^ Vissza Fel
Gyermek Jézus Otthon címke bejegyzései:

Közösséget formál, összehozza az embereket a hagyománnyá vált Gyermek Jézus-búcsú

Hitélet  ,   2023. június 16. péntek 

Zsúfolásig megtelt a székelyhídi Szeplőtelen fogantatás római katolikus plébániatemplom június 11-én, a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrálta misén, amely idén is nyitánya volt az évekkel ezelőtt meghirdetett, s azóta évente megszervezett Gyermek Jézus-búcsúnak.

„Kérjük a Jóistent, hogy őrizzen meg bennünket, hogy még nagyon sokszor együtt, örömben, jőkedvben tudjuk megünnepelni a mi Gyermek Jézusunk búcsúját Székelyhídon. Adná az Úr, hogy ne a reménytelenséget, hanem a reménnyel teli imádság idejét éljük meg. Ámen” – hangzottak Csaba testvér imádságos szavai a szentmisén.

Mosollyal teli Gyermek Jézus-búcsú

Közélet  ,   2022. június 14. kedd 

A hagyománnyá vált Gyermek Jézus-búcsú megünneplése alkalmából vendégekkel és pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje június 11-én, szombaton. Az egész napos eseményen a jó idő kedvezett a kültéri színes programkavalkádnak, ahol kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak elfoglaltságot.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon 2011 óta minden évben megszervezi a búcsút. Eme ünnepnap köszönetnyilvánítás a barátok és támogatók számára egyaránt.

A Gyermek Jézus-otthon lakóinak adakoztak a motorosok

Közélet  , ,   2022. január 4. kedd 

Adományokkal érkeztek a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonba a Wild Hawk motorosok csapatának tagjai tavaly december 23-án.

Nem áll távol tőlük az adakozás, karácsony közeledtével minden évben felkeresnek egy-egy gyermekotthont vagy idősotthont, olyan intézményt, ahol rászorulók vannak, hogy szebbé tegyék az ünnepet. A tizenkét motoros kivételesen autóval érkezett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott intézménybe, így tudták csak ideszállítani azt a sok-sok ajándékot, amit a baráti társaság egészének felajánlásaiból sikerült összeállítani. A liszt, cukor, olaj, tartós élelmiszerek, gyümölcsök és édességek kirakodásában a ház lakói közül a nagyobb gyermekek is segítettek. Nagy volt az öröm, mert a kamra polcait gazdagító dolgokon felül mindegyikőjüknek jutott egy-egy bontogatós meglepetéscsomag is. A megajándékozottak karácsonyi dalokkal, versekkel köszönték meg a nagylelkű adományt. Aztán kézen fogták a vendégeket és megmutatták nekik a kastélyban berendezett otthonukat.

A Gyermek Jézus-Otthon lakóit is meglepte a Könyves Mikulás

Közélet  , ,   2021. december 6. hétfő 

Országszerte 840 – közöttük sok érmelléki – gyerek arcára csaltak mosolyt a Könyves Mikulás elnevezésű akció megálmodói, akik gyermekotthonok, árvaházak kis lakóit ajándékozzák meg egy-egy könyvvel. Sok levelet kaptak Érmellékről is: a Szentjobbi Szent István Szociális Központból tizenhat, Érmihályfalváról a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonból 25, a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonból pedig 41 gyerek jelezte, hogy szeretnének valamilyen könyvet. Váradi Mónika, a Bihar megyei gyűjtés koordinátora elmondta, hogy az otthonok vezetői pozitívan fogadták őket, nagyon örültek a kezdeményezésnek. Ez egy óriási lehetőség a gyerekeknek, hiszen az otthonokban a legszükségesebbeket megkapják, de a könyvekre már kevesebb pénz jut. A székelyhídi gyerekek egyik fele bentlakó, a másik fele pedig napközi otthonos, tehát délután hazamennek. A szervezők elmondták, hogy nagyon hálásak a sok önkéntesnek, akik segítettek lebonyolítani az akciót, a könyves Mikulásoknak, akik vállalták, hogy megveszik a könyveket a gyerekeknek, az otthonok vezetőinek az őszinte pozitív fogadtatásért.

Megtartották a Gyermek Jézus-búcsút

Diáksarok  ,   2021. június 22. kedd 

Ha valami jó, annak van jövője – számos programot is szerveztek a legkisebbeknek

A hagyománnyá vált, de tavaly elmaradt Gyermek Jézus-búcsú megünneplésére adott lehetőséget a járvány leküzdésére hozott intézkedések enyhítése. Egy évnyi csend után, június 6-án vendégekkel, pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány életre keltője cselekedetté vált gondolata nyomán született ez a búcsú, azért, hogy a felcseperedő Jézust ünnepeljük, a gyermeket, aki mosolyt csal anyja arcára és örömet, jókedvet hoz a felnőttek életébe. Az ünnepre való hívást sokan meghallották. A 11 órakor kezdődő szentmisére nemcsak Székelyhídról és környékéről, hanem Erdély távolabbi településeiről és Magyarországról is érkeztek azok, akik szívükön viselik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekek sorsát, nagyra becsülik és lehetőségeik szerint támogatják Csaba testvér állhatatos munkáját, amellyel felkarolja és neveli e nehéz sorsú gyermekeket.

Húsvéti nyuszi érkezett Böjte Csaba gyermekeihez

Kultúra    2021. április 15. csütörtök 

Adományokkal érkeztek a székelyhídi Gyermek Jézus Otthonba Bihar községből, a körzeti RMDSZ képviseletében Szilágyi Zoltán polgármester és a nőszervezet lelkes tagjai hamvazószerdán.

„Légy te is a gyermekotthon lakóinak húsvéti nyuszija” – hangzott a gyűjtést szervezők mottója, és a felhívás ezúttal is sikeresnek bizonyult. Legutóbb karácsonykor lepték meg ajándékokkal Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevelt gyermekeit. Az online felületen meghirdetett gyűjtési akcióra a községből, Hegyközkovácsiból és Nagyváradról érkeztek felajánlások. A nagylelkű adományozók tartós élelmiszerek mellett – liszt, cukor, olaj, száraztészta, konzervek, befőttek – rengeteg gyümölcsöt, édességcsomagot és játékokat ajánlottak fel. A Bihari Református Egyházközség Nőszövetsége külön hozzájárult a gyűjtéshez. Az összegyűlt adományok egy részét a református egyház által fenntartott élesdi Kajántó Mária Ifjúsági Otthonhoz juttatták el.

Gyümölcsöst a gyermekotthonnak

Közélet    2021. március 24. szerda 

Több tucat gyümölcsfát ültettek kalákában a Gyermek Jézus Otthon lakói számára

Zöldmellényes, jól megtermett férfiak gyülekeztek március 20-án reggel a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon udvarán, szemmel láthatóan tettre készen, terepruhában. A gyülekezés oka az a közös önkéntes munka volt, amely során a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület munkatársai, több megyéből érkezett falugazdászai és a gyermekotthon kis lakói gyümölcsfákat telepítettek a római katolikus közösségi ház kertjébe.

Mint azt az otthon vezetője, Tóth Andrea elmesélte, ötlete szerint kis gyümölcsösükben a gyerekek figyelemmel kísérhetik a gyümölcsfák, majd a gyümölcsök növekedését, termését, illetve aktívan be is kapcsolódnak majd a növénygondozásba.

Így eltanulják a szakmai segítséget nyújtó falugazdászoktól a gyümölcskertészet csínját-bínját. Emellett nem csak a termesztés, a frissen fogyasztás, de a felesleg tartalékolása, tartósítása is tervben van.

Jótékonysági futás a debreceni vendégeinkkel 50 kilométeren

Kultúra    2020. február 26. szerda 

Felkerekedtek fel és átfutottak hozzánk a Gyermek Jézus-otthonba a Debrecen Környéki Futó Ismerősök (DKFI) idén február 23-án. Ez mintegy 50 km lefutását jelenti, a már hagyományosnak számító, hatodszorra megszervezett jótékonysági futáson. Közel negyven futó és mintegy tíz autós kísérő érkezett meg vasárnap délután jókedvűen és lelkesen hozzánk adományokkal és ajándékokkal felpakolva, amit amit szeretnénk ezúton is megköszönni.

A gyerekekkel néhány héttel az esemény előtt kezdtük el a felkészülést és mentünk ki három-négy kilométert futni néhány naponta. Volt, aki lelkesen jött hozzám minden nap, hogy akkor ma is megyünk futni, ugye? Hatévestől tizenhat évesig sok gyermek jött mozogni. Kis csapatunk megmosolyogtatott néhány székelyhídi lakost ezeken az alkalmakon, ahogy hol mosolyogva, hol kicsit nyűgösen, hol futva, hol kicsit belesétálva a távba elhaladtunk mellettük.