^ Vissza Fel
gyereknap címke bejegyzései:

Mosollyal teli Gyermek Jézus-búcsú

Közélet  ,   2022. június 14. kedd 

A hagyománnyá vált Gyermek Jézus-búcsú megünneplése alkalmából vendégekkel és pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje június 11-én, szombaton. Az egész napos eseményen a jó idő kedvezett a kültéri színes programkavalkádnak, ahol kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak elfoglaltságot.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon 2011 óta minden évben megszervezi a búcsút. Eme ünnepnap köszönetnyilvánítás a barátok és támogatók számára egyaránt.

Családi napot tartottak a Hajnalcsillag református óvodában

Diáksarok,Mozaik  ,   2022. június 3. péntek 

Jó hangulatú családi napot szerveztek június 1-jén a nemzetközi gyermeknap alkalmából kicsik és nagyok számára a székelyhídi Hajnalcsillag református óvodában. A járvány miatti kétéves kihagyás után mindenki örömmel fogadta a hírt, hogy végre megint lehetőség nyílik a korlátozások nélküli közös kikapcsolódásra. A szervezők – a helyi református egyházközség és az óvoda pedagógusai – tartalmas programokkal és számos meglepetéssel készültek a kicsik számára. Ameddig a gyerekek jókedvűen birtokba vették a számukra előkészített terepet, addig a szülők kalákában igyekeztek megszépíteni az óvodához tartozó játszóteret.

A legkisebbek ünnepe egy teljes napon át

Diáksarok,Mozaik  ,   2022. június 3. péntek 

Gyereknap alkalmából örömteli pillanatokat élhettek át a székelyhídi gyerekek. Délelőtt a helyi református egyház szervezésében, az óvónők és a szülők közreműködésével kedveskedtek színes programokkal a gyerekeknek.

A délután folyamán a székelyhídi városi könyvtár szervezésében aszfaltrajzversenyre került sor a központi parkban.

Az elkészült műveket díjazták is, így a kis résztvevők egyebek között oklevélben is részesülhettek.

Képösszeállításunkat alább láthatják.

Megtartották a Gyermek Jézus-búcsút

Diáksarok  ,   2021. június 22. kedd 

Ha valami jó, annak van jövője – számos programot is szerveztek a legkisebbeknek

A hagyománnyá vált, de tavaly elmaradt Gyermek Jézus-búcsú megünneplésére adott lehetőséget a járvány leküzdésére hozott intézkedések enyhítése. Egy évnyi csend után, június 6-án vendégekkel, pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány életre keltője cselekedetté vált gondolata nyomán született ez a búcsú, azért, hogy a felcseperedő Jézust ünnepeljük, a gyermeket, aki mosolyt csal anyja arcára és örömet, jókedvet hoz a felnőttek életébe. Az ünnepre való hívást sokan meghallották. A 11 órakor kezdődő szentmisére nemcsak Székelyhídról és környékéről, hanem Erdély távolabbi településeiről és Magyarországról is érkeztek azok, akik szívükön viselik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekek sorsát, nagyra becsülik és lehetőségeik szerint támogatják Csaba testvér állhatatos munkáját, amellyel felkarolja és neveli e nehéz sorsú gyermekeket.

„A mi népünk olyan vénleányos”

Diáksarok  ,   2019. augusztus 5. hétfő 

Szűk körű, de annál meghittebb Gyermek Jézus-búcsú az egykori Stubenberg-kastély udvarán

A szokásosnál szűkebb körben, de annál meghittebben zajlott a Gyermek Jézus-búcsú Székelyhídon. A pápalátogatás miatt június végére halasztott rendezvény a Stubenberg-kastély udvarán zajlott. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kezdeményezte a szentatyánál, hogy június elseje legyen a katolikus egyházban a Gyermek Jézus ünnepe. Vajon miért látja ennyire fontosnak ezt az ünnepet – kérdezik sokan tőle. „Úgy látom, hogy a katolikus egyházunk, de itt a református testvéreket se kímélném, a mi egész népünk olyan vénleányos lett. Mindig valami gond van, valami baj van, s akkor tudunk min puffogni. (…) A mi árvaházi gyerekeinket nézem, akik mégis futkorásznak, kacagnak, élvezik a napfényt, a jó időt, a vendégeket” – indokolta Csaba testvér. Azt is megemlítette, hogy Ferenc pápa jóváhagyását adta az ünnep bevezetésére.

Búcsú előkelő meghívottakkal

Mozaik  ,   2016. június 5. vasárnap 

Ünnepi szentmise a Gyermek Jézus-otthonban hazai és külföldi vendégekkel

„»Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába« (Mt 18,3). Jézus Krisztus nemcsak tanítja ezt a nagy igazságot, hanem Ő maga is mert gyermekké lenni, gyermekként köztünk élni. Mielőtt Jézus Krisztus egyetlen csodát tett volna vagy egyetlen prédikációt is tartott volna, Názáret poros utcáin együtt kergetőzött, bújócskázott a gyermekekkel” – e gondolatokkal köszöntötte Böjte Csaba ferences szerzetes a megjelenteket a harmadik Gyermek Jézus-búcsú alkalmával tartott szentmisén. Kiemelt tisztelettel üdvözölte Áder János magyar köztársasági elnök feleségét, Herczegh Anita asszonyt, a Stubenberg család leszármazottait, egyházi és világi elöljárókat, s természetesen a gyermeksereget.

Az ünnepi szentmise idejére a székelyhídi szeplőtelen fogantatás plébániatemplomba érkezett Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje, itt zárva azt a huszonkét állomásból álló erdélyi körutat, mely során sok-sok ima és könyörgés szállt felé.

Művészeti nevelés a napköziben

Kanapé    2015. október 26. hétfő 

A szeptemberi ősz beköszöntésével a székelyhídi református napköziben is kezdetét vette az új óvodai tanév. Az első két hét az újonnan jött kiscsoportosoknak az óvodai élet megismertetésével, megszerettetésével telt, miközben próbáltuk minden téren felmérni készségeiket és képességeiket. A harmadik héten a gyerekek önmagukról, az óvodai életről, kedvenc játékaikról, időtöltéseikről beszélgettek az óvó nénikkel és a kispajtásaikkal. A negyedik hét témája „Én és a család” volt. A gyerekek bemutatták családjaikat, meséltek a szülők foglalkozásairól, a családi közös programokról, a szeretet erejéről, mely összetartja a családot. A foglalkozásokat célzatosan, úgy terveztem, hogy a gyerekek sikerélményként élhessék meg az elvégzett munkát, annak eredményét, fejlődjön szépérzékük, kerüljenek közelebb a természethez és felejthetetlen élményt nyújtson számukra.

Játékos foglalkozások szombaton is

Diáksarok    2014. június 8. vasárnap 

Gyermeknap jegyében zajlottak a foglalkozások június 6-án szombaton a hegyközszentmiklósi és az érköbölkúti iskolában a debreceni Vasárnapi Iskola Alapítvány munkatársainak segédletével, Hutzler Vilmos és Szabó Edit közreműködésével. Az eseményen szép számban vettek részt gyerekek óvodáskortól egészen tizenhároméves korig. A foglalkozások keresztrejtvényfejtéssel, szabad rajz készítéssel kezdődött, amit fonás, gyöngyfűzés követett közben egy kis uzsonna is belefért egy kis édességgel.