Szentmisét mutatott be Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a nagyböjti időszakban a székelyhídi római katolikus templomban. Együtt imádkoztunk az emberiségért, hogy ne távolodjunk el e nehéz időkben.

Böjte Csaba nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket, majd elmélkedésében hangsúlyozta: „A sokaságban szakadás támadt!” (Jn 7,40). Elmondta, ősszüleink elszakadtak Istentől, aztán az ő gyermekeik, Káin és Ábel egymásnak fordítottak hátat, és sajnos azóta is ott van mindannyiunk életében ez a fájdalmas „szakadás”.

Jézus Krisztus isteni tekintélyével, erejével sem tudta ezt a romboló megosztottságot, a „szakadást” megállítani.

Mit tehetünk egy megosztott világban, ahol színes forradalmakat szerveznek, ahol a családok, társadalmak szöveteiben hatalmas szakadások éktelenkednek? Gondolkozzunk el, hogy a családunkban és közvetlen környezetünkben lévő „szakadásokat”, a nyílt, vérző sebeket miként tudnánk orvosolni. Az erőnket szétforgácsoló, esélyeinket nagyban rontó társadalmi megosztottságot hogyan lehet megszüntetni? A közösségeket egy asztalhoz ültetve, a párbeszéddel, a kiengesztelődés útján egységbe kovácsolni.

Tudatosítanunk kell, hogy minden megosztottság nem csak seb, hanem bűn is, ami rúttá teszi életünket. Ahogy az orvos a sebre bölcsen kezelést keres, ehhez hasonlóan keressünk mi is gyógymódokat az életünket megkeserítő feszültségek oltására! A hétvégék csendjét szenteljük bűnbánó szívvel a sebek gyógyítására!

Engesztelődjünk ki Jézussal és egymással, bocsássunk meg családtagjainknak, haragosainknak. Kérjünk bocsánatot és mindig higgyünk a kiengesztelésben, az újrakezdésben, tanuljunk Jézus Krisztustól a Szentírásból. Merjünk a béke eszközévé válni! – zárta prédikációját Böjte Csaba testvér.


Írta: Tatai István