^ Vissza Fel
ünnep címke bejegyzései:

Ünnepi gondolatok

Közélet  ,   2019. december 18. szerda 
 327

„Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” (Mt 3,3/b)

Kiáltó szava hangzott a pusztában. Kiáltók szava hangzik az üresedő templomokban, kiszáradt, pusztává vált emberi szívekhez: „Készítsétek…!” Ég az adventi gyertya, jelzi, hogy itt az ideje a készülődésnek. Azonban nem mindegy, hogy mire készülünk, mit készítünk elő.

A karácsonyi készülődés alatt nagyon sokan azt értik, hogy körülbelül december második felében megkezdik a fenyőfakeresést, díszek válogatását, ajándéktárgyak beszerzését, a sütés-főzéshez kellő alapanyagok megvásárlását, s aztán a karácsony előtti pár napban minden erejüket összeszedve jöhet a takarítás, főzés. Nem hinném, hogy bárki is úgy érezné, ezzel valóban az Úr útját készíti elő. A lényeget kezdjük elveszíteni, vagy már el is veszítettük!

Fontos a gyermekünk öröme, szeretteink boldogsága, az ünnepi ruha, a szépen feldíszített fenyő és a sok-sok izzótól villogó ház és udvar. Fontos az ételektől roskadozó asztal, a barátokkal, komákkal való találkozás, evés-ivás, bulizás… s a lényegről elfeledkezünk: kit ünneplünk? Kinek az érkezését? Kinek a születését?

Szentjobbon is felragyogott a szabadságharc csillaga

Közélet  , ,   2014. március 19. szerda 
 555

Két gyülekezet egy templomban ünnepelt a Szentjobbon tartott március 15-ei megemlékezés alkalmából, bizonyítandó a sok jó ember kis helyen is elfér elvét, és a szervezők talpraesettségét.

Zuhogó eső és nagy erejű szélfúvás kísérték a református templomba március 16-án a miséről érkező katolikus híveket. Az előzetes terv szerint a 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepség a református templom udvarán zajlott volna, ha az idő engedi. Ehelyett a két gyülekezet tagjai a templom padjainak soraiban foglaltak helyet, teljesen megtöltve azokat, akik pedig a programot tervezték vagy arra készültek, azonnal át tudtak állni a beltéri berendezkedésre.

Receptek az ünnepekre

Kanapé    2013. december 13. péntek 
 905

Bejgli
Hozzávalók (4 rúdhoz): 1 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 citrom héja, 10 dkg cukor, tejföl. A töltelékhez: 10–15 dkg dió vagy mák, kevés tej.
Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A tejben és kevés cukorban az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom héját, a cukrot, és annyi tejfölt, hogy kelt tészta keménységű legyen. A töltelékhez valót csak összekeverjük egy kis tejjel, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni és finomabb is legyen tőle. Feltekerés után egy órát pihentetjük. Tojássárgájával kétszer átkenjük, egyszer 45 perc után, majd sütés előtt. Hosszú tűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt megsütjük.

Ünnepi gondolatok, üzenetek

Mozaik  ,   2013. december 13. péntek 
 703

„Mert így szól az én Uram, az Úr: Majd én magam keresem meg juhaimat, és én viselem gondjukat.” (Ezékiel 34,11)

Krisztus születése előtt félezer esztendővel hangzott el először ez a prófécia, a babiloni fogságban szenvedő, türelmetlenül várakozó nép felé. Mikor lesz már vége a fogságnak, a szenvedésnek, a nyomorúságnak? Bizony, hosszú volt az a fogság, egy generáció meghalt, csak a következő nemzedéknek sikerült megszabadulnia és hazamennie. A fogságban lévő nép kapja a nagy próféciát; mennyi vigasztalás, mennyi erő van benne: Jön az Úr! – és leírja az eljövendőt, a Messiást, Aki úgy érkezik meg, mint egy jó Pásztor: „Majd én magam keresem meg juhaimat, és én viselem gondjukat.”

Karácsonyi üzenet

Közélet  ,   2013. december 13. péntek 
 637

Az év végéhez – mégpedig egy nehéz és küzdelmes év végéhez – érkezve akarva-akaratlanul is igyekszünk mérleget vonni az eltelt esztendőről, a csalódásokról, a kudarcokról, de nem feledve az örömöket, sikereket, mosolyokat, apró győzelmeket sem.
Fejcsóválva tekintünk az idei gazdasági és szociális problémákra, de bízunk a reményteljesebb jövőben, környezetünkbe reményt csepegtetve.
A karácsony, a szeretet ünnepe nem a kesergésről, nem a múlt csalódásairól vagy a jövő kilátástalanságáról szól, hanem az igazi, nagybetűs ÜNNEPről.
Ilyenkor álljunk meg, nézzünk szét, örüljünk szeretteinknek, barátainknak, szomszédjainknak, kollégáinknak, örüljünk velük, örüljünk együtt – éljük át szeretettel telve ezt a szép ünnepet!
Kellemes ünnepeket kívánok mindannyiuknak!
Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere

Célkeresztben az elsejék

Mozaik  , ,   2012. május 6. vasárnap 
 439

Január, június, november – csak néhány példa arra, hogy mely hónapokban kerül kiemelten fontos helyre az elsejei dátum a nemzetközi, illetve a magyar kultúrában. Nem volt ez másként a tavasz legbolondosabb és legillatozóbb hónapjaiban, áprilisban és májusban sem. De ismerjük-e vajon ezeknek a napoknak a történeti vagy épp történelmi hátterét, ha már április elsején bolondozunk és május elsején pedig élvezzük a szabad napot?

Bolondok napja

Április hónapja sok tekintetben való bolondságával máris megérne egy kutatást. De mi a helyzet az elsejével?

Adventi gondolatok

Mozaik  ,   2011. április 6. szerda 
 549

Mindenki siet, szalad, el vagyunk foglalva saját dolgainkkal. A világ elanyagiasodott, az emberek elhidegültek egymástól. Nincs idő senkire és semmire. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem látjuk a kiutat, elkeseredünk. Ezt a magányos megfáradt embert keresi Isten advent idején. Adventben vagyunk. Az advent szó jelentése: várakozás, eljövetel, a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Az advent eredete a IV. századig nyúlik vissza, VII. Gergely pápa az adventi vasárnapok számát négyben határozta meg. Ezek az adventi vasárnapok Jézus Krisztus eljövetelére irányítják figyelmünket. Amiképpen már Krisztus eljött erre a

Nemzeti ünnepünkre emlékezve

Közélet  , , , , , ,   2011. március 16. szerda 
 1 105

Verőfényes napsütésben, kokárdával a mellükön gyülekeztek március 13-án délután a színház előtt azok, akik úgy érezték, idén is meg kell ünnepelni nemzeti ünnepünket. Az ünnepséget Major Zsuzsa műsorvezető nyitotta meg, az első szónok városunk polgármestere, Béres Csaba volt. A városvezető ezúttal a forradalom azon személyiségeit emelte ki, akik névtelenségbe burkolózva lettek naggyá, váltak hőssé. „A mai ünnepen gondoljunk azokra, akik meghozták a legnagyobb áldozatot, életüket áldozták a hazáért! Ezzel párhuzamban azonban feltevődik a nagy kérdés, vajon lenne-e a mai emberekben elegendő forradalmi kedv és bátorság, hogy hasonlóképpen cselekedjenek, ha kellene” – hangsúlyozta a polgármester.