Változatos programok várták a kicsiket és nagyokat június 1-én, gyermeknap alkalmából a székelyhídi református templom kertjében. Bár a reggelig tartó eső kicsit megijesztette és elbizonytalanította a családokat és a szervezőket, mire a gyermeknapi foglalkozások elindultak, már nyoma sem volt felhőknek az égen: ragyogó napsütés fogadta az utcára kilépőket, mely ki is tartott a programok egész ideje alatt. A nap reggeli tornával indult a Tini Dance Center táncosainak jóvoltából, majd a templomban folytatódott közös énekléssel és az egyház ifjainak tolmácsolásában Dávid és Góliát történetével. Ezt követően a legkisebbek a létavértesi Cifra Palota bábcsoport előadásában színes kesztyűk és kesztyűbábok változatos zenékre koreografált mesés táncait tekinthették meg.

Ezalatt a nagyobbak ügyességi játékokban és íjászatban tették próbára magukat. Természetesen nem maradhatott el a mindig oly népszerű ugrálóvár, népi játékok, csillámtetoválás és arcfestés sem, ahol a gyerekek hosszú sorokban, hol türelmesen, hol türelmetlenebbül várták, hogy kedvenc figuráik képét magukra ölthessék. A programok ideje alatt bohócok szórakoztatták a gyerekeket, akik, ha megéheztek, frissen sült kürtőskaláccsal csillapíthatták éhségüket. Az élménydús programok sorát gazdagította a bihardiószegi Hegedűs Szabolcs ismert gyerekdalokból összeállított koncertje, ugyanakkor Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője és segítői jóvoltából néptánctanulásra is lehetőség nyílt a templomkert hatalmas fáinak hűvösében. A szervezők a résztvevő családokat finom ebéddel várták, ami után a kicsik nagy örömére jöhetett a jól megérdemelt desszert: gyümölcsök, csokiszökőkút és fagylalt. A Wild Hawk motorosok csapatának tagjai számtalanszor bizonyították már, hogy a bőrdzseki alatt hatalmas szív rejtőzik. Nem volt ez másképp a kicsik nagy napján sem, hiszen a kültéri színes programkavalkád egyik fénypontját a közös motorozás jelentette, amikor is a gyerekek egy próbakör erejéig kipróbálhatták a száguldást.

Az idei alkalmat a székelyhídi református egyházközség a helyi polgármesteri hivatallal közösen szervezte meg, és sikerét nemcsak az bizonyítja, hogy szép számban voltak jelen a családok, hanem a sok csillogó szempár és felhőtlen gyermekkacaj is, mely a gyereknapot végigkísérte. Köszönet érte a szervezőknek, pedagógusoknak, a fiatal önkénteseknek, akiknek a befektetett munkája nélkül az élménynap nem valósulhatott volna meg.


Írta: Szücs-Pap Enikő