A baba-mama kör Éljünk tisztán, ültessünk fákat! kezdeményezése

Gyerekzsivajtól övezve beszélgettünk egy szebb, élhetőbb jövőről anyukák, nagymamák, édesapák a Székelyhídi Baba-Mama Kör Éljünk tisztán, ültessünk fákat gyermekeinknek! mottójú, október végi eseményén. Egyetértettünk abban, hogy a jövő kulcsa a kezünkben van és a felelősség is a mi vállainkat nyomja, hogy mit hagyunk magunk után hátra az utánunk következő nemzedéknek. Szó esett a mindennapi apró cselekedetekről, melyek nagy változásokat idézhetnek elő, zöldebb háztartásról, tudatosabb, odafigyelőbb gyereknevelésről. Nagyon nagy segítséget nyújtott nekünk ebben az Érköbölkútról érkező öt gyereket nevelő Darabont család, akik szerény módon beszéltek az egyszerűségre és tisztaságra törekvő, hagyományokat tisztelő életükről, mely mindannyiunk számára példaértékű lehet. Egy ikerlányokat nevelő, mosható pelenkákat forgalmazó nagyváradi család is érkezett hozzánk, hogy a mosható pelenkázás mikéntjéről, előnyeiről beszéljenek és kellemes meglepetésként fedezték fel, hogy ez nem mindenki számára újdonság.

A beszélgetés nagy lendületet adott és elkezdődött a tervek szövögetése a faültetésről. Ehhez támogató kezeket is kaptunk Böjte Csaba atyától, a helyi polgármesteri hivataltól és Kuglis Gábor helyi római katolikus plébánostól. Olyan lelkesedést váltott ki mindenkiből a nemes célt szolgáló ötlet, hogy két faültetés gondolata is kirajzolódott.

Az első a Székelyhídi családok gyümölcsöskertje elnevezést kapta. Majdnem ötven facsemetét ültettek el a katolikus egyház közösségi házának kertjében a szép számban megjelent jókedvű, tettvággyal telt szülők november 16-án. Minden facsemetére szalagok kerültek, a családok gyerekeinek neveivel és a tövükbe nárciszhagymákat ültettek a szorgos gyermekkezek. A faültetés igazi családi nappá változott: az édesapák ástak, ültettek, a gyerekek szaladgáltak, szorgosan segítettek, az anyukák serénykedtek, teát készítettek, a lángossütésben segédkeztek. Csodálatos időjárással ajándékozott meg bennünket a Jóisten, úgy éreztük mintha áldását küldte volna ránk.

A nap bensőségessége a családok közös imájában érintette meg leginkább szíveinket, amikor hálát adtunk gyermekeinkért és azért, hogy békében és szeretetben élhetünk együtt a szülőföldünkön.

A beszélgetések alatt megfogalmazódott, hogy a baba-mama körből nagyon hiányzik szombatonként az apák jelenléte. Ezért a baba-mama kör aktív tagjai úgy döntöttek, hogy az adventi időszakban családi körré alakulnak, és az átszerveződés után nem csak az anyákat és babákat, hanem egész családokat hívnak, várnak a szombati együttjátszásra, együttgondolkodásra a múzeumba.

Csaba testvér a faültetés jó ügye kapcsán készített, világhálón megtalálható kisvideójában mindenkit faültetésre buzdít, arra hív, hogy változtassuk tündérkertté az otthonunkat, a Kárpát-medencét. Reményeink szerint tavasszal az Újszülöttek ligetébe ültethetünk ismét újabb fákat a házasságot, szerelmet, békességet, gyermekvállalást támogató atyával.


Írta: Ványa Blanka