Ünnepi szentmise a Gyermek Jézus-otthonban hazai és külföldi vendégekkel

„»Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába« (Mt 18,3). Jézus Krisztus nemcsak tanítja ezt a nagy igazságot, hanem Ő maga is mert gyermekké lenni, gyermekként köztünk élni. Mielőtt Jézus Krisztus egyetlen csodát tett volna vagy egyetlen prédikációt is tartott volna, Názáret poros utcáin együtt kergetőzött, bújócskázott a gyermekekkel” – e gondolatokkal köszöntötte Böjte Csaba ferences szerzetes a megjelenteket a harmadik Gyermek Jézus-búcsú alkalmával tartott szentmisén. Kiemelt tisztelettel üdvözölte Áder János magyar köztársasági elnök feleségét, Herczegh Anita asszonyt, a Stubenberg család leszármazottait, egyházi és világi elöljárókat, s természetesen a gyermeksereget.

Az ünnepi szentmise idejére a székelyhídi szeplőtelen fogantatás plébániatemplomba érkezett Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje, itt zárva azt a huszonkét állomásból álló erdélyi körutat, mely során sok-sok ima és könyörgés szállt felé.

A szentmise keretében Csaba testvér elmesélte a Gyermek Jézus-otthon múltját, jelenét és hálás szívvel köszöntötte Hans Stubenberg és Josef Pilar urakat, akiknek ősei építették a jelenleg is létező kastély északi szárnyát, mely most otthont nyújt az arra rászoruló gyermekeknek. Stubenberg gróf unokája bemutatta családját és örömét fejezte ki afelett, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány jóvoltából megmentődött a kastély az enyészettől és büszke rá, hogy a legnemesebb feladat, a gyermekmentés vált öröksége feladatául.

Hans Stubenberg és unokatestvére, Josef Pilar egy szépen faragott Szűz Mária-szobrot ajándékozott az egyházközségnek. „Vigyázza, védelmezze az egész közösséget és a gyermekeket. Isten óvja az egész házat!” – zárta mondandóját Hans Stubenberg.

Az ünnepi szentmise további részében Csaba testvér bemutatta Szent Erzsébet áldozatos, példamutató életútját, melyet azután színdarab keretében előadtak a nagyszalontai Béke királynője otthon lakói is. „Meg vagyok győződve, hogy az irgalmasság éve Szent Erzsébet zarándoklatától elmélyült, gazdagabb, tartalmasabb lett Erdélyben!” – mondta Csaba testvér.

Az ünnepi szentmise keretében Ozsváth József székelyhídi plébános és Csaba testvér nyolc gyermeket részesített a keresztség szentségében, Isten áldását kérve a kicsinyek életére.
A gyerekek részéről Kovács Karola megható, szívhez szóló gondolatokkal üdvözölte Herczegh Anita asszonyt, s egy virágcsokorral köszönte meg mindazt a szeretetet és gondoskodást, melyet a rászoruló gyermekek felé tanúsít.
A szentmise végeztével mindenki átvonult a kastélykertbe, ahol igazi, varázslatos gyermekváros épült ki, melynek minden kincse arra várt, hogy boldogságot, örömöt csaljon az ünnepelt gyermekek szívébe.

A kézműves műhelyek gazdag választéka mellett arcfestés, lufibohócok, népi fajátszótér, óriáscsúszda, ugrálóvár, babahempergő, a közlekedési szabályokat tudatosító izgalmas pálya és még érdekes fizikai kísérletek is szórakoztatták a gyerkőcöket.

A népi fajátékok igen kapósak voltak

Az állandó programok mellett a színpad is tartogatott meglepetéseket. Kiss Kata és zenekara koncertje, a Körös-körül néptáncegyüttes bemutatója, a Kincskereső műhely A rátóti csikótojás című interaktív mesejátéka, a Line dance club countrytánca, a zsombolyai Szent Mihály-gyermekotthon néptánccsoportjának előadása, a Phoenix sportegyesület karatebemutatója, a Nimród barantacsapatának fegyverpróbája, a debreceni népi együttes Szarkalábas csoportja, a székelyhídi gyermeknéptánc-csoport, a debreceni népi együttes Kisprücsök csoportjának népdalai, és a Pergő Hagyományőrző Műhely Pergőkirály című népi dramatikus játéka nyújtott maximális kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget a búcsú vidám közönségének.

Sok-sok vidám vendég a gyermekbúcsún

Mire a nap lebukott az ősi Stubenberg-kastély háta mögé, a játékban kellemesen elfárad gyermeksereg búcsúfiákkal a tarsolyában, a játék örömében megfáradtan térhetett haza, és a háziasszony és főszervező szerepet betöltő Kovács Ágnes is megnyugodva pihenhetett meg.

Ezen a napon Szent Erzsébet ereklyéjének jelenlétében megtanulhattunk jónak lenni és jót cselekedni, irgalmas szeretettel lehajolni a legkisebbekhez. Köszönet mindezért Csaba testvérnek, Kovács Ágnes otthonvezető vendégszeretetének és minden kedves segítőnek, aki szerepet vállalt e csodákkal teli nap létrejöttében.


Írta: Fekete Katalin