Kultúra napi bál a gondoskodás, értékmegőrzés és szórakozás jegyében

Jó hangulatban telt a városi múzeum aulájában január 20-án megrendezett jótékonysági kultúra napi bál. Az est folyamán a változatos programok mellett jótékonysági aukción gyűjtöttek a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon javára, emellett bálkirálynőt választottak.

A szomorkás, késő ősziesen nyirkos kinti időjárás elkedvetlenítően hatott. A bálteremmé avanzsált múzeum épületéből hömpölyögtek a dallamok, pára libbent a bejárati ajtó fölött. Sorra érkeztek a nagyestélyibe felöltözött hölgyek elegánsan felöltözött kísérőik társaságában. Béres Csaba polgármester néhány üdvözlő szóval, pohár pezsgővel köszöntötte az érkezőket. Majd néhány illusztris vendég és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az általa létrehozott, helyi Gyermek Jézus-otthon aprócska lakóival kézen fogva vonult a bálterembe.

Az est műsorvezetőjének szerepét betöltő Marosán Csaba kolozsvári színművész elsőként Béres Csabát szólította mikrofonhoz. Az elöljáró visszaemlékezett a kezdetekre, az első bálra, ami mára a térség legjelentősebb ilyen jellegű rendezvényévé nőtte ki magát. A kultúráról szólva elmondta, hogy olyan csodálatos, Istentől kapott ajándék ez, amely jobbá, szebbé teszi világunkat, nemesíti a lelket. Azok a gyermekek, akiket az otthonban gondosan, odafigyeléssel nevelnek, megszokják mindazt, ami őket körülveszi, majd felnőttekként is erre fognak törekedni. Végül köszönetet mondott minden vendégnek, a támogatóknak, az est fővédnökének.

Az aprócska gyermekek zenés műsorral köszöntötték a megjelenteket, ezzel is viszonozva mindazt a szeretett, ami megnyilvánul irányukba. Ugyanakkor tortával és virággal köszöntötték születésnapja alkalmából Böjte Csabát.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke a bál jótékonysági jellegét kiemelve elmondta, amikor adakozunk, segítünk másokon, egyúttal magunkról is egyfajta bizonyítványt állítunk ki. A messziről, más országokból érkezett vendégek miután hazatérnek, elmondhatják, létezik itt egy olyan közösség, amelyik szeretetet tud hinteni azok felé, akik talán legjobban rászorulnak erre.

A Tini Dance Center nyítótánca

Hídépítés magyarok generációi között
„Voltam már szobafestő, tornászválogatott, labdarúgó Győrben, rádió- és televízió-szerelő, de báli kulturális fővédnök még sohasem” – vezette fel ünnepi beszédét Boros Csaba, a magyarországi Republic együttes tagja, aki ezúttal az est fővédnöki tisztét is ellátta. Többek között elmondta, hogy minden évben karácsony környékén tartanak egy jótékonysági koncertet. A mögöttünk hagyott év decemberében is ezt tették. A bevételből a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatták, így a székelyhídi otthonba is jutott az ajándékcsomagokból. Bejelentette, hogy ezen a nyáron városunkban is fellép a Republic. Ahogyan Székelyhíd nevében is benne van a „híd” szócska, így igyekeznek zenekarukkal betölteni ők is a híd szerepét Magyarország és az elszakított nemzetrészek magyarjai között.

Boros Csaba, a magyarországi Republic együttes tagja,

Rónaszékiné Keresztes Mónika országgyűlési képviselő (Fidesz) lelkesíteni, erősíteni, de egyben tanulni jött az Érmellékre. A magyar szó ereje, a hit, a kitartás itt mindig lelkemig ér el, és ezt kötelességem elvinni Budapestre. Önöknek pedig átadom a hitet, a bölcső megtartó erejét, ami nem más, mint a szülőföld – hangsúlyozta a politikus. Megragadta az alkalmat, hogy ismét felelevenítse a kettős állampolgárságról szóló szégyenletes 2004-es magyarországi népszavazást, elmondta, hogy a jelenlegi magyar kormány mindent megtesz a bizalom visszaállításáért. Hétgyermekes anya és ugyanakkor hétszeres nagymamaként a magyar nőknek, asszonyoknak üzente: „mi vagyunk a lelki élet kohéziója a családban, ha feladatunkat betöltjük, akkor még sokáig lesz magyar élet a Kárpát-medencében”.

Böjte Csaba köszönetet mondott, hogy tizedik alkalommal is megrendezték a Gyermek Jézus-otthon támogatását célzó kultúra napi bált. „A legszebb dolog a világon a gyermekvállalás, minden más, amit alkotunk, létrehozunk a rozsda és a moly megemészti, egyedül az emberi lélek halhatatlan” – osztotta meg gondolatait a szerzetes.

Rekordösszegért talált gazdára egy festmény
Az ünnepi köszöntőket és jókívánságokat követően a Tini Dance Center táncosai uralták a teret. Elsőként az Erdei Fanni és Marcu Patrik alkotta kettős mutatott be fergetegesen pörgős, majd pedig erotikus tánckoreográfiát. Később társaikkal kiegészülve akrobatikus elemekkel tűzdelt show-műsort mutattak be. A tánchoz való további kedvcsináló sem maradt el, a Tini Dance Center lány táncosai a bálozó férfiakat invitálták a parkettre. Ennyi bemelegítés elégnek is bizonyult ahhoz, hogy egyre többen felbátorodjanak, kezdetét vegye a szórakozás. Közben az asztalokra a felszolgáló személyzet hordta a feltehetően finomabbnál-finomabb falatokat. Néha szükség volt szusszanásnyi pihenőre, ilyenkor Marosán Csaba szórakoztatta a bálozókat. Éjfélhez közeledve a jótékonykodásra is lehetőség nyílt az alkotók által felajánlott festmények aukcióján. Tavaly a debreceni Gáll István amatőr festő alkotása kelt el a legmagasabb áron. Az idén sem volt ez másként, Bizalom című alkotásáért kereken 11 ezer lejt fizetett ki az érbogyoszlói Gerály házaspár. A bál teljes bevételét a Gyermek Jézus-otthonnak adományozták.

Tessék kérem, lehet licitálni.


Bálkirálynő lakja a Gyermek Jézus-otthont

Az aukció izgalmai alighogy alább hagytak, következett az est másik fénypontja, a bálkirálynőnek és udvarhölgyeinek megválasztása. A zsűri kiléte titok volt a nagyközönség előtt, az est folyamán az ítészek különböző szempontok alapján pontozták a hölgyeket testi küllemük, öltözetük és a táncparketten való kecsességük alapján. A bálkirálynői címre ezúttal a Gyermek Jézus-otthon lakóját, Kovács Katalint érdemesítették, az udvarhölgyeknek kijáró elismerésnek pedig Béres Amarillisz és Nagy Renáta örülhetett. Az est folyamán a tombolasorsoláson több értékes tárgy jutott a szerencsések birtokába, egy család pedig a hajdúszoboszlói üdülőközpontban tölthet pihentető hétvégét.

Kovács Katalin szépségkirálynő Béres Amarillisz és Nagy Renáta udvarhölgyek körében

Már odakint kakasszó kergette az éjszakát, a hajnali szürkületben tompán puffant a bentről kiszüremlő zeneszó. A President zenekar kitartóan játszott, forogtak a párok. Itt-ott dalolászásba kezdtek: „Nem, nem, nem, nem megyünk mi innen el, míg a gazda, a házi gazda, furkós bottal ki nem ver!”


Írta: D. Mészáros Elek