Háromnapos néptánctábor mozgatta meg az érköbölkúti fiatalokat augusztus 25. és 27. között. Naponta átlagosan húsz-harminc gyermek perdült táncra, délelőtt a nagyobbak, délután pedig a kicsik. Az érmelléki néptánchagyományok felelevenítése mellett párhuzamosan bukovinai székely táncokkal is gazdagíthatták repertoárjukat a gyerekek Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjének koreografálásával. Az oktató kifejtette, elnyerte a gyerekek tetszését ez a sokféle mozgásforma elsajátítása, mint például a magyar néptánc hagyományokból adódó páros formák. Manapság a szórakozóhelyeken külön-külön táncolnak a fiatalok, már nem megszokott ez a fajta táncstílus, már többnyire csak egy hagyomány, ami kezd elveszni a mindennapjainkból.

Ez a néhány nap hatalmas élményt jelentett a tábor résztvevőinek, hiszen egyszerre nyílt lehetőségük a hagyományőrzésre és a szórakozásra. Ugyanakkor ismét bebizonyosodott, hogy a tánc közösséget teremt, hiszen nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik is egy olyan egységes egész részei lehettek, amelyben mindenki megtalálta a saját helyét és szerepét.

A település életében első alkalommal megszervezett tánctábor a Csoóri Sándor Alap támogatásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a helyi Korona Közösségi és Kulturális Egyesület jóvoltából valósulhatott meg. Bádon Levente, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy ez a lehetőség különleges alkalom a település fiataljainak, kicsiknek és nagyoknak, hiszen ezelőtt nem volt még részük ilyen jellegű táborban.

Az esemény megvalósulásában külön köszönet illeti a szülőket, akik nagyban kivették részüket a szervezésből, és saját költségükön biztosították, hogy finom és változatos ételek kerüljenek terítékre az ebéd és vacsora során. A rendezvény megálmodói hálásak továbbá Dolmány Andrea és Bakos Fruzsina pedagógusoknak, akik a szervezésben való segítségen kívül külön foglalkoztak még a kisebb korosztályú táncosokkal a szabadidős programok alkalmával.


Írta: Szyártó József