Nemzetközi ökotáborra került sor augusztus 19. és 23. között Székelyhídon, több mint 25 gyerek bevonásával. A résztvevők a magyarországi Edelényből, illetve Székelyhídról és környékéről érkeztek. A program célja, hogy környezettudatosabbá nevelje a fiatal generáció tagjait, megismertesse velük a kreatív újrahasznosítás alapjait, illetve a természeti környezet különböző elemeit.

Az első napon a gyerekek játékosan ismerkedtek egymással, majd ebéd után plakátokat festettek. Az alkotások mindegyike kettős jelentőséggel bírt, az egyik oldal egy tiszta környezetet ábrázolt, legyen szó az óceán vizéről, az erdőről, a bolygóról, a parkról, a másik pedig a környezetszennyezés káros hatásait mutatta be, az előbbi ellentéteként.

A kis csapatokban tevékenykedő résztvevők versikéket is írtak kíséretül a plakátokhoz. Később a gyerekek a környező természetvédelmi területtel ismerkedtek, felfedezték a vadast, vízmintákat elemeztek, illetve a helyi vadász- és halászmúzeumot is megtekintették. A délutánok kreatív műhelyfoglalkozásokkal teltek, amelyeken a résztvevők ruhákat készítettek újságpapírból, dzsungelt- és települést alkottak újrahasznosítható anyagokból. Szabadidős programok is oldották a hangulatot (szalonnasütés, fürdőzés). A kreatív tevékenységeket Oláh Katalin tanító, a természetet felfedező tevékenységeket pedig Cservid Levente biológia szakos tanár vezette, mindketten a helyi Petőfi Sándor Elméleti Líceum pedagógusai.

A projekt az Ér Környezetvédelmi Egyesület és a polgármesteri hivatal közös szervezésében, illetve a Bihar Megyei Tanács szociális és közösségi igazgatóságának támogatásával valósult meg.


Írta: Antal Noémi