^ Vissza Fel
Böjte Csaba címke bejegyzései:

Idén Székelyhídon szentelték meg a Magyarok Kenyerét

Kultúra  , ,   2022. április 28. csütörtök 

A Magyarok Kenyere program keretében idén Székelyhídon megtartott búzaszenteléssel, találkozásokkal, közös ünnepléssel, neves vendégek jelenlétében telt a húsvétot követő vasárnap.

Az Intés az őrzőkhöz Ady Endre-verscímet  mottóul választó egész napos program a katolikus templomban megtartott szentmisével kezdődött. Kuglis Gábor helyi plébános Tamás apostol hitben való megerősítéséről beszélt. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes elmélkedésében az Isten iránti szeretetünket boncolgatta, a Máté evangéliumából ismert gazdag ifjú példázatával, akinek azt mondja Jézus: „Menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem.”

Szerelemösvény: Székelyhíd–Koltó

Közélet  ,   2021. december 1. szerda 

Petőfi Sándort és Szendrey Júliát „kérte fel” idegenvezetőnek Böjte Csaba ferences rendi szerzetes

Városunktól a Máramaros megyei Koltóig, a Teleki-kastélyig vezetne az a zarándoklat, melyet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes álmodott meg. A résztvevő fiatal párok, házasságra készülők mintegy különleges jegyesoktatásként Petőfi Sándor és Szendrey Júlia életének jelentős helyszíneit járhatnák végig, hogy így készüljenek fel az előttük álló közös életre.

A szerelem, a hűség, a párkapcsolatok és a házasság fontosságára akarja felhívni a figyelmet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes legújabb kezdeményezésével, mely a szerelemtanösvény nevet kapta. A különleges ötletet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthonban mutatta be Csaba testvér. Egy ifjú jegyespárt, Crăciun Richárdot és Gyarmati Andreát kérte fel arra, hogy koordinátorai legyenek a projektnek, és a későbbiekben ők vezessék végig az ide látogató párokat, házastársakat a szerelemösvény különböző állomásain.

Ne távolodjunk el egymástól

Mozaik    2021. április 22. csütörtök 

Szentmisét mutatott be Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a nagyböjti időszakban a székelyhídi római katolikus templomban. Együtt imádkoztunk az emberiségért, hogy ne távolodjunk el e nehéz időkben.

Böjte Csaba nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket, majd elmélkedésében hangsúlyozta: „A sokaságban szakadás támadt!” (Jn 7,40). Elmondta, ősszüleink elszakadtak Istentől, aztán az ő gyermekeik, Káin és Ábel egymásnak fordítottak hátat, és sajnos azóta is ott van mindannyiunk életében ez a fájdalmas „szakadás”.

Kísérd, Urunk, utunkat

Mozaik  ,   2019. október 16. szerda 

Találkozás önmagunkkal, egymással és Böjte Csabával

Az önmagukat és egymást jobban megismerni kívánók Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett programon találkoztak a Stubenberg-kastélyban működő Gyermek Jézus-otthonban október 11–12-én.

A péntek délután kezdődő együttlét első témája az önismeret volt, a második pedig zsákutcák a szerelemben. Egyéni beszélgetésre is lehetőség nyílt Csaba testvérrel, de a jelenlevők megismerkedhettek a gyerekotthon lakóival, az ő életükkel is. Ezt követően Kuglis Gábor helyi plébános mutatott be szentmisét a ferences szerzetes koncelebrálásával a helyi római katolikus plébániatemplomban, amelyen részt vettek a székelyhídi hívek és a gyermekotthon lakói is.

„A Tündérkert nem mögöttünk van”

Böjte Csaba testvér a XI. magyar kultúra napi jótékonysági bálon – Mindig ő az, aki többet ad

Ünneplőbe öltözött a székelyhídi múzeum épülete, így várta vendégeit, a bálozókat a január 22-hez legközelebb eső szombaton. Szatmárcsekén 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Hymnus írását. Áldást kérünk, isteni áldást. Himnuszunk kezdősorában benne van jövőnk biztonsága, mert aki kér, annak adatik. Ezerszáz éves gyökerek kötnek a Kárpát-medencéhez, ezeréves keresztény gyökerekből táplálkozik magyar kultúránk. Okunk van az ünneplésre, megtartó erőként lehetünk jelen, s ilyenkor nem csak szívünk, lelkünk öltözik ünneplőbe. Jelenlétünk itt, szűkebb hazánkban, az Érmelléken, Székelyhídon tizenegyedik éve különösen méltó módon ünnepel, jótékonysági bálban ölt testet.

Egy darabka tündérkert Székelyhídon

Mozaik  ,   2018. október 30. kedd 

Facsemetéket ültettek a sportközpont és a Gyermek Jézus Otthon területén

„Október 20-án én is Székelyhídon leszek! Facsemetét ültetünk! Szeretettel várunk!” – olvashattuk Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Facebook-oldalán. A hajnali köd már felemelkedett, az őszi napsugár fitogtatta erejét, s bár a strandidény véget ért, a Székelyhídi Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont tárt kapukkal várta vendégeit. Kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek gyerekek Csaba testvér környékbeli házaiból, napközis otthonaiból.

Nem adják fel a daloló fiatalok

Kultúra  , ,   2018. szeptember 14. péntek 

Tanévindító lelkesítő koncertet hozott Böjte Csaba Székelyhídra

Emlékszem, „Bálint Erdélyben van, Déván önkéntes, Böjte Csabánál”–hangzott a válasz a „Hogy van a fiad?”kérdésem­re egy húsz évvel ezelőtti beszélgetés során. Ekkor hallottam először a ferences rendi szerzetes nevét. Volt életemnek olyan időszaka, mikor eljátszottam a gondolattal, hogy jelentkezek nevelőnek Dévára. Bakancslistámon, mely nem a vágyott helyeket jegyezi, hanem olyan embereket, akiket szívesen megismernék, előkelő helyet foglalt el e név. Két éve annak, hogy találkoztam vele, mi több, pár napig utaztam vele, Székelyhídról Déváig, Szovátán megállva, ahol épp az Égigérő Fesztivál hetében táborozott sok-sok gyermek…

Egyre imádkozóbb lelkületűek a fiatalok

Mozaik  ,   2017. augusztus 30. szerda 

Az Érmelléken is áthaladtak a Máriapócsra igyekvő görögkatolikus zarándokok

A magyarországi Görögkatolikus Metropólia az idén is megszervezte hagyományos zarándoklatát augusztus 7–12. között a máriapócsi kegyhelyre. Első ízben az anyaország határán kívüli területről, Nagyváradról indult el a zömében fiatalokból álló, háromszáz fős sokaság.