Facsemetéket ültettek a sportközpont és a Gyermek Jézus Otthon területén

„Október 20-án én is Székelyhídon leszek! Facsemetét ültetünk! Szeretettel várunk!” – olvashattuk Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Facebook-oldalán. A hajnali köd már felemelkedett, az őszi napsugár fitogtatta erejét, s bár a strandidény véget ért, a Székelyhídi Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont tárt kapukkal várta vendégeit. Kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek gyerekek Csaba testvér környékbeli házaiból, napközis otthonaiból.

A diószegi gyerekeket Pongor Éva nyugdíjas pedagógus kísérte. Ő felügyeli a délutáni tevékenységét azoknak a gyermekeknek, akik ezt igénylik, segít a tanulásban, leckét írnak, és ha marad kis szabadidő a hazamenetelig, kicsik-nagyok együtt játszanak. Érkeztek a gálospetri ház kis lakói is. Nem maradtak otthon a szalontai gyermekvédő központ színtársulatának oszlopos tagjai sem, Csaba testvér hívó szavára elhozták Assisi Szent Ferenc életéről készült előadásukat. Útban Marosvásárhely felé pihenőt tartottak itt a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai. A gimnázium Magis kórusa a Gyertek ide gyorsan! Ferenc testvér musical előadásának rövid, zenés részletével mindenkit elvarázsolt. Mario Castellacci olasz forgatókönyvíró, rendező musicaljét, mely a szeretett szentről és értetlenkedő atyjáról, illetve a köztük feszülő ellentétről szól, két jezsuita, Elek László atya és Jancsó Árpád fordították le olaszról magyar nyelvre, és a Magis kórus műhelyei vitték színre Herpainé Velkey Klára tanárnő vezetésével. A kórusvezető elmesélte, ő csak a darab zenei részét tanítja meg a diákoknak, a koreográfia, táncok, jelenetek mind-mind a tanítványok műhelymunkája nyomán kelnek életre.

A sokoldalú ültetésküldetés

Budapestről érkezett Sáhó Eszter önkéntes szervező lelkes kis csapatával, ásókkal, gereblyékkel, öntözőkannákkal felszerelkezve, és azzal a 21 facsemetével, amit a gyermekek segítségével elültettek a strand és a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon területén. Albert Einstein világhírű német fizikus útbaigazítását („a legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést”) követve kíváncsi voltam, hogyan született az ötlet, hogyan szerveződött a csapat, milyen célokat tűztek ki s milyen terveik vannak.

„Október vége optimális erre a tevékenységre. Néhány hónappal ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet – egy Böjte Csaba testvérrel folytatott beszélgetés során –, hogy olyan embereket kellene összegyűjteni, akiket valamilyen szempontból vagy a munkájuk révén vagy magánemberként, civilként nagyon régóta foglalkoztat a környezetvédelem, a természetvédelem, a jövőnk.”

„Nagyon sok cikket olvasunk a klímaváltozásról, a szén-dioxid-kibocsátásról, levegőszennyezésről, már-már szorongó az ember, ha a kezébe vesz szaklapokat” – mondta el érdeklődésünkre Sáhó Eszter. A szervező hozzátette, néhányan azon kezdtek el gondolkodni, mi lenne, ha ezeket a globális aggodalmakat elengednék magunktól, és találnának olyan közös hangot, olyan közös teret, ahol tudnak valamit tenni, építőleg tenni a környezetükért. Nagyon hamar oda jutottak, hogy ez a terület a saját hazájuk, de ez nem maradhat Magyarország határain belül, mivel Csaba testvérrel együtt is egyből két országot képviselnek. Sikerült megszervezni egy csapatot. Amikor találkoztak a ferences szerzetessel, arra biztatta őket, kezdjék el ezt csinálni, tevékenyen. A Kárpát-medence lehet egy olyan megfelelő szint, tér, amiért az ember még felelősséget tud vállalni, azonosulni tud vele és tud érte tenni, mert az ember a saját környezetéért, a saját hazájáért sokkal könnyebben mozgósítható. „Most már olyan húsz-harminc ember verbuválódott körénk. A mai alkalom az első közös munkánk. Huszonegynéhány vegyes gyümölcsfával – körte, alma, kajszi, cseresznye – érkeztünk ide, ezeket szeretnénk elültetni ma. A Gyümölcsfa- vagy Tündérkert-program Magyarországon már elég jól működik. A lényege, hogy csak és kizárólag őshonos, Kárpát-medencei fafajtákat ültetünk, ezek forrását megpróbáljuk felkutatni. Fontos, hogy azokat a fajtákat őrizzük meg, amiket a nagyszüleink is ismertek, és amiből lehet, hogy csak egy-két egyed van falvakban. Ezeket szeretnénk újraéleszteni” – magyarázta a faültetés kezdeményezője.

Az oktatásnak is használnának

Az itt elültetett facsemeték Baktai Borbála, a magyarországi Növényi Diverzitás Központ igazgatója segítségével kerültek Székelyhídra. „Ő nagyon nyitott volt erre a gondolatra, a mai napon rajta keresztül tudtunk olyan őshonos, tehát genetikailag leellenőrzött facsemetéket beszerezni, amiket itt elültetünk. Távolabbi célunk az ismeretterjesztés. Amikor cseperedni kezdenek ezek a facsemeték, elhozzuk ide a gyermekeket, akár Csaba testvértől, akár Magyarországról, s elmondjuk, hogy milyen fával állnak szemben, miért jelentős ez számunkra, így szeretnénk részt vállalni egyfajta oktatásban is” – osztotta meg terveiket Sáhó Eszter.

A vendéglátók is derekasan helyt álltak. Nagyfalusi Éva, a gyerekotthon vezetője irányításával minden a helyén volt, mindenki tette a dolgát, végezte a rábízott feladatot s mire a facsemeték földbe kerültek, véget értek a szívet-lelket gyönyörködtető előadások, terülj, terülj, asztalkám fogadta a majd kétszáz fős vendégsereget.


Írta: Rupárcsics Csilla Judit