Amióta világ a világ, a gazdálkodó ember mindig arra törekedett, hogy a megélhetését egész évben biztosítsa, tavasztól egészen őszig.

A természet rendjét követve, a falusi ember ősszel felszántotta a földet, elvetette a búzát, majd pedig elültette a gyümölcsfákat. Tavasszal következett a napraforgó, kukorica elvetése és a veteményezés a zöldségeskertben. Szorgos kezek rakják el a burgonyát, eldugdossák a fokhagymát, vöröshagymát, elvetik a mákot, sárgarépát, petrezselymet, céklát, paszulyt, tököt és egyebeket. Amikor a melegágyban nevelt palánták megnőnek, akkor azokat is ki lehet ültetni a kertbe, így kerül paradicsom, paprika, káposzta, karalábé, padlizsán a családi asztalra. Ha a gazda és a gazdasszony gondoskodik a gyomnövények és kártevők kiirtásáról és az időjárás is kedvező, akkor a kert egész évre biztosítani tudja a család szükségleteit. Az ügyes gazdasszonyok kamráiban őszre már sok zöldségből és gyümölcsből készült finomság sorakozik: befőttek, lekvárok, savanyúságok, szörpök, paradicsomlé, zakuszka.

Nyár vége felé elszárad a hagyma szára, majd aztán a burgonya indája, ősszel megérik a szőlő, megfűzik a káposzta, beérnek a téli almák, körték, elszárad a sütőtök szára, így szépen sorba mindent be lehet takarítani, amiből tavaszig biztosítani lehet a napi betevőt.

Az ősszel érő zöldségek és gyümölcsök többségét nyersen eltéve is sokáig élvezhetjük, ha megfelelően vannak tárolva. Ehhez falusi ember előkészíti a spájzot, kamrát, kitakarítja a pincét és a pincegádort, azokat a helyiségeket, ahol a megtermelt élelmet el lehet raktározni.

A gyümölcsök és zöldségek tárolására talán a legmegfelelőbb hely egy jó pince és pincegádor, ahol a hőmérséklet viszonylag állandó és sohasem esik fagypont alá, viszont nincs is túl meleg. Ezek a helyek segítik például a téli körte beérését is, mely októberben, amikor leszedik, zöld és kemény, viszont leszedve szépen lassan megsárgul és megpuhul. Ugyanez a helyzet a sütőtökkel is. Azok a sütőtökök, melyeknek nincs idejük a kertben beérni és leszedéskor még zöld a szára, azok a pincében az enyhe levegő hatására beérnek, és még finomabbak lesznek egy kis tárolás után.

Arra mindenképpen érdemes figyelni az őszi betakarításkor, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket időben szedjük le, ne csípje meg a dér, mert ellenkező esetben nagyon hamar elromlanak. Persze ez alól is van kivétel, mely nem más mint a naspolya. Mára már sajnos egyre kevesebben ismerik ezt az őszi-téli ínyencséget, pedig igen magas a vitamintartalma. A naspolya akkor lesz igazán ízletes, ha csak akkor szedjük le a fáról,  amikor a dér már megcsípte. A leszedéskor még kemény gyümölcs meleg helyen tárolva egy-két hét alatt megpuhul és krémes állagú finomság lesz belőle. Hűvös helyen tárolva lassabban puhul meg, így tovább eltartható. A fán hagyott gyümölcsből télen is lehet csemegézni.

Az egészség titka minden nap egy alma, mert minden nap egy alma az orvost távol tartja – véli a közmondás. Éppen ezért érdemes olyan almafajtákat ültetni, amelyek a pincében jól eltarthatóak, mint például a jonatán, golden, batul, daru. Idővel a pincében tárolt almának is megráncosodik a héja, de attól még a belseje zamatos marad. Ha az almának megráncosodik a héja, és mégsem rothad el, az azt jelenti, hogy nem sok vegyszer érte a fánkat.

A zöldségek közül a burgonya, sárgarépa, petrezselyem, zeller nagyon jól elállnak a pincében egészen tavaszig. Érdemes odafigyelni, hogy a sérült darabokat külön válogassuk, és ezeket használjuk el először, mert ezek hamar megromolnak és az egészséges zöldségeink is elrothadhatnak tőle. Ha a fogyasztásra szánt burgonya csirásodni kezd, akkor érdemes a csirát időben leszedni róla azért, hogy a burgonya ne a csirát nevelje, hanem őrizze meg a formáját és a nedvességtartalmát.

A megfelelően tárolt gyümölcs és zöldség nemcsak jobb minőségű és frissebb állagú lesz, de tápértéke is tovább megmarad.


Írta: Antal József falugazdász