Két kalákát is szervezett áprilisban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi szervezete. Elsején a Gyermek Jézus Otthonnak helyt adó Stubenberg-kastély kertjét tette rendbe a felhívásra megjelent körülbelül negyven önkéntes. Megtisztították a kertet, összeszedték a száraz ágakat, leveleket, kerítést javítottak, festettek, meszeltek és nem utolsó sorban nyuszis húsvéti hangulatot varázsoltak a kertbe, a Gyermek Jézus Otthon lakói számára. Az önkéntesek szorgos munkája szebbé, barátságosabbá változtatta a patinás kastély kertjét, cserébe pedig finom bográcsost kaptak ebédre, amit az ott lakó gyermekekkel együtt fogyasztottak el.

A második kalákát egy héttel később, április 8-án szervezték, ezúttal a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont szépítésére, csinosítására. A reggeli borongós idő ellenére több mint hatvan önkéntes gyűlt össze. Sokan szervezetten, együtt jöttek, munkaközösségek, baráti társaságok, családok. Szerencsére eső már nem esett, így a sokaság birtokba vette a strand területét és ki-ki képességei és tudása szerint hasznosította magát, kifestették a rendezvényteremet, a bokrokról, fákról lenyesték a vadhajtásokat, száraz ágakat, lenyírták a füvet, gereblyéztek, takarítottak, kiásták és újrahomokozták a strandröplabdapályát, kerítést javítottak, betonoztak, kijavították és pótolták a járdákat. A munkából a gyerekek is kivették a részüket, ők a nyesedékek, száraz ágak, avar és a levágott fű összegyűjtésében jeleskedtek. Egy lelkes csapat pedig reggelit és ebédet készített a szorgoskodó önkéntesek számára.

Az emberi szorgalom mellé az erőgépek is betársultak a strandon folyó munkába

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány tagjai mellett derekasan kivették részüket a munkából a biomassza-erőmű (ADI Ecoland), a Full Security biztonsági cég dolgozói, a polgármesteri hivatal munkatársai, az Ér Hangja Médiacsoport tagjai, a Törekvés labdarúgócsapata és nem utolsó sorban az egyénileg érkező magánszemélyek, családok, baráti társaságok.

 


Írta: Tiponuţ Tibor