^ Vissza Fel
faültetés címke bejegyzései:

Egy szálfa nem erdő – erdősítési kezdeményezés Érmelléken

Kultúra    2021. szeptember 24. péntek 

Aki erdőt akar látni a jövőben, az még ma ültessen egy fát, mert az erdőterületek rohamosan fogynak. Egy szálfa nem erdő, tartja a közmondás.

Az erdősítési munkálatok célja az eltűnt erdők újratelepítése vagy új erdőterületek létrehozása a természet megóvásának érdekében. A kitermelt, kiirtott, letarolt erdőterületek újratelepítésére fiatal facsemetékkel akkor van szükség, amikor ezek a területek nem tudnak természetes módon regenerálódni, vagyis a terület nem erdősödik be újra saját magától.

Erdősítést végezhetünk olyan területeken is, amelyek nem alkalmasak egyéb mezőgazdasági célra, ilyenek például a mocsaras, vizes területek, meredek lejtők, domb- és hegyoldalak, ahol fennáll a földcsuszamlás veszélye.

Faültető akció Székelyhídon

Közélet  ,   2021. április 11. vasárnap 

Gyümölcsfát a kertembe! elnevezésű akciót indítottak útjára közösen a székelyhídi polgármesteri hivatal, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és a Petőfi Sándor Elméleti Líceum.

A március végi, városunkban első alkalommal megszervezett akció során ötven darab barackfát ültettek különböző magánházak udvarára, kertjébe. A kezdeményezésre a székelyhídi és a környező falvakban élő magánszemélyek jelentkezését várták, de ültettek a szervezők barackfát minden település valamennyi templomának kertjébe is.

A Partiumi Keresztény Egyetem számára mindig is fontos terület volt a környezetvédelem, a természet és a közösség építése. Ebből kifolyólag döntöttek a mostani kezdeményezés elindítása mellett. A fák ültetését együttesen végezték a székelyhídi városvezetők, a Petőfi-líceum diákjai, valamint a nagyváradi felsőoktatási intézmény vezetősége és hallgatói. A tervek szerint hasonló jelentőségű és megvalósulású akciókat a jövőben is fognak még szervezni.

Változtassuk tündérkertté szülőföldünket

Közélet  ,   2019. november 12. kedd 

A baba-mama kör Éljünk tisztán, ültessünk fákat! kezdeményezése

Gyerekzsivajtól övezve beszélgettünk egy szebb, élhetőbb jövőről anyukák, nagymamák, édesapák a Székelyhídi Baba-Mama Kör Éljünk tisztán, ültessünk fákat gyermekeinknek! mottójú, október végi eseményén. Egyetértettünk abban, hogy a jövő kulcsa a kezünkben van és a felelősség is a mi vállainkat nyomja, hogy mit hagyunk magunk után hátra az utánunk következő nemzedéknek. Szó esett a mindennapi apró cselekedetekről, melyek nagy változásokat idézhetnek elő, zöldebb háztartásról, tudatosabb, odafigyelőbb gyereknevelésről. Nagyon nagy segítséget nyújtott nekünk ebben az Érköbölkútról érkező öt gyereket nevelő Darabont család, akik szerény módon beszéltek az egyszerűségre és tisztaságra törekvő, hagyományokat tisztelő életükről, mely mindannyiunk számára példaértékű lehet. Egy ikerlányokat nevelő, mosható pelenkákat forgalmazó nagyváradi család is érkezett hozzánk, hogy a mosható pelenkázás mikéntjéről, előnyeiről beszéljenek és kellemes meglepetésként fedezték fel, hogy ez nem mindenki számára újdonság.

Egy darabka tündérkert Székelyhídon

Mozaik  ,   2018. október 30. kedd 

Facsemetéket ültettek a sportközpont és a Gyermek Jézus Otthon területén

„Október 20-án én is Székelyhídon leszek! Facsemetét ültetünk! Szeretettel várunk!” – olvashattuk Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Facebook-oldalán. A hajnali köd már felemelkedett, az őszi napsugár fitogtatta erejét, s bár a strandidény véget ért, a Székelyhídi Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont tárt kapukkal várta vendégeit. Kisebb-nagyobb csoportokban érkeztek gyerekek Csaba testvér környékbeli házaiból, napközis otthonaiból.

Az élet a kezünkben van

Diáksarok  ,   2010. április 30. péntek 

„Mindaz, kik fákat ültetének,
Sírjukra szálljon hálaének,
Ásóval is költők valának,
Szép lombos fákról álmodának.
Szeresd a fát!” Benedek Elek

 


Fontos a mai világban, hogy odafigyeljünk környezetünkre, arra a kozmoszra, ami nap mint nap körülvesz bennünket. Sokszor csak rombolni tud az ember, de hála Istennek vannak még olyanok, ifjak is, akik védik, óvják a természetet.