^ Vissza Fel
Gyermek Jézus Otthon címke bejegyzései:

Megtartották a Gyermek Jézus-búcsút

Diáksarok  ,   2021. június 22. kedd 
 148

Ha valami jó, annak van jövője – számos programot is szerveztek a legkisebbeknek

A hagyománnyá vált, de tavaly elmaradt Gyermek Jézus-búcsú megünneplésére adott lehetőséget a járvány leküzdésére hozott intézkedések enyhítése. Egy évnyi csend után, június 6-án vendégekkel, pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány életre keltője cselekedetté vált gondolata nyomán született ez a búcsú, azért, hogy a felcseperedő Jézust ünnepeljük, a gyermeket, aki mosolyt csal anyja arcára és örömet, jókedvet hoz a felnőttek életébe. Az ünnepre való hívást sokan meghallották. A 11 órakor kezdődő szentmisére nemcsak Székelyhídról és környékéről, hanem Erdély távolabbi településeiről és Magyarországról is érkeztek azok, akik szívükön viselik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekek sorsát, nagyra becsülik és lehetőségeik szerint támogatják Csaba testvér állhatatos munkáját, amellyel felkarolja és neveli e nehéz sorsú gyermekeket.

Húsvéti nyuszi érkezett Böjte Csaba gyermekeihez

Kultúra    2021. április 15. csütörtök 
 120

Adományokkal érkeztek a székelyhídi Gyermek Jézus Otthonba Bihar községből, a körzeti RMDSZ képviseletében Szilágyi Zoltán polgármester és a nőszervezet lelkes tagjai hamvazószerdán.

„Légy te is a gyermekotthon lakóinak húsvéti nyuszija” – hangzott a gyűjtést szervezők mottója, és a felhívás ezúttal is sikeresnek bizonyult. Legutóbb karácsonykor lepték meg ajándékokkal Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevelt gyermekeit. Az online felületen meghirdetett gyűjtési akcióra a községből, Hegyközkovácsiból és Nagyváradról érkeztek felajánlások. A nagylelkű adományozók tartós élelmiszerek mellett – liszt, cukor, olaj, száraztészta, konzervek, befőttek – rengeteg gyümölcsöt, édességcsomagot és játékokat ajánlottak fel. A Bihari Református Egyházközség Nőszövetsége külön hozzájárult a gyűjtéshez. Az összegyűlt adományok egy részét a református egyház által fenntartott élesdi Kajántó Mária Ifjúsági Otthonhoz juttatták el.

Gyümölcsöst a gyermekotthonnak

Közélet    2021. március 24. szerda 
 208

Több tucat gyümölcsfát ültettek kalákában a Gyermek Jézus Otthon lakói számára

Zöldmellényes, jól megtermett férfiak gyülekeztek március 20-án reggel a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon udvarán, szemmel láthatóan tettre készen, terepruhában. A gyülekezés oka az a közös önkéntes munka volt, amely során a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület munkatársai, több megyéből érkezett falugazdászai és a gyermekotthon kis lakói gyümölcsfákat telepítettek a római katolikus közösségi ház kertjébe.

Mint azt az otthon vezetője, Tóth Andrea elmesélte, ötlete szerint kis gyümölcsösükben a gyerekek figyelemmel kísérhetik a gyümölcsfák, majd a gyümölcsök növekedését, termését, illetve aktívan be is kapcsolódnak majd a növénygondozásba.

Így eltanulják a szakmai segítséget nyújtó falugazdászoktól a gyümölcskertészet csínját-bínját. Emellett nem csak a termesztés, a frissen fogyasztás, de a felesleg tartalékolása, tartósítása is tervben van.

Jótékonysági futás a debreceni vendégeinkkel 50 kilométeren

Kultúra    2020. február 26. szerda 
 334

Felkerekedtek fel és átfutottak hozzánk a Gyermek Jézus-otthonba a Debrecen Környéki Futó Ismerősök (DKFI) idén február 23-án. Ez mintegy 50 km lefutását jelenti, a már hagyományosnak számító, hatodszorra megszervezett jótékonysági futáson. Közel negyven futó és mintegy tíz autós kísérő érkezett meg vasárnap délután jókedvűen és lelkesen hozzánk adományokkal és ajándékokkal felpakolva, amit amit szeretnénk ezúton is megköszönni.

A gyerekekkel néhány héttel az esemény előtt kezdtük el a felkészülést és mentünk ki három-négy kilométert futni néhány naponta. Volt, aki lelkesen jött hozzám minden nap, hogy akkor ma is megyünk futni, ugye? Hatévestől tizenhat évesig sok gyermek jött mozogni. Kis csapatunk megmosolyogtatott néhány székelyhídi lakost ezeken az alkalmakon, ahogy hol mosolyogva, hol kicsit nyűgösen, hol futva, hol kicsit belesétálva a távba elhaladtunk mellettük.

Hagyományteremtés a Gyermek Jézus-otthonban

Kultúra  ,   2020. február 17. hétfő 
 299

Először szerveztek farsangi ünnepséget a székelyhídi Gyermek Jézus-otthon bentlakó és napközi otthonos gyerekei részére nevelőik február 14-én. Az ünnepségre a gyerekek izgatottan készülődtek: verseket, dalokat tanultak, jelmezeket készítettek. A nagy nap délutánján izgatottan sorakoztak fel a szebbnél-szebb hercegnők, menyasszonyok, de volt itt tűzoltó, oroszlán, nyuszi, sőt Piroska is, hogy megmutathassák magukat az egybegyűlt vendégeknek. A gyerekek meghívott vendégei között szüleik, tanítóik, fogorvos bácsijuk, vívásoktató tanárnőjük, más otthonokból érkezett munkatársak és más vendégek szerepeltek.

A farsangi ünnepség álarcos felvonulással kezdődött, ahol mindenki megmutathatta magát és az ügyesebbek még egy kis versikével is bemutatkoztak a vendégeknek. A felvonulás érdekességeként nemcsak a gyerekek, hanem nevelőik is álarcot öltöttek, így ők is beálltak a bemutatkozók sorába.

„A Tündérkert nem mögöttünk van”

Kultúra  , ,   2019. január 22. kedd 
 322

Böjte Csaba testvér a XI. magyar kultúra napi jótékonysági bálon – Mindig ő az, aki többet ad

Ünneplőbe öltözött a székelyhídi múzeum épülete, így várta vendégeit, a bálozókat a január 22-hez legközelebb eső szombaton. Szatmárcsekén 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Hymnus írását. Áldást kérünk, isteni áldást. Himnuszunk kezdősorában benne van jövőnk biztonsága, mert aki kér, annak adatik. Ezerszáz éves gyökerek kötnek a Kárpát-medencéhez, ezeréves keresztény gyökerekből táplálkozik magyar kultúránk. Okunk van az ünneplésre, megtartó erőként lehetünk jelen, s ilyenkor nem csak szívünk, lelkünk öltözik ünneplőbe. Jelenlétünk itt, szűkebb hazánkban, az Érmelléken, Székelyhídon tizenegyedik éve különösen méltó módon ünnepel, jótékonysági bálban ölt testet.

„A gondviselés, ami oda terelt”

Kanapé  ,   2018. október 8. hétfő 
 467

Adakozó lelkű Nagyfalusi Éva, a Gyermek Jézus Otthon új vezetője

Magyarországon született, Nyugat-Európában is tanult, marketingkarriert épített, aztán lelki kincsek után eredt, így a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kötelékeiben találta meg helyét Nagyfalusi Éva, aki augusztus óta vezeti Székelyhídon az alapítvány Gyermek Jézus-otthonát. A vele készült sorok betekintést engednek Csaba testvér mindennapjaiba, de a saját nemes tulajdonságaiba is.