Székelyhídon tartották meg az I. Erdélyi és Partiumi Bormustrát

Városunkban rendezték meg az első Erdélyi és Partiumi Bormustrát március 6-án. Ugyanaznap tartotta éves közgyűlését az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete (EMBE).

A bormustra egyedülálló kezdeményezés régiónkban, közel ötven mintát neveztek be a borászok, amelyeket egy neves borszakértőkből álló szakmai bizottság értékelt nyilvánosan. A Balla Géza (Arad-hegyaljai borász), Borbély Zsolt Attila (borszakértő), Geönczeöl Attila (felvidéki borász), Serli Csilla (Nachbil borászat) Szövérdffy Zoltán (borszakértő, a Rovinhud főszervezője) alkotta csapat külön érdekessége, hogy különböző szempontból tudtak reflektálni a borokról: egyesek borkészítőként, mások borkóstoló szakemberként.

Minden bormintát megkóstolhattak a jelenlévő bortermelők is. A szakértők ötösével nyilvánosan elemezték, értékelték a nedűket, és ahol szükség volt, ott megoldást is javasoltak a hibák kijavítására vagy elkerülésére.

Értékelési pontszámok, diplomák, kupák ez esetben nem voltak, annál inkább a szakemberek őszinte segítő szándéka, törődése és a résztvevők nyitottsága volt jellemző. Az értékelők egyértelmű véleménye az volt, bár kétségkívül jobb a borok általános minősége, mint néhány évvel ezelőtt, még rengeteg a technológiai javítani való, és legtöbbjét nem a megfelelő eszközök hiánya, hanem a tudáshiány okozza. A szakmai kiértékelésben elhangzott: nagyon fontos lenne, ha a termelők arra törekednének, hogy egyre jobb minőségű borokat készítsenek, mert csak így fognak tudni beszállni az óriási piaci versenybe.

A szervezők szeretnék évente megszervezni a bormustrát, hogy ezáltal legyen egy olyan fórum, amely nem a versengésről szól, hanem a szakmai fejlődést, a segítséget tűzi ki céljául. A magyar szőlő- és borkultúra a magyar kultúra egyik nagyon fontos szegmense, mi több, a megmaradásunk és identitásunk egyik fontos eszköze. Múltunkat megismerve, és erre építkezve, a mai korszerű tudományos eredményeket és technikai fejlődést beépítve lehet elkezdeni a tudatos jövőépítést.

A rendezvény házigazdája és társszervezője a székelyhídi polgármesteri hivatal volt.


Éves közgyűlésen tanácskozott az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete

Az esemény az egyesület közgyűlésével kezdődött, melynek keretében Balla Géza elnök, egyetemi tanár, a Kárpát-medence leghíresebb borászainak egyike ismertette az eddigi tevékenységet és a jövőbeli célkitűzéseket. Az alakulás óta eltelt közel egy évben a szervezet alapítói, valamint munkatársai számos rendezvényen vettek részt, ahol az általuk képviselt borászok nedűit mutatták be és kóstoltatták meg. Az egyesület társszervezőként ezen kívül több szőlészeti-borászati képzésben vagy akár borkóstolási tanfolyam szervezésében vállalt részt. Az elnök fontos együttműködő partnerként említette meg a magyarországi agrárminisztériumot, az egri Eszterházy Károly Egyetemet és a székelyhídi polgármesteri hivatalt.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Mészáros Balázs, aki dr. Torda Márta főosztályvezető képviseletében érkezett a magyarországi agrárminisztérium részéről. A meghívott kifejtette: számukra is nagyon fontos, hogy szorosan együttműködjenek a külhoni magyar borászokat képviselő egyesületekkel. Hamarosan a magyar kormány elé kerül a Külhoni Magyar Borászok Egyesületével (KMBE) közösen kidolgozott, a XIX. századi korszerű szőlőművelés úttörőjéről elnevezett Schams Ferenc-terv, amelynek elfogadása után jelentős finanszírozás érkezhet az ágazatba.

A KMBE elnökeként Geönczeöl Attila neves felvidéki borász, tanácsadó, számtalan nemzetközi borverseny zsűritagja köszöntötte továbbá a résztvevőket, és néhány mondatban részletezte a korábban említett Schams Ferenc-tervet.

A közgyűlési rész nyilvánosan zajlott. Nagyenyedtől Avasújvárosig nagyon sok településről és több borvidékről is érkeztek érdeklődők. Megfogalmazódott az egyesületi tagság bővítésének szándéka. Elhangzott továbbá az is, hogy jó lenne, ha kisebb régiónként szakmai egyesületek fognák össze a termelőket.

A 2019 tavaszán, Nagyváradon alakult EMBE azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az erdélyi és partiumi szőlőtermelőket és borkészítőket. A szervezet KMBE erdélyi-partiumi stratégiai partnere. Az EMBE-nek egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy felmérje az erdélyi és partiumi borok minőségét, hogy tisztán lássa az erősségeket és a gyenge pontokat. Továbbá lássa a technológiai hibákat, melyeken akár egy tanáccsal is lehet javítani, és azokat a problémákat és szükségleteket, amelyekre minél hamarabb megoldást, finanszírozást kell találni.


Írta: Pálfi Noémi