^ Vissza Fel
megemlékezés címke bejegyzései:

Jó érzés volt újra együtt emlékezni március 15-én

Kultúra  ,   2022. március 17. csütörtök 

Március 15-én teltházzal ünnepelte Székelyhíd lakossága az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapját a Szabó Ódzsa Városi Színházban. Az ünnepélyes megemlékezés gazdag műsorral várta a helyieket és környékbelieket az alkalomra, amelyhez minden helyi kultúrcsoport hozzájárult tehetségével.

Az est programját Fekete Katalin kultúrigazgató nyitotta meg, Béres Csaba polgármestert szólítva  a mikrofonhoz. A városvezető elmondta, csak úgy mint elődeinknek, nekünk is nap mint nap meg kellett tapasztalnunk a szabadságjogaink korlátozását és a bizonytalanságot a közelmúltban, annak ellenére, hogy azt hittük, a XXI. században már nem lesz szükség a különbözőségek szigorításokkal teli vagy fegyveres megoldására, illetve arra, hogy életeink normalitása ilyen mértékeket öltve boruljon fel. Gondolatait azzal zárta, abban bízzunk, hogy az emberi értelem felül fog kerekedni a szívtelen, érdekalapú zsarnokságon.

,,Mert szerették e hazát” – emlékezés az aradi vértanúkra

Kultúra  ,   2019. október 12. szombat 

Október 6-án megemlékeztek az 1848–49-es szabadságharc 170 éve kivégzett aradi vértanú tábornokairól a székelyhídi református templomban. A magyar nemzet gyásznapján tartott istentiszteleten Rákosi Jenő, az érmelléki református egyházmegye esperese hirdetett igét. Ezt követően a templomkertben lévő kopjafánál Béres Csaba polgármester tartott beszédet. A Petőfi Sándor Elméleti Líceum XI. osztályos diákjai ünnepi műsorukban (Kormányos Enikő történelem szakos tanárnő szervezésében) felelevenítették a kivégzést megelőző napok eseményeit, és a szabadságharc mártírjainak utolsó, jelképessé vált mondatait. A hősök emlékére a diákok tizenhárom mécsest helyeztek a kopjafa tövébe. Az ünnepséget a Karancsi Béla által vezetett Székelyhídi Férfikórus éneke és koszorúzás zárta.

Emlékezés Arany Jánosra

Kultúra    2017. március 18. szombat 

Március 2-án emlékeztek meg Arany János születésének kétszázadik évfordulójáról az érköbölkúti Általános Iskolában. A tanintézmény diákjai kicsitől nagyig együtt a pedagógusokkal, élő láncot formáltak az iskola folyosóján Szeghalmi Attila matematika szakos tanár vezetésével és soronként elszavalták A walesi bárdok című balladát, így emlékezve a Nagyszalontán született nagy költőnkre. Mint ismeretes, Arany János szerette volna elmondani, mennyire bántja, hogy Magyarország nem szabad, hanem osztrák uralom alatt áll. Kortárs olvasói rájöttek, hogy a Wales-t meglátogató angol Edward király valójában Ferenc József császárt jelképezi, a bárdok (középkori énekesek) pedig az uralkodó dicsőítését megtagadó magyar költők, akik őrzik az elvesztett szabadságharc emlékét.

A költő műveiről Mocsár Irén történelem szakos tanárnő beszélt a gyerekeknek, felelevenítette néhány szép versét (Arany Lacinak, Családi kör, Mátyás anyja).

Ady Endrére emlékeztek

Kultúra    2016. december 3. szombat 

Ady Endrére emlékeztek születésének 139. évfordulóján Székelyhídon november 22-én, kedden a Nedeczky-ház falán elhelyezett emléktáblánál. A házban, amelyen az emléktábla áll többször megfordult az Érmellék poétája, az ottlakók azt is tudják, hogy melyik szobában szállásolták el egykoron a költőt.

A jelenlévőket Fekete Katalin kulturális igazgató üdvözölte, majd Béres Csaba polgármester tartott ünnepi beszédet. Ezt a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjainak szavalata követte, majd Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő szólt az egybegyűltekhez. Beszédében a fiatalokat arra lelkesítette, hogy a költőhöz hasonlóan merjenek nagyokat álmodni, mert nem az a fontos, hogy milyen kis faluból indulnak útra, hanem az, hogy fussanak be a nagy „Óceánba”, alkossanak maradandót.

Városi megemlékezés az aradi vértanúkról

Kultúra  ,   2015. október 23. péntek 

Október 6-án este az aradi vértanúk mártírhalálának 166. évfordulójára emlékeztek Székelyhídon a helyi református templomnál.

A méltóságteljes megemlékezés Rákosi Jenő, az érmelléki református egyházmegye esperese által celebrált gyászistentisztelettel vette kezdetét, melyet Zorkóczy Zenóbia Székelyföldről érkezett színművésznő Ady Endre verseinek énekes előadása tarkított. A Bibliában olvasható, 2500 évvel ezelőtt történt események és a 1849-es véres kivégzései üzenete örök érvényűen helytálló. Azokat a katonákat, akik az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után a kegyetlen megtorlás áldozatai voltak, akik önként vállalták a halált a nemzetért (mely sokuknak nem is anyanemzete volt) az azonos célba vetett hitük tartotta össze. Hitték, hogy az az ország melynek részei, egyszer valóban önállóvá és szabaddá válhat.

Emlékművet avattak Sápon – külhoni támogatással is

Közélet  ,   2014. március 18. kedd 

Tavaly áprilisban már beszámoltunk róla, hogy a magyarországi Sáp településen jótékonysági bált szerveztek, hogy egy 1848-as emlékmű felállításához szükséges anyagi forrásokat előteremtsék. Az akkori bál fővédnöke Cseke Attila, Bihar megye RMDSZ-es parlamenti képviselője volt, Bodó Sándor magyar országgyűlési képviselővel közösen. A bálon támogató jegyek vásárlásával, illetve tombolavásárlással lehetett támogatni a nemes célt. Cseke Attila fővédnök egy fából készült Szent László szobrot adományozott tombolanyereménynek, azonban figyelembe véve a szobor eszmei értékét, a szervezők úgy döntöttek, hogy árverésre bocsátják azt. A szobor rekordáron, 205 ezer forintért talált gazdára, s az est összbevétele 710 ezer forint volt.

Kópis Ferenc-emlékverseny

Ér-sport  ,   2013. október 2. szerda 

Asztalitenisz- és horgászversenyt szerveztek az érdeklődőknek Kópis Ferenc, volt érolaszi lakos helyi és Érköbölkútról, Biharfélegyházáról, valamint Székelyudvarhelyről érkező barátai. Augusztus 31-én és szeptember 1-jén községházán és a védi tavon a jó hangulatú programokon gyerekek és felnőttek, mozgássérültek és egészségesek egyaránt részt vettek. A Kópis Ferenc-emlékversenyt a szervezők hagyományteremtő céllal rendezték meg, bíznak abban, hogy jövőre ismét sikerül összegyülni és emlékezni egy olyan emberre, aki életével példát mutatott mindannyiunknak.

Diesel Day Nagykágyán

Diáksarok  ,   2013. március 2. szombat 

 

Ünnepi eseménysorozattal emlékezett meg Rudolf Diesel német mérnök halálának 100. évfordulójáról, és az általa 120 éve megépített első levegősűrítéses motor prototípusáról február 26-án a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum.  A mechanika szakos diákok kiselőadásokat és kivetítéseket tartottak a Diesel-motor történetéről és fejlesztéséről, melyeket sajátkészítésű maketteken és valódi dízelmotoron is szemléltettek. Ezt követően „bírósági” tárgyalássá alakították át az osztálytermet, ahol kiemelték a találmány jelentőségét, valamint előnyeit a benzinmotorral szemben.