Szeméttelep-látogatással, ökokampány tervezésével és számtalan dekoratív és használati kellék létrehozásával telt a székelyhídi Ér Környezetvédelmi Egyesület első, Ne lazíts, hasznosíts! elnevezésű Erasmus Plus-programja.

Az egyhetes nemzetközi ifjúsági cserén összesen huszonnégy görög, litván, magyarországi és romániai fiatal vett részt, hogy az újra- és továbbhasznosításról tudjanak meg többet úgy gyakorlatban, mint elméletben. Emellett megtanultak blogolni, online képszerkesztő felületet használni és a létrehozott termékeik lefotózásához szükséges alapszabályokat is elsajátították.

A fejlődés, új ismeretek ellesése mellett a fiatalokat főként az motiválta, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos programról volt szó, hiszen az ifjabb generációk igyekszenek a környezetüket tudatosabban alakítani szemétgazdálkodás szempontjából. Másrészt az angol nyelv gyakorlása és a Románia iránti kíváncsiság is a vezető okok között volt.

Az első két nap főként azzal telt, hogy egymást, a program helyszíneit, a várost megismerjék az érkezettek. Úgynevezett jégtörő játékokat játszottak, bemutatókat tartottak saját hazájuk hulladékgazdálkodásáról, szabályokról és gyakorlatról, de nem utolsó sorban arra is volt alkalmuk, hogy megosszák, ők hogyan értelmezik az újrahasznosítás és a továbbhasznosítás fogalmait.

A fiatalok mindig csapatban dolgoztak,de az egyéni összpontosítás is fontos volt a sikerhez

Összesen öt anyagból dolgoztak a résztvevők a hét során: fém, műanyag, papír, üveg és textil. A szervezők az alapanyagok mellett természetesen igyekeztek minden más szükséges eszközt is biztosítani az alkotási folyamatokhoz, de a fiatalok találékonysága is sok helyzetet megoldott. Az anyagok közül a textil minden műhelymunka során megjelent, hiszen sokféle szövésű, alapanyagú és színű ruhadarab kapott új életet. A legnépszerűbb műhelymunka a műanyagból való alkotás volt, hiszen számos formája, színe van, a megfelelő eszközökkel pedig a fiatalok kedvükre formálhatták, illeszthették a palackokat, csomagolóeszközöket. A papírból főként mâché módszerrel készült formák születtek, de a gurulóképes autó is meggyőző volt a lehetőségek tárházát illetően. Az üveg újrahasznosítása nem telhetett el néhány kisebb karcolás nélkül, ilyenkor elő-előkerült az egészségügyi csomagból egy kis fertőtlenítő és a ragtapaszok, de rusztikus, elegánsan csillogó ékszerekben vihették tovább magukkal a résztvevők a munka gyümölcsét.

A külföldi résztvevők több zsák szemetet szedtek össze az öko-városnézés alatt az utcákat járva

A hét közepét az Eco Bihor vállalat telephelyének meglátogatása tette színesebbé, de főleg szagosabbá. A vállalat szívélyes vendéglátásának köszönhetően a fiatalok testközelből tapasztalhatták a gyűjtő és válogató telephelyen, hogy mennyi szemetet is „termelünk”, és hogy mekkora munkát jelent ennek a megfelelő módon történő gyűjtése, válogatása, tárolása és hasznosítása. A telephely bejárása közben a fiatalok látták, hogyan készül a virágföld, hogyan válogatják a szelektív hulladékot, és hogy milyen munkát is jelent, ha a háztartások nem szelektíven szemetelnek, hanem figyelmetlenül dobálják a szemetet oda, ahol épp hely van. A látogatás végén a következő felnövő generáció 24 lelkes tagja ünnepélyes fogadalmat tett, hogy felelősségteljesen fog a szemétgazdálkodásra, a hulladékok gyűjtésére és hasznosítására. A vendégkönyvben mindegyik csapat jelét hagyta a hasznos látogatásnak, majd Pásztai Zoltán, az Eco Bihor igazgatójának lelkiismerethez szóló szavaival a tarsolyukban vettek búcsút a telephelytől.

A résztvevők a tudatos hulladéktermelésre és hasznosításra igyekeztek felhívni a figyelmet a projekt utolsó napján is, amikor bemutatták villámcsődület jellegű előadásukat Székelyhíd központjában. A zenei aláfestést és a koreográfiát székelyhídi fiataloknak köszönhették a szervezők, Antal Cristian, Csorba Roland és Alexandra Miclăuș munkáját dicsérte a rövid, de hangzatos műsor.

Ezt követően a újrahasznosított anyagokból készült játékokkal és kézműveskedéssel szórakoztatták a városi parkban elsétáló gyerekeket a fiatalok. A tejesdoboz-teke, a szelektív fogócska és társaik teljesen kikapcsolták a gyerekeket, miközben a fiatalok megtanították nekik, milyen szemetet hová kell tenni.

A projekt utolsó délutánján eljött az idő a program méltó lezárására, a postacímek csereberéjére és a tapasztalatok, gondolatok megosztására. Majd a fiatalok kiértékelték a programot és saját teljesítményüket is, ami a megalkotott termékeket, a létrejött blogot és az ökokampány lebonyolítását illette, majd a szervezőktől átvehették a kiérdemelt, Európában nemzetközileg elismert YouthPass tanúsítványt, a részvételt és a személyes fejlődésüket igazolandó.


Írta: Bíró Orsolya