^ Vissza Fel
Magyar Kultúra Napja címke bejegyzései:

Változatos programok a kultúra napján

Kultúra  ,   2022. január 27. csütörtök 

Változatos programok várták az érdeklődőket a magyar kultúra napjának megünneplése alkalmából Székelyhídon az Ady Endre Kulturális Központban, illetve a Szabó Ódzsa Városi Színházban. A múzeumi eseményeket Tristan Youinou, az Ér Hangja Egyesület nemzetközi francia önkéntese szervezte, aki az Európai Szolidaritási Testületnek köszönhetően tevékenykedik városunkban.

Január 21-én, pénteken Székelyhíd történeti bemutatóját láthatta a nagyközönség Kormányos Enikő tanárnő közreműködésével.

Sehol máshol nincs ilyen társaság

Kultúra  , ,   2020. február 5. szerda 

Adakozó lelkükről és eleganciájukról tettek tanúbizonyságot a XII. jótékonysági bál résztvevői

A magyar kultúra napi jótékonysági bál nyitánya s legfontosabb eleme az évente számos eseményt felvonultató, Székelyhídon szervezett művelődést szolgáló programsornak.

Sorra érkeztek az elegáns, nyakkendős, csokornyakkendős urak oldalán, a gyönyörű nagyestélyibe, suhogó selyembe, pörgős, hosszú tüllszoknyás ruhába öltözött hölgyek a díszbe öltöztetett múzeum épületébe január 25-én este. Az érkezők sorát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány általa működtetett székelyhídi Gyermek Jézus-otthon kis lakóinak bevonulása zárta, mintegy jeladásként az ünnepség kezdetének.

„A Tündérkert nem mögöttünk van”

Böjte Csaba testvér a XI. magyar kultúra napi jótékonysági bálon – Mindig ő az, aki többet ad

Ünneplőbe öltözött a székelyhídi múzeum épülete, így várta vendégeit, a bálozókat a január 22-hez legközelebb eső szombaton. Szatmárcsekén 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imánk, a Hymnus írását. Áldást kérünk, isteni áldást. Himnuszunk kezdősorában benne van jövőnk biztonsága, mert aki kér, annak adatik. Ezerszáz éves gyökerek kötnek a Kárpát-medencéhez, ezeréves keresztény gyökerekből táplálkozik magyar kultúránk. Okunk van az ünneplésre, megtartó erőként lehetünk jelen, s ilyenkor nem csak szívünk, lelkünk öltözik ünneplőbe. Jelenlétünk itt, szűkebb hazánkban, az Érmelléken, Székelyhídon tizenegyedik éve különösen méltó módon ünnepel, jótékonysági bálban ölt testet.

A Bizalom legtöbbet ért

Kultúra  ,   2018. január 26. péntek 

Kultúra napi bál a gondoskodás, értékmegőrzés és szórakozás jegyében

Jó hangulatban telt a városi múzeum aulájában január 20-án megrendezett jótékonysági kultúra napi bál. Az est folyamán a változatos programok mellett jótékonysági aukción gyűjtöttek a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára, emellett bálkirálynőt választottak.

A szomorkás, késő ősziesen nyirkos kinti időjárás elkedvetlenítően hatott. A bálteremmé avanzsált múzeum épületéből hömpölyögtek a dallamok, pára libbent a bejárati ajtó fölött. Sorra érkeztek a nagyestélyibe felöltözött hölgyek elegánsan felöltözött kísérőik társaságában. Béres Csaba polgármester néhány üdvözlő szóval, pohár pezsgővel köszöntötte az érkezőket. Majd néhány illusztris vendég és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az általa létrehozott, helyi Gyermek Jézus-otthon aprócska lakóival kézen fogva vonult a bálterembe.

Kulturális napok: nótaest és pikantéria elődeink nyomán

Kultúra  ,   2018. január 26. péntek 

A Székelyhídi Kulturális Napok nyitányaként először rendeztek január 18-án nótaestet a Stubenberg-kastélyhoz tartozó egykori grófi pincében. A mulatni, szórakozni vágyóknak a nagyváradi Szőcs Lőrincz és népi zenekara húzta a lassacskán már falvainkban is feledésbe merülő dallamokat. A jelenlévőket nem kellett sokáig noszogatni, egykettőre bekapcsolódtak a nótázásba. A mulatozás közepette még táncra is perdültek a fiatalabbjai.

„Isten nélkül nincs kultúra”

Kultúra  ,   2017. január 30. hétfő 

Sikerrel, jókedvvel zajlott a nemzetközi jellegű magyar kultúra napi jótékonysági bál

Újra bálteremmé alakult városunk múzeuma, a fagyos január harmadik hétvégéjén megtelt fénnyel, zenével, az ízléses berendezés és a pincérek sürgése-forgása pedig egyértelművé tette a báli jelleget. Ugyanezt erősítették az érkező elegáns vendégek, kiknek kezében halkan csilingeltek az összekoccintott pezsgőspoharak, a ruhatárban pedig egyre fogytak az üres vállfák. Nőttön nőtt a tömeg, ezzel egyenesen arányosan a rég nem látott ismerősök közötti „hogy még vagytok”-ok morajlása is. Azonban amint a Böjte Csaba testvér vezérelte gyermekcsapat megjelent, mindenki elhagyta asztalát, és a felsorakozott népi ruhás gyermekekben gyönyörködve állt a táncteremben. A várakozással megtelt levegőt végre eloszlatta a műsorvezető köszöntése, majd sorra következtek a báli megnyitó pontjai.

Adománygyűjtés jó szórakozással

Közélet  ,   2016. január 27. szerda 

Kétszázötven résztvevővel zajlott a jótékony célú kultúra napi bál

Idén nyolcadik alkalommal rendeztek Székelyhídon magyar kultúra napi jótékonysági bált. Január 23-án elegáns meghívottak érkeztek a múzeum épületébe, hogy igényes szórakozás mellett adományaikkal támogassák a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonának kis lakóit.

A gyermekek kézen fogva kísérték a bálterembe az est fővédnökét, Gál Kinga európai parlamenti képviselőt, az Európai Néppárt alelnökét, Böjte Csaba ferences szerzetest és az esemény kiemelt, meghívott vendégeit. A gyermekek megható énekekkel kedveskedtek a vendégeknek. „Jól csak a szívével lát az ember” – hangzott a korán, sokat megélt gyermekek ajkairól. Majd Csaba testvér közelgő születésnapja alkalmából két kisleány előadásában köszöntő ének csendült. „Tenéked minden öröm, holtig adassék, s amellett semmi bánat ne barátkozzék” – énekelte angyali gyermekhangon a kis Karola, melyet követően a gyermekek fehér liliomszálakat nyújtottak át a meghívottaknak.

Kultúrcukrászda a magyar kultúra napján

Kultúra    2016. január 23. szombat 

Ahogy az már évről-évre lenni szokott, idén is a székelyhídi kultúra napi rendezvények fontos megállója a helyi cukrászda, hiszen a szervezők zenés előadásokkal kedveskednek a vendégeknek, megteremtve ezzel a régi kávéházi hangulatot. A rendezvénysorozat meghívottjai Tasnádi Ferencz Zoltán és felesége, Tasnádi Melinda voltak (képünkön), akik jól ismert operettdalokkal, -nótákkal és -duettekkel szórakoztatták a hallgatóságot. Hajmási Péter, Hajmási Pál, Éjjel az omnibusz tetején, Szép város Kolozsvár – csak néhány a házaspár majd egyórás előadásából, melyet a közönség közös énekléssel és tapssal jutalmazott. És bár a technika az este folyamán nem állt a pár mellé, énektudásukkal és előadásmódjukkal sikerült megteremteniük azt a hangulatot, amelyet a régi, füstös, barátságos kocsmák adtak.