^ Vissza Fel
gyereknap címke bejegyzései:

Megtartották a Gyermek Jézus-búcsút

Diáksarok  ,   2021. június 22. kedd 
 169

Ha valami jó, annak van jövője – számos programot is szerveztek a legkisebbeknek

A hagyománnyá vált, de tavaly elmaradt Gyermek Jézus-búcsú megünneplésére adott lehetőséget a járvány leküzdésére hozott intézkedések enyhítése. Egy évnyi csend után, június 6-án vendégekkel, pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány életre keltője cselekedetté vált gondolata nyomán született ez a búcsú, azért, hogy a felcseperedő Jézust ünnepeljük, a gyermeket, aki mosolyt csal anyja arcára és örömet, jókedvet hoz a felnőttek életébe. Az ünnepre való hívást sokan meghallották. A 11 órakor kezdődő szentmisére nemcsak Székelyhídról és környékéről, hanem Erdély távolabbi településeiről és Magyarországról is érkeztek azok, akik szívükön viselik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekek sorsát, nagyra becsülik és lehetőségeik szerint támogatják Csaba testvér állhatatos munkáját, amellyel felkarolja és neveli e nehéz sorsú gyermekeket.

„A mi népünk olyan vénleányos”

Diáksarok  ,   2019. augusztus 5. hétfő 
 394

Szűk körű, de annál meghittebb Gyermek Jézus-búcsú az egykori Stubenberg-kastély udvarán

A szokásosnál szűkebb körben, de annál meghittebben zajlott a Gyermek Jézus-búcsú Székelyhídon. A pápalátogatás miatt június végére halasztott rendezvény a Stubenberg-kastély udvarán zajlott. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kezdeményezte a szentatyánál, hogy június elseje legyen a katolikus egyházban a Gyermek Jézus ünnepe. Vajon miért látja ennyire fontosnak ezt az ünnepet – kérdezik sokan tőle. „Úgy látom, hogy a katolikus egyházunk, de itt a református testvéreket se kímélném, a mi egész népünk olyan vénleányos lett. Mindig valami gond van, valami baj van, s akkor tudunk min puffogni. (…) A mi árvaházi gyerekeinket nézem, akik mégis futkorásznak, kacagnak, élvezik a napfényt, a jó időt, a vendégeket” – indokolta Csaba testvér. Azt is megemlítette, hogy Ferenc pápa jóváhagyását adta az ünnep bevezetésére.

Búcsú előkelő meghívottakkal

Mozaik  ,   2016. június 5. vasárnap 
 945

Ünnepi szentmise a Gyermek Jézus-otthonban hazai és külföldi vendégekkel

„»Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába« (Mt 18,3). Jézus Krisztus nemcsak tanítja ezt a nagy igazságot, hanem Ő maga is mert gyermekké lenni, gyermekként köztünk élni. Mielőtt Jézus Krisztus egyetlen csodát tett volna vagy egyetlen prédikációt is tartott volna, Názáret poros utcáin együtt kergetőzött, bújócskázott a gyermekekkel” – e gondolatokkal köszöntötte Böjte Csaba ferences szerzetes a megjelenteket a harmadik Gyermek Jézus-búcsú alkalmával tartott szentmisén. Kiemelt tisztelettel üdvözölte Áder János magyar köztársasági elnök feleségét, Herczegh Anita asszonyt, a Stubenberg család leszármazottait, egyházi és világi elöljárókat, s természetesen a gyermeksereget.

Az ünnepi szentmise idejére a székelyhídi szeplőtelen fogantatás plébániatemplomba érkezett Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje, itt zárva azt a huszonkét állomásból álló erdélyi körutat, mely során sok-sok ima és könyörgés szállt felé.

Művészeti nevelés a napköziben

Kanapé    2015. október 26. hétfő 
 762

A szeptemberi ősz beköszöntésével a székelyhídi református napköziben is kezdetét vette az új óvodai tanév. Az első két hét az újonnan jött kiscsoportosoknak az óvodai élet megismertetésével, megszerettetésével telt, miközben próbáltuk minden téren felmérni készségeiket és képességeiket. A harmadik héten a gyerekek önmagukról, az óvodai életről, kedvenc játékaikról, időtöltéseikről beszélgettek az óvó nénikkel és a kispajtásaikkal. A negyedik hét témája „Én és a család” volt. A gyerekek bemutatták családjaikat, meséltek a szülők foglalkozásairól, a családi közös programokról, a szeretet erejéről, mely összetartja a családot. A foglalkozásokat célzatosan, úgy terveztem, hogy a gyerekek sikerélményként élhessék meg az elvégzett munkát, annak eredményét, fejlődjön szépérzékük, kerüljenek közelebb a természethez és felejthetetlen élményt nyújtson számukra.

Játékos foglalkozások szombaton is

Diáksarok    2014. június 8. vasárnap 
 592

Gyermeknap jegyében zajlottak a foglalkozások június 6-án szombaton a hegyközszentmiklósi és az érköbölkúti iskolában a debreceni Vasárnapi Iskola Alapítvány munkatársainak segédletével, Hutzler Vilmos és Szabó Edit közreműködésével. Az eseményen szép számban vettek részt gyerekek óvodáskortól egészen tizenhároméves korig. A foglalkozások keresztrejtvényfejtéssel, szabad rajz készítéssel kezdődött, amit fonás, gyöngyfűzés követett közben egy kis uzsonna is belefért egy kis édességgel.

Első Családi nap Székelyhídon

Közélet  ,   2012. június 6. szerda 
 737

Az először megrendezett Családi nap több száz gyermeket és felnőttet csalt ki a helyi sportpályára és a strandra június 3-án a székelyhídi önkormányzat és a helyi RMDSZ szervezésében. A délelőtti programok sorát a kevéssel tíz óra után kezdődő zenés családi, reggeli torna nyitotta, amikor is Kozma Sándor helyi testnevelés szakos tanár megmozgatta a kicsiket, hogy mindenki felébredjen és bemelegítsen az előttük álló ügyességi próbákra. Meg is volt a torna eredménye, hiszen mire Zsiga bohóc és Marcsi bohóc színpadra léptek, a reggeli álmosságnak már nyomát sem lehetett látni az örömtől és kíváncsiságtól csillogó szemekben.

Gyereknapi zsibongás

Ajánló    2011. május 31. kedd 
 709

2011. június 1., Székelyhíd

A székelyhídi RMDSZ és a polgármesteri hivatal szervezésében, valamint a Communitas alapítvány támogatásával gyereknapot tartanak Székelyhídon június 1-én a sportpályán.

 

A rendezvény programja a következő:

9:00 – Össznépi reggeli torna

9:15 – Élő koncert közismert gyerekdalokkal a Nagyváradi Bábszinház színészeinek előadásában

10:00 – Tűzoltóautó megérkezése – ismerkedés a felszerelésekkel

10:30 – gyermekvetélkedők (zsákbafutás, bicikli ügyességi verseny, kötélhúzás, hullahoppozás, büntetőrúgás), továbbá fakultatív programként arcfestés, homokvár építés, tombola

Gyereknap a székelyhídi Sportpályán

Ajánló  , , , ,   2010. május 27. csütörtök 
 823

Június 1-én, kedden, a gyerekek napja alkalmából változatos programmal várják a szervezők az óvodásokat és az iskolásokat.Reggel 10 órától a strand utcán aszfaltrajzversenyt rendeznek az óvodásoknak. Ezt követően a sportpályán az iskolásokat várják ügyességi vetélkedőkkel 13 órai kezdettel: zsákbafutás, kötélhúzás, hulahopp-karikázás, staféta, kerékpározás. A gyerekek színvonalas szórakoztatásáról a Táncmanók, a Kölyök Dance és a Prince Dance tánccsoportok gondoskodnak, valamint tombola is fokozza majd az izgalmakat. (A tombolajegy ára 1 lej.) A nyeremények mellett arcfestés és kölyökdiszkó is színesíti a programot.