^ Vissza Fel
Stubenberg kastély címke bejegyzései:

„A szívem mélyén mindig kötődni fogok Székelyhídhoz”

Kultúra    2017. december 22. péntek 
 2 433

Beszélgetés Hans Stubenberggel, a székelyhídi uradalmat felvirágoztató grófi család leszármazottjával

Novemberi hűvösben, őszi cirógató napsütésben indultam útnak egy kis székelyhídi küldöttséggel, hogy Bécs központjában, a Mozart kávézóban beszélgessek családfáról, emlékekről, küzdelmekről és kitartásról a XII. századig visszavezethető Stubenberg-dinasztia sarjával. A 77 éves Hans Stubenberg szerény eleganciával, nagy tisztelettel fogadott, és nem fukarkodott a részletes elbeszélésekkel.

Búcsú – szeretetből, négy éve

Kultúra  , ,   2017. június 30. péntek 
 722

Idén is átütő volt a Gyermek Jézus Otthon építő, egésznapos ünnepélye

A Gyermek Jézus-búcsú több száz meghívottal és látogatóval, tucatnyi kipróbálható tevékenységgel zajló nagy találkozás, aminek idei időpontja június 11-e volt. A mindenki számára nyitott gyermeknapot először 2014-ben szervezte meg a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon az egykori Stubenberg-kastély udvarán. Három-négy település meghívott gyermekotthonainak lakói vettek részt az eseményen, de a szentmise, a játék és a különböző fellépők már akkor sem hiányoztak a programból.

Szépül a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon környéke és a strand

Kultúra  ,   2017. május 2. kedd 
 1 252

Két kalákát is szervezett áprilisban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi szervezete. Elsején a Gyermek Jézus Otthonnak helyt adó Stubenberg-kastély kertjét tette rendbe a felhívásra megjelent körülbelül negyven önkéntes. Megtisztították a kertet, összeszedték a száraz ágakat, leveleket, kerítést javítottak, festettek, meszeltek és nem utolsó sorban nyuszis húsvéti hangulatot varázsoltak a kertbe, a Gyermek Jézus Otthon lakói számára. Az önkéntesek szorgos munkája szebbé, barátságosabbá változtatta a patinás kastély kertjét, cserébe pedig finom bográcsost kaptak ebédre, amit az ott lakó gyermekekkel együtt fogyasztottak el.

A második kalákát egy héttel később, április 8-án szervezték, ezúttal a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont szépítésére, csinosítására. A reggeli borongós idő ellenére több mint hatvan önkéntes gyűlt össze.

Felújítanák a kastély parkját

Közélet  , ,   2017. március 18. szombat 
 1 108

Számos kérdésben döntöttek a városi tanács tavaszi ülésén

Teljes létszámban ülésezett a városi tanács március 13-án, amelyen az első három napirendi pont keretében arról döntöttek egyhangúan, hogy három, már megnyert fejlesztési pályázat esetében a város biztosítja az önrészt és a pályázatban el nem számolható költségek kifizetését. Ezek a pályázatok a Nagykágya és Hegyközszentmiklós közötti út modernizálása, ugyanezen két település utcáinak leaszfaltozása, valamint a székelyhídi és érolaszi víz- és csatornarendszer kiépítése.

Búcsú előkelő meghívottakkal

Mozaik  ,   2016. június 5. vasárnap 
 803

Ünnepi szentmise a Gyermek Jézus-otthonban hazai és külföldi vendégekkel

„»Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába« (Mt 18,3). Jézus Krisztus nemcsak tanítja ezt a nagy igazságot, hanem Ő maga is mert gyermekké lenni, gyermekként köztünk élni. Mielőtt Jézus Krisztus egyetlen csodát tett volna vagy egyetlen prédikációt is tartott volna, Názáret poros utcáin együtt kergetőzött, bújócskázott a gyermekekkel” – e gondolatokkal köszöntötte Böjte Csaba ferences szerzetes a megjelenteket a harmadik Gyermek Jézus-búcsú alkalmával tartott szentmisén. Kiemelt tisztelettel üdvözölte Áder János magyar köztársasági elnök feleségét, Herczegh Anita asszonyt, a Stubenberg család leszármazottait, egyházi és világi elöljárókat, s természetesen a gyermeksereget.

Az ünnepi szentmise idejére a székelyhídi szeplőtelen fogantatás plébániatemplomba érkezett Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje, itt zárva azt a huszonkét állomásból álló erdélyi körutat, mely során sok-sok ima és könyörgés szállt felé.

Rózsakertté válik a Kastélykert

Kultúra    2014. április 30. szerda 
 904

Ajándékok és rózsatövek érkeztek Magyarországról

Szokatlanul nagy sürgés-forgás fogadta a székelyhídi Stubenberg-kastély kertjében a Gyermek Jézus Gyermekotthonhoz látogatókat április 12-én. Az gyakori, hogy ismeretlenekbe botlik az ember, ha a Kovács Ágnes által vezetett otthonba érkezik – mindig vannak olyanok, akik ebben-abban segítenek a gyerekeknek – ám, hogy több mint húsz felnőtt és ugyanennyi gyermek ásókkal, kapákkal serénykedjen a kastély udvarán, az eléggé szokatlan látvány.
„Egy hete mondtam el az Ér Tv-ben, hogy az az álmom, hogy ennek a gyönyörű, épülő-szépülő kastélynak a kertje igazi rózsakertté váljon, kértem a nézőket, a székelyhídiakat, hogy aki teheti, hozzon egy rózsatövet, hogy szépítsük kertünket. Bár minden kérésemet így hallgatná meg az Úr, láthatja mindenki, hogy teleültetjük rózsatövekkel az udvart! – lelkendezett az otthon vezetője.

Három autónyi adomány

Közélet  ,   2014. április 4. péntek 
 913

Nagytakarítást végeztek a budapesti vendégek a Stubenberg-kastély kertjében

Három autónyi adománnyal felpakolva érkeztek a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon lakóihoz a Budapesti Közlekedéstudományi Intézet (KTI) munkatársai március 7-én, pénteken. Az adományokat Kovács Ágnes, az otthon vezetője javaslatára még aznap folyamán a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által újonnan indított érmihályfalvi napköziotthonba szállítottak, hiszen ott most nagyobb a szükség. Az adományoknak természetesen nagyon örültek.

A szombati napon a Stubenberg-kastély kertjét, pályáját takarították meg a kedves vendégek, a kastély tíz kis szorgos lakójával együtt.