Több tucat gyümölcsfát ültettek kalákában a Gyermek Jézus Otthon lakói számára

Zöldmellényes, jól megtermett férfiak gyülekeztek március 20-án reggel a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon udvarán, szemmel láthatóan tettre készen, terepruhában. A gyülekezés oka az a közös önkéntes munka volt, amely során a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület munkatársai, több megyéből érkezett falugazdászai és a gyermekotthon kis lakói gyümölcsfákat telepítettek a római katolikus közösségi ház kertjébe.

Mint azt az otthon vezetője, Tóth Andrea elmesélte, ötlete szerint kis gyümölcsösükben a gyerekek figyelemmel kísérhetik a gyümölcsfák, majd a gyümölcsök növekedését, termését, illetve aktívan be is kapcsolódnak majd a növénygondozásba.

Így eltanulják a szakmai segítséget nyújtó falugazdászoktól a gyümölcskertészet csínját-bínját. Emellett nem csak a termesztés, a frissen fogyasztás, de a felesleg tartalékolása, tartósítása is tervben van.

A még zsenge fák gondozásának felelősségét, a szakmai segítséget két székelyhídi falugazdász, az érolaszi Antal József és a köbölkúti Gődér Imre vállalták. Mindketten családapák lévén, jól szót értenek majd a gyerekekkel, és mint azt Gődér Imre mondta, örömmel vezetik be őket a gyümölcstermesztés csodáiba, az ültetéstől a metszésen át egészen a betakarításig.

A falugazdászok egyesületének már az eddigiekben is volt élő együttműködése a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, hisz a Magyarok Kenyere Program keretében juttattak az összegyűlt lisztből az alapítvány székelyhídi gyermekotthonának. „Amellett, hogy a Partiumi Falugazdász Hálózat szaktanácsadással foglalkozik, igyekszik felkarolni a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat is. Ezért jött létre a mai kezdeményezés. (…) Úgy gondoljuk, hogy a gyerekeket, akik nehéz sorból érkeznek, meg kell tanítanunk a vidéki munka becsületére” – osztotta meg gondolatait a megmozdulás kapcsán Magyar Lóránd Szatmár megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának alelnöke, aki szintén megtisztelte jelenlétével az eseményt.

A falugazdász-hálózat koordinátora, Kovács Szabolcs mosolyogva idézte fel a kaláka programjának alakulását. Mint mondta, egyből igent mondtak a megkeresésre. A gyümölcsösben cseresznye-, barack-, alma- és szilvafák találtak otthonra a napos domboldalon. Mint azt a koordinátor kihangsúlyozta, a fák összeválogatásánál a fő szempont az volt, hogy a gyerekeknek friss gyümölcs legyen, és bőtermő fák növekedjenek, amik később gyümölcslé, befőttek alapanyagait adhatják.

A reggeli gyülekezés, majd kávé után tehát kellő szakértelemmel és fizikai erőbevetéssel elültették a Gyermek Jézus Otthon gyümölcsösének első fáit, amelyet a jövőben szintén közös munkával készülnek bővíteni. A gyermekek és felnőttek együtt dolgoztak, mely munka után együtt fogyasztották el ebédjüket is az otthon szeretetvendégségében.


Írta: Bíró Orsolya