Megoldódni a látszik a székelyhídi Stubenberg-kastély eladásáról szóló, lassan már két éve tartó nagy port kavart huzavona. Mivel remény van arra, hogy anyagi forrást pályázzanak meg az épület felújítására, így az továbbra is a város tulajdonában marad. A felújítás után az épület a jövőben is befogadja a környékbeli hátrányos helyzetű gyerekeket, de egyidejűleg turisztikai, kulturális központ is lesz.

A kastély a város legimpozánsabb épülete, és mint ismeretes, több, mint fél évszázadon keresztül a helyi tanintézménynek adott otthont. 2008 óta az iskola a sportcsarnok melletti új épületben működik, ez után évekig üresen állt.

Székelyhídiként és az iskola egykori diákjaként, a helyiek nagy többségével egyetemben, én is szomorúan láttam, hogy a már egyébként is régóta felújításra szoruló épület megüresedése után még inkább pusztulásnak indult. Az udvar, ahol azelőtt gyermekek százai rohangáltak, elgazlott, a falakon még nagyobbak lettek a repedések. 2010-ben aztán felcsillant a remény, hogy ennek a nagy múltú épületnek lehet még fényes a jövője is. Ebben az évben kötötték meg ugyanis azt a megállapodást, aminek eredményeként később beköltöztek a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes elnöksége alatt működő Dévai Szent Ferenc Alapítvány által felkarolt nehéz helyzetben lévő környékbeli gyermekek. A kastélyból gyermekotthon lett, mely felvette a Gyermek Jézus-otthon nevet. Ugyanebben az évben a város haszonbérleti szerződés révén 49 évre bérbe adta az épületet az alapítványnak, és a kastély restaurálása is elkezdődött.

Azonban idővel világossá vált, hogy az alapítvány sokkal több anyagi támogatást tudna a felújításra szánni, ha az épület a tulajdonában lenne, nem pedig csak bérelné, hiszen így nagyobb kedvvel adakoznának a szervezet támogatói. Ennek érdekében 2021 tavaszán benyújtottak egy kérést a helyi vezetés felé, melyben jelezték a kastély iránti vásárlási szándékukat. Mivel a polgármesteri hivatalnak akkor semmilyen anyagi forrása nem volt a kastély felújítására, a műemlék megmentésének érdekében az tűnt a legjobb megoldásnak, hogy eladják. Ennek eredményeként a városi tanács határozatot hozott az épület és a hozzá tartozó terület eladásáról, illetve ennek versenytárgyalási kitételeiről. Ezt a helyi tanácsosok egy része nem fogadta el, a megyei kormánybiztosi hivatal (prefektúra) pedig a kitételek egy részét diszkriminatívnak ítélte. Az ügy vége az lett, hogy a helyi önkormányzatot beperelték – tudtam meg Béres Csaba polgármestertől. Mint mondta, az elmúlt majdnem két évben folyamatosan keresték a lehetőségeket, hogy milyen forrásból, milyen alapból tudnák az épület rehabilitálását ők maguk, a kastély eladása nélkül megoldani. Hiszen egyértelmű volt, hogy minden jószándékuk ellenére darázsfészekbe nyúltak, sokan háborogtak a döntés ellen.

Most úgy néz ki, hogy erre lehetőségük nyílik, így elállnak az eredeti eladási terveiktől. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy 2021 márciusában a kormány helyi érdekű turisztikai településsé nyilvánította Székelyhidat, amely által új pályázási és fejlesztési lehetőségek nyíltak meg a helyhatóság előtt. A jelenlegi elképzeléseik szerint felújítása után a kastély egyidejűleg turisztikai, kulturális és szociális központ is lesz. A tervük az, hogy mind a kastély kerítését, mind pedig az épületet, illetve a hozzá tartozó dendrológiai parkot, sőt még az alatta található alagútrendszert is felújítják. Az egykori Stubenberg-kastélyt különböző turisztikai és kulturális desztinációkkal látnák el, hiszen a 2021-ben elnyert státusz miatt adja magát a helyzet, hogy az illetékesek a városfejlesztési startégiában szereplő turisztikai vonalat erősítsék. Az elöljáró elmondta, elképzeléseik szerint a kastély épületén belül megpróbálnak majd olyan modern eszközöket igénybe venni, amik segítségével virtuális séta során a látogatók betekinthetnének a grófi család egykori tagjainak régi életébe, illetve az épület impozánsabb helyiségeinek, mint például a bálteremnek hajdani rendeltetésébe. Ugyanakkor egy olyan termet is elképzeltek, ami elég nagy ahhoz, hogy kivetítő segítségével egyszerre több tíz ember megtekinthesse a helyi és környékbeli turisztikai látványosságokat. A felújítandó alagútrendszer bizonyos szakaszait is látogathatóvá tennék. A kulturális funkcióját az által tölti majd be, hogy különböző kulturális rendezvényeket, illetve kiállításokat tartanak a kastély felújított falai között, a szociális szerepe pedig ugyanaz marad, mint jelenleg: a környékbeli hátrányos helyzetű gyerekek befogadása. A kastély tehát marad a város tulajdonában, a tervek pedig remélhetőleg minél hamarabb megvalósulnak majd, hogy az új rendeltetésekkel felruházott, szimbolikus épület minél előbb régi pompájában tündököljön majd mindannyiunk örömére.


Írta: Szücs-Pap Enikő