^ Vissza Fel
bor címke bejegyzései:

Bor- és sajtkóstoló városunkban

Kultúra  ,   2022. március 1. kedd 

Különleges bor- és sajtkóstolónak adott helyet február utolsó szombatján a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központ. Pálfy Noémi borszakértő előadásában megtudhattuk, mik a legjobb bor- és sajtpárosítások. Az eseményre a kézműves sajtokat Barta Anett érköbölkúti sajtkészítő, a borokat pedig a székelyhídi Lengyel Csaba tulajdonában lévő Lengyel Pincészet biztosította. Az eseményt az Európai Szolidaritási Testület által városunkban tevékenykedő nemzetközi francia önkéntes, Tristan Youinou szervezte meg az Ér Hangja Egyesülettel közösen.

Borpiknik a Kecskeháton

Mozaik  , , , ,   2020. szeptember 22. kedd 

Az érköbölkúti Kecskehát, a sokak által felfedezetlen vagy elfeledett terület a faluban szokatlan eseménynek adott otthont, borpikniket tartottak ugyanis az itt-ott erdős, szőlős, itt-ott tisztás dombtetőn szeptember végén. Az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete és a Székelyhídi Borászok Egyesülete szervezte borpiknik programja természetesen a nemes nedű köré épült.

Fő cél a borászok szakmai fejlődése

Kultúra  ,   2020. március 12. csütörtök 

Székelyhídon tartották meg az I. Erdélyi és Partiumi Bormustrát

Városunkban rendezték meg az első Erdélyi és Partiumi Bormustrát március 6-án. Ugyanaznap tartotta éves közgyűlését az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete (EMBE).

A bormustra egyedülálló kezdeményezés régiónkban, közel ötven mintát neveztek be a borászok, amelyeket egy neves borszakértőkből álló szakmai bizottság értékelt nyilvánosan. A Balla Géza (Arad-hegyaljai borász), Borbély Zsolt Attila (borszakértő), Geönczeöl Attila (felvidéki borász), Serli Csilla (Nachbil borászat) Szövérdffy Zoltán (borszakértő, a Rovinhud főszervezője) alkotta csapat külön érdekessége, hogy különböző szempontból tudtak reflektálni a borokról: egyesek borkészítőként, mások borkóstoló szakemberként.

Minden bormintát megkóstolhattak a jelenlévő bortermelők is. A szakértők ötösével nyilvánosan elemezték, értékelték a nedűket, és ahol szükség volt, ott megoldást is javasoltak a hibák kijavítására vagy elkerülésére.

Vendégségben a szandai bor- és süteményversenyen

Mozaik  , , ,   2012. március 19. hétfő 

Nyolctagú hegyközszentmiklósi küldöttség vett részt Szandán, a Nógrád megyei testvértelepülésen szervezett bor- és süteményversenyen február 18-án. A helybeli gazdákból álló, Mocsár László helyi tanácsos által vezetett csoport minden tagja vitt magával a tavalyi szõlõtermésbõl származó nedûbõl, ám közülük csak ketten nevezték boraikat.

A bor maga az élet

Közélet  ,   2011. február 10. csütörtök 

 

Eredményes érmelléki borverseny


Rövid istentisztelettel vette kezdetét az érmelléki bortermesztők hagyományos évi versenye február 26-án, szombaton a székelyhídi központi vendéglőben. Forró Csaba tiszteletes úr beszédében „a bor maga az élet”-alapgondolattal mesélte el a bor történetét, a sumér, a perzsa, a zsidó legendákat a nemes nedü feltalálásáról. A legérdekesebb és hozzánk legközelebb álló az az erdélyi történet volt, miszerint a bort Noé készített először, mégpedig úgy, hogy hat állat vérét keverte össze: oroszlán, tigris, medve, majom, galamb és disznó. A legendát igazolja, hogy a bortól megrészegült emberek a hat állat valamelyikének tulajdonságát veszik fel. Ezt követően dr. Domahidi Sándor helyi RMDSZ-elnök hivatalosan is megnyitotta a XVII. Érmelléki borversenyt.