Felkerekedtek fel és átfutottak hozzánk a Gyermek Jézus-otthonba a Debrecen Környéki Futó Ismerősök (DKFI) idén február 23-án. Ez mintegy 50 km lefutását jelenti, a már hagyományosnak számító, hatodszorra megszervezett jótékonysági futáson. Közel negyven futó és mintegy tíz autós kísérő érkezett meg vasárnap délután jókedvűen és lelkesen hozzánk adományokkal és ajándékokkal felpakolva, amit amit szeretnénk ezúton is megköszönni.

A gyerekekkel néhány héttel az esemény előtt kezdtük el a felkészülést és mentünk ki három-négy kilométert futni néhány naponta. Volt, aki lelkesen jött hozzám minden nap, hogy akkor ma is megyünk futni, ugye? Hatévestől tizenhat évesig sok gyermek jött mozogni. Kis csapatunk megmosolyogtatott néhány székelyhídi lakost ezeken az alkalmakon, ahogy hol mosolyogva, hol kicsit nyűgösen, hol futva, hol kicsit belesétálva a távba elhaladtunk mellettük.

Vasárnap jött a hívás Major Tamás főszervezőtől, hogy Létavértesen vannak már és mintegy két óra múlva várhatóak. Két csoportba álltunk össze a gyerekekkel, a bátrabbakkal korábban, a határhoz közelebb várakoztunk a futókra, hogy az utolsó hat kilométerre becsatlakozzunk. A kisebbek a székelyhídi táblánál vártak, hogy az utolsó három kilométeren társuljanak futó vendégeinkhez.

Izgalmas érzés volt beleolvadni az ultrafutók csapatába és velük futni. Még 44 kilométer után is mosolyogva fogadtak minket, és váratlan tempóval leptek meg. A gyerekek lelkesen rótták a kilométereket, kicsik-nagyok büszkén igyekeztek tartani a tempót.

Amikor megérkeztünk az otthonhoz, meleg teával fogadtuk a vendégeket és az adományok kipakolása után finom töltött káposztával történt az energiaraktárak újratöltése. Amire szükség is volt, mert hárman még visszafelé is futva tették meg az utat.

A gyerekek nagyon élvezték a napot és megegyeztünk, hogy a közös futásokat nem fogjuk abbahagyni, ezután is megyünk és edzünk, hogy jövőre még hosszabb távon tudjunk csatlakozni ehhez a szép jótékonysági futáshoz.


Írta: Szekér Anikó