^ Vissza Fel
Petőfi címke bejegyzései:

Petőfi 200 – a költőóriás örök

Nemzetünk költőóriására emlékeztünk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban január 20-án, pénteken. A jeles ünnepi alkalommal az iskola közösségi termében a VI–VIII. osztályos tanulóink szereplésével elevenítettük fel Petőfi életútjának állomásait is jelölő egy-egy jellemző alkotását. A magyar kultúra napjára való tekintettel az ünnepség nyitányában a szintén 200. születésnapját ünneplő nemzeti imánk, a Himnusz hangzott el. Ezt követően Lóló-Pázmán Annamária, a tanintézmény magyar szakos tanárának köszöntő, bevezető szavai hangzottak el. Az elhangzó költemények, a szabadság és a szerelem jegyében, a Petőfi életútját jellemző két tematika köré szerveződtek.

Petőfire emlékeztek a petőfise

Diáksarok  , ,   2011. március 17. csütörtök 

A ’48-as forradalomra és azok hőseire emlékeztek a székelyhídi Petőfi-líceum előtt március 15-én. Akik éltek a lehetőséggel, és részt vettek az ünnepségen, nem mindennapi műsornak lehetnek szemtanúi, ugyanis a közel egy órás megemlékezésnek igen színes volt a programja, amely elsősorban Hevesi Zoltán István tanár úrnak és a magyar-, illetve történelemkatedrának köszönhető. Indításképp egy rendhagyó kísérletet láthattuk, amely azt vizsgálta, hogyan tudja száz ember egyszerre elszavalni a Talpra magyart, és milyen hatása van ennek? Ha egy ember ügyesen elszaval egy verset, az szép; ha több ember egyszerre, az csodálatos; ha száz ember, az szinte maga a katarzis, megfelelő levezető zenével meg különösen.

Nemzeti ünnepünkre emlékezve

Verőfényes napsütésben, kokárdával a mellükön gyülekeztek március 13-án délután a színház előtt azok, akik úgy érezték, idén is meg kell ünnepelni nemzeti ünnepünket. Az ünnepséget Major Zsuzsa műsorvezető nyitotta meg, az első szónok városunk polgármestere, Béres Csaba volt. A városvezető ezúttal a forradalom azon személyiségeit emelte ki, akik névtelenségbe burkolózva lettek naggyá, váltak hőssé. „A mai ünnepen gondoljunk azokra, akik meghozták a legnagyobb áldozatot, életüket áldozták a hazáért! Ezzel párhuzamban azonban feltevődik a nagy kérdés, vajon lenne-e a mai emberekben elegendő forradalmi kedv és bátorság, hogy hasonlóképpen cselekedjenek, ha kellene” – hangsúlyozta a polgármester.

A nemzet ünnepe Székelyhídon

Kultúra  , , ,   2010. március 17. szerda 

Székelyhídon március 15-e előestéjén emlékeztek a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 162. évfordulójára a helyi RMDSZ és a Pro Székelyhíd Egyesület szervezésében. A helyszín idén is a Városi Művelődési Ház előtti tér, valamint a forradalmár költő, Petőfi Sándor emlékére állított tábla volt.Már hagyománnyá vált, hogy minden évben kézzel készített kokárdák kerülnek kiosztásra az ünneplők között. Így történt ez az idén is, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi napközicsoport tagjai már hetekkel az ünnep előtt szorgalmasan varrták nemzeti jelképünket.

A szabadságharcra emlékeztek Érköbölkúton

Közélet  , , ,   2010. március 9. kedd 

Színes műsorral emlékeztek a szabadságharcra Érköbölkúton március 7-én. A többhetes előkészületnek köszönhetően színvonalas rendezvényt tekinthetett meg a mintegy 100 jelenlévő.A műsort a székelyhídi férfikórus által előadott Székely himnusz, valamint Vörösmarty Mihály Szózat című verse nyitotta meg, melyet Cseh Tímea tanárnő szavalt el. Ezután Ratiu Rozália óvónő köszöntötte az egybegyülteket, majd sorban következtek mindazok a diákok, tanárok, vallási, valamint közéleti személyiségek, akik versekkel, énekekkel vagy zeneszóval emlékeztek a ’48-as forradalom helybeli kötődéseire.