Ismét megszervezték Székelyhídon a magyar kultúra napi ünnepség keretében a jótékonysági bált január végén. Több mint 180-an jöttek el Bihar megye egyik legjelentősebb, tizenharmadszorra megszervezett eseményére a járványhelyzet miatti két év kényszerű kihagyás után. Az alkalomnak megfelelően berendezett, feldíszített múzeum épületében pezsgővel fogadták az érkező vendégeket, meghívottakat, akik fontosnak érezték megmutatni az összetartozást. Az évek során hagyománnyá vált „bevonulást” követően, amelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, és az általa felkarolt ügy mellett állók kezén fogva vezették be a bálteremmé alakított Szent László-aulába a Székelyhidi Gyermek Jézus Otthon kis lakóit, a Himnusz eléneklésével kezdetét vette az ünnep.

Biztató köszöntők

Az eseményt hivatalosan Béres Csabának, városunk polgármesterének beszéde nyitotta, aki afeletti örömének adott hangot, hogy ismét oly sokan elfogadták a meghívást, majd Cseke Attila-Zoltán, a bál fővédnökségét elvállaló, fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter és Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő osztotta meg gondolatait a közönséggel. Mindketten felelevenítették azt a tizenöt évvel ezelőtti megbeszélést, amikor felmerült a bál megrendezésének gondolata Székelyhídon. Megköszönték a városvezető kitartó bizalmát, abban, hogy kisvárosi környezetben is van hely és igény egy ilyen nagyszabású rendezvényre, amelynek kulcsszavai a jótékonyság és a közösség.

A felszólalók pulpitusához lépve, a bál kulturális fővédnöke, Molnár Levente gyergyóremetei születésű, Liszt Ferenc-díjas operaénekes népdallal (lásd keretünkben!) kért áldást nemzetünkre. A világot bejárt magyar operaénekes, aki a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) magánének szakos diákjaival érkezett, örömmel fogadta el a meghívást, hiszen elmondása szerint bárhová követné Böjte Csaba hívó szavát. Véleménye szerint a magyarság jó helyen van olyan szívekben, mint itt, ahol szeretik a hazát, fontosnak tartják a gyermekeket, segítik az árvákat. Jó dolog ott lenni, ahol segíteni kell, mert a földön azért vagyunk, hogy inkább másokért éljünk.

Csaba testvér, mint mindig, most is biztatással szólt. Elmondta, nehéz helyzetben van a világ, ám van, akit követni. Szorult helyzetben megkérdezhetjük magunktól: mit tenne Krisztus? Erőt meríthetünk abból a bibliai eseményből, amikor az emmauszi úton a tanítványai mellé szegődött feltámadott Jézus beszélget velük, párbeszédet folytat, és ők úgy érzik, örömmel telnek, lángol a szívük. „A gondok közepette nem az a megoldás, hogy elkezdünk pánikolni, idegeskedni, depresszióba esni – fejtette ki a szerzetes. – Meg kell őriznünk a lelkünk nyugalmát, egymást biztatva, szeretetben, a közösséget nem feladva, egymásnak nem hátat fordítva, akár átdöfött szívvel is társainkat elkísérve kell éljük az életünk. Örvendek, hogy a székelyhídiak, érmellékiek összegyűlnek, és igen, volt pandémia, van háború, ki tudja, mit hoz a holnap, s mégis örömmel, szeretettel, egymást megölelve, jó testvérekként táncolnak énekelnek és ez az élet rendje. Adná az Isten, hogy nehézségek közepette is megtaláljuk azt az örömöt, amit Isten mindannyiunk számára kirendelt.”

Változatos zenekavalkád

Örömet és ünnepi műsort hoztak a bálba a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon kis lakói. Nevelőik, Bartal Orsolya nővér, Crăciun Rihárd és felesége, Crăciun Andrea féltőn óvó tekintete kíséretében szavaltak, énekeltek. Hogy örömüket mindenki értse, volt olyan ének, mit jelbeszéddel is elmutogattak. Ezt követően azt az embert köszöntötték, akinek jelmondatává vált, hogy adni jó, Csaba testvért. Most ő volt a megajándékozott, a jókívánságokon felül, születésnapi tortát kapott.

Ajándék volt a bálozóknak a fellépők műsora, szívet, szemet-lelket melengető ajándék. Fergeteges hangulatot teremtettek a Béres Csilla vezette Zajgó Néptánccsoport táncosai. Már hetyke, legényes bevonulásuk is sikert aratott, az eltáncolt rábaközi táncokat pedig szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a bálozó közönség.

Oláh Katalin növendékei, a Tini Dance Center Táncstúdió táncosai bécsi keringővel kápráztatták el a bálozókat. A bemutatott koreográfiát követően a fiatalok nyitótáncra kérték fel a vendégeket.

Énekükkel osztatlan sikert arattak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakos diákjai, akik Kacsóh Pongrác János vitéz és Erkel Ferenc Bánk bán című operáiból származó áriákkal örvendeztették meg a közönséget. Az opera kedvelőinek érdemes a fellépők neveit megjegyezni: Dánél Kristóf, Fehér István, Gábor Margit, Juhász Boylan Palko, Lukácsi Boldizsár, Molnár Célia, Nagy Noémi, Nogyosi Helga, Szabó Szidónia, Tornai Henrietta.

A PKE, amelyik évek óta jó kapcsolatot ápol a székelyhídi polgármesteri hivatallal, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fontosnak tartotta jelenlétét. Képviseletében Maior Enikő rektorhelyettes két volt hallgatójuk grafikáját hozta el az aukcióra.

Majdnem 32 ezer lej gyűlt össze az aukción

A két grafikán kívül még tizennégy felajánlott képzőművészeti alkotás került kalapács alá idén. Volt közöttük olajfestmény, akvarell, makramécsomózással készült fali dísz és a nagyváradi római katolikus székesegyház felajánlásából Immaculata Szűz Máriát ábrázoló, restaurált gipszszobor. Az aukció során a licitből befolyt összeget (31 850 lej) most is a Csaba testvér neveltjeinek támogatására szánták a szervezők: Székelyhíd helyhatósága, az RMDSZ körzeti szervezete és a Vénusz Kölcsönös Segélynyújtás Alapítvány.

Bálkirálynő sorsolta tombola, mulatás hajnalig

S ha bál, akkor annak kell legyen királynője, és annak pedig udvarhölgyei. Idén Béres Amarilisz fejére került a korona, udvarhölgyeinek pedig Tóth Adriennt és Farkas Ceciliát választotta a titkos bizottság mindenki egyetértésére. A bálkirálynő megbízást is kapott, a tombolajegyek kisorsolását, amelyek nyereményei adományként érkeztek, a támogatók felajánlásai voltak.

A mulatozás most is hajnalig tartott, a talpalávalót a Desszert zenekar szolgáltatta. Méltán érdemelnek köszönetet a sok munkáért a szervezők és köszönet jár a támogatóknak is (Kaszoni Events kft., nagyváradi Brigitte Travel utazási iroda, székelyhídi Profi, Hargita Gyöngye rt., Sabati Impex kft., Pálfun virágbolt, Cris & Cris Studio). A magyar kultúra napját remélhetőleg jövőre is ugyanilyen nagy érdeklődést kiváltó, sikeres rendezvényekkel ünnepli Székelyhíd.

Áldást kérő népdal

„Isten áldja meg a magyart,
Tartson neve míg a Föld tart.
Paradicsom hazájában,
Éljen, mint a hal, Dunában.
Éljen, mint a hal, Dunában!
Töltse békében napjait,
Egyezve lássa fiait.
Tatár, török, s más ellenség,
Minket meg ne rendíthessék.
Minket meg ne rendíthessék!
Isten áldja meg a magyart,
Tartson neve míg a Föld tart.
Isten áldjon meg bennünket,
Minden igaz magyar embert.
Minden igaz magyar embert!”
Sikeres magyar kultúra napi rendezvénysorozat 

Több vendég is érkezett városunkba január utolsó hétvégéjén. Voltak olyanok, akik a Böjte Csaba nevével fémjelzett, 13. alkalmát megért jótékonysági bálra jöttek. A kultúranap alkalmából a Zajgó Néptánccsoport meghívására a Kolozsvári Tokos Zenekar a Debreceni Népi Együttessel együtt remekbeszabott előadással, újévköszöntő műsorukkal szórakoztatta a Szabó Ódzsa Városi Színházban péntek este megjelent publikumot, aztán pedig táncházban mulattak. A helyi cukrászdában ugyanaznap este Hegedűs Szabolcs bihardiószegi fiatalember egy szál gitárral hozta a ’60-as, ’80-as évek könnyűzenéjét, amit karaokeparti követett.

Írta: Ruparcsics J. Csilla