebb »gyermekünk«. Féltő gonddal óvjuk, gondozzuk, nevelgetjük, hogy végül büszkén, megelégedéssel tehessük barátaink elé” – mondta a szervező.

 

 

A borverseny zsűrije hölgyekből tevődött össze: Kaló Júlia elnök, Fazakas Kinga, Gál Gyöngyvér és Jobbágy Katalin borászok, borszakértők minősítették a benevezett nedűket. Az eredményhirdetés előtt meglepetéssel is kedveskedtek a szervezők, Kun Zsolt humorista szórakoztatta a résztvevőket.
A vacsora előtt Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő vette át a szót, jó egészséget, áldásos munkát és jó hangulatot kívánva a jelenlévő érmelléki és anyaországi borászoknak.

 

 

 
A XIX. Érmelléki Borversenyen a székelyhídi borászok táborából a legnagyobb pontszámot (18,88) Pakó István bíbor kadarkája érte el, így ő őrizheti egy évig a legjobb székelyhídi borásznak járó, Mihály Gábor szobrászművész által készített Miskakancsót. Fehér száraz kategóriában a székelyhídi Barta Imre bora, fehér aromás kategóriában Veres Ferenc bihardiószegi borász nedűje, vörösbor kategóriában pedig Pakó István borász győzedelmeskedett.

 

 

 

 

A legfiatalabb székelyhídi borász címét ifj. Egeresi Bálint, a legidősebb székelyhídi borász címét pedig Takács László vehette át.

 

Az eredményhirdetést követően hajnalig tartó bálban szórakozhattak a jelenlévők, a talpalávalót, a jó hangulatot Fodor Sándor és Bajnok Csaba biztosította.

 
A borversenyt közösen szervezte meg az RMDSZ székelyhídi szervezete, a helyi polgármesteri hivatal és tanács, valamint a Pro Székelyhíd Egyesület.

 
Fekete Katalin