Az Érmelléken is áthaladtak a Máriapócsra igyekvő görögkatolikus zarándokok

A magyarországi Görögkatolikus Metropólia az idén is megszervezte hagyományos zarándoklatát augusztus 7–12. között a máriapócsi kegyhelyre. Első ízben az anyaország határán kívüli területről, Nagyváradról indult el a zömében fiatalokból álló, háromszáz fős sokaság.

Szent László király trónra lépésének 940., illetve szentté avatásának 825. évfordulója okán döntöttek úgy a szervezők, hogy az uralkodó által alapított Bihar megyei megyeszékhelytől indulva zarándokolnak Máriapócsra. Elhatározásukban az is megerősítette őket, hogy a magyar kormány Szent László évének hirdette a 2017-es esztendőt.

A nyitónapon Nagyvárad nevezetességeivel ismerkedtek, mindemellett a hosszú útra való lelki ráhangolódásra is szántak elegendő időt. Az út másnapján a Hegyközt járták végig, kisebb-nagyobb pihenőket közbeiktatva kedd késő délután érkeztek meg Szentjobb bejáratához, ahol mi is jelen voltunk. A falutáblánál a község polgármestere, Molnár József és Kurilla Gábor helyi római katolikus plébános köszöntötte a zarándokokat. A közösség által felajánlott ízletes vacsorát és a templomi együttlétet követően következett a megérdemelt pihenés. A sajgó lábaknak, a meggyötört testnek jól jött az esti fürdés, hogy aztán elszenderülve a nap momentumai filmkockaszerűen visszapörögjenek az állom függönyén túlról. A zarándoklatok rendszeres résztvevője, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita kérdésünkre elmondta, hogy tizenötödik alkalommal szervezik meg a főként fiatalokat megmozgató gyalogos zarándoklatot. Első alkalommal jóval rövidebb távot tettek meg, akkor Sárospatakról indult a maroknyi csoport, míg az idén 170 kilométer gyaloglást terveztek be. Évről-évre nő a fiatalok érdeklődése a zarándoklat iránt, különböző okból vesznek részt a közös úton.

Vannak, aki életük további mikéntjére keresik a választ, megtisztulásért, az imádkozó lelkület erősítéséért vagy egyszerűen a továbbtanulás sikeréért vállalkoztak a hatnapos testi-lelki erőpróbára. A metropolita úgy véli, hogy míg az első alkalmakon több volt a fiatalos, játékos tevékenység, addig mostanra áttevődik a hangsúly az imádkozó lelkületre, amit egyre inkább igényelnek a résztvevők. Szólt a nyakunkon lévő migránsválságról is, ami szintén indokolja a keresztény értékekre való nevelést. A kereszténység kigúnyolása a kétezer éves európai kultúrát alapjaiban rengeti meg – fogalmazott az egyházi elöljáró, aki a jelenlegi zűrzavar végkifejletét nem látja előre. Annyit bizonyosnak vél, ha Krisztusra tekintünk, akkor megtanulunk Péterhez hasonlóan vízen járni, a felszínen maradunk.

Dr. Seszták István főhelynök atya a szervezésről szólva elmondta, hogy bár kissé több előkészülettel járt a mostani az eddigiekhez képest, de a nagyszerű fogadtatás miatt megérte átlépniük az országhatárt. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár van egy mindenkori forgatókönyve ezeknek a zarándoklatoknak, de arra nagyon ügyelnek, hogy ne váljon mindez sablonossá. Útközben a gyaloglókhoz csatlakozott Szocska Ábel atya, a nyíregyházi egyházmegye apostoli kormányzója, aki kiemelte annak a lelki többletnek és kegyelemnek a jelentőségét, amit a résztvevők nyernek egy ilyen gyalogos zarándoklat során.

Béres Csaba polgármester ha kellett imádkozott, énekelt, gyalogolt a fiatalokkal. Emellett az ételosztásnál is segédkezett.

Szerdán érkeztek meg Hegyközszentmiklós érintésével Nagykágyára, ahol egy röppenésnyi pihenő és a helybéliek által felajánlott ebéd elfogyasztása után, már folytatták is útjukat Csokalyra, ahol a görög katolikus templomba is ellátogattak, majd pedig Székelyhíd felé vették az irányt. Béres Csaba, a város polgármestere Szentjobbtól Székelyhídig maga is beállt a zarándokok sorába, mintegy huszonegy kilométeren át együtt imádkozott, énekelt, gyalogolt a résztvevőkkel. A város strandjára érkező csoportot Böjte Csaba ferences rendi szerzetes fogadta, ahol egy tartalmas nap és este során számos előadás, tanítás révén az igazi zarándoklat végcéljára – ami nem Máriapócs – a Mindenhatóra irányították a figyelmet. A szerzetes a zarándoklat jelentőséget abban látja, hogy általa jobban megismerjük önmagunkat, a hosszú gyaloglás során felszínre törnek hibáink, gyarlóságaink, de ugyanakkor a bennünk lévő erények is. A legfontosabb mégis az, hogy önmagunk és egymás megismerésén túl, Istenhez kerüljünk közelebb – összegzett Csaba testvér. A helyi Zajgó Néptánccsoport, valamint a nagyszalontai gyermekotthon lakói tánccal, színpadi játékkal kedveskedtek a vendégeknek.

Az est folyamán bizonyságtevő, tanító, lélekerősítő célzatú fórumon Kiss Norbert ferences rendi öregdiák moderátori segédlete mellett Böjte Csaba, Kocsis Fülöp és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó hitről, kitartásról a célok eléréséről beszélgettek.

Másnap, csütörtökön indultak tovább a zarándokok, néhány érmelléki település érintésével átlépték az országhatárt. Magukkal vitték a Partiumban élők szeretetét, míg ők hitet, követendő példát hintettek, amerre jártak.


Írta: D. Mészáros Elek