Megnyitották a létavértesi Felnőtt Amatőr Festőkör alkotóinak Ahogy(a)N ők látják című festménykiállítását a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központban február 4-én. A képek tizenegy tehetséges magyarországi hölgy munkáját dicsérik. Az alkotók között vannak, akik ilyen irányú tanulmányokat végeztek, és olyanok is, akik gyerekkoruk óta érdeklődést mutattak a rajzolás, festészet iránt, de bármiféle szakirányú végzettség nélkül hódolnak eme szenvedélynek. A Létavértesi Városi Könyvtár és Művelődési Ház jóvoltából városunkba érkezett kiállítást Gavrucza Tibor nyitotta meg és köszöntötte az egybegyűlteket. (Közismert, hogy a nyugalmazott székelyhídi lelkipásztor keze alól szintén számos festmény került már ki.)

Az alkotókat és a vendégeket köszöntötte Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, valamint Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő, továbbá Csontos János, a Hajdú-Bihar megyei huszár hagyományőrző szervezet vezetője is szólt a megjelentekhez. Erdei Sándor debreceni költő, újságíró röviden bemutatta a kiállított képeket technikai szempontból, ezt követően mindenkinek lehetősége nyílt megcsodálni a kiállított alkotásokat. Az esemény zenei aláfestéséről a bihardiószegi Hegedűs Szabolcs gondoskodott.

A 23 éve működő létavértesi rajzkör alkotói képeiket minden évben kiállítják a magyarországi város kiállítótermében. Máté József, a csoport művészeti vezetője elmondta, most kissé a bőség zavarával küzdöttek, mert a járvány miatt két évig nem volt ilyen bemutatkozó kiállítás. Úgyhogy tavaly december közepén több mint ötven képet állítottak ki Létavértesen, és most ez az anyag került át ide Székelyhídra, Gavrucza Tibor meghívására. A kiállított vegyes technikával, változatos témával és festészeti megközelítéssel készült képekből álló kiállítás február 20-ig megtekinthető a múzeum nyitvatartási ideje alatt minden hétköznap.


Írta: Szyártó József