Szűk körű, de annál meghittebb Gyermek Jézus-búcsú az egykori Stubenberg-kastély udvarán

A szokásosnál szűkebb körben, de annál meghittebben zajlott a Gyermek Jézus-búcsú Székelyhídon. A pápalátogatás miatt június végére halasztott rendezvény a Stubenberg-kastély udvarán zajlott. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kezdeményezte a szentatyánál, hogy június elseje legyen a katolikus egyházban a Gyermek Jézus ünnepe. Vajon miért látja ennyire fontosnak ezt az ünnepet – kérdezik sokan tőle. „Úgy látom, hogy a katolikus egyházunk, de itt a református testvéreket se kímélném, a mi egész népünk olyan vénleányos lett. Mindig valami gond van, valami baj van, s akkor tudunk min puffogni. (…) A mi árvaházi gyerekeinket nézem, akik mégis futkorásznak, kacagnak, élvezik a napfényt, a jó időt, a vendégeket” – indokolta Csaba testvér. Azt is megemlítette, hogy Ferenc pápa jóváhagyását adta az ünnep bevezetésére.

A Gyermek Jézus-búcsút a Dévai Szent Ferenc Alapítvány helyi otthona szervezi már évek óta, főként azért, hogy időt és helyet adjon a gyermekek és támogatók számára a találkozásra. Idén is hivatalosak voltak az eseményre a diószegi, érmihályfalvi, gálospetri gyermekotthonok kis lakói, így biztosított volt a gyermekzsivaj a megtisztult kastélyudvaron.

Támogatókat számos pontról vártak, akik szép számban meg is jelentek az eseményen. A búcsú programja az előző évekéhez hasonló volt, miszerint a vasárnapi szentmisét Csaba testvér celebrálta, a helyi római katolikus plébánossal és több vendéglelkésszel együtt, míg a nap további része a gyerekekről szólt. Ezt a kedves, kellemes hangulatot élvezhették a késő délutáni órákig a jótékonysági portékák között nézelődő, vásárolgató látogatók, akiknek a gyermekotthonok lakói tartottak előadásokat a kastélyudvaron felállított színpadon.


Írta: Bíró Orsolya