^ Vissza Fel
néptánc címke bejegyzései:

Olaszországban járt a székelyhídi diákok egy csoportja

Diáksarok  , ,   2023. szeptember 27. szerda 

Érdekes és izgalmas hetet töltött Olaszországban  a székelyhidi Petőfi Sándor Elméleti Líceum hét diákja szeptemberben két kísérőtanáruk (Egeresi Ingrid és Béres Csilla pedagógusok) felügyeletével. A tanulók az iskola Scola Nostra Egyesületének égisze alatt csatlakoztak a Music for Life, vagyis zene egy életen át nevet viselő nemzetközi Erasmus-pályázathoz. A Lazio tartomány Caprarola nevű városában zajló programok fő mozgatórugója természetesen a zene és az éneklés volt. A nemzetközi projektben négy ország résztvevői képviseltették magukat: a házigazda Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország.

Paptamási diákok tánc- és művészeti tábora Székelyhídon

Közélet  ,   2023. július 14. péntek 

A Paptamási Általános Iskola 55 diákja és öt pedagógusa vett részt június végén a tanintézményük szervezte tánc- és művészeti táborban, amelynek helyszínéül a székelyhídi strandot választották.

Az iskolaelhagyás megelőzésére, az oktatási minisztérium által kiírt PNRAS program keretében megvalósított táborban a nagyobb gyerekek a Szabó Ódzsa-szinház deszkáin kalotaszegi, a kisebbek a sportcsarnokban szilágysági, tövisháti táncokat tanultak.

„Nagyon örülünk, hogy Székelyhíd helyet adott ennek a tábornak. Hogy miért Székelyhíd? Ebben benne van az is, hogy jómagam itt vagyok kihelyezett pedagógus, így adta magát a lehetőség, ismerem a környezetet, ismerem az itteni lehetőségeket. A megújult strand – ami még nem indul be hivatalosan, de már alkalmas arra, hogy befogadja a tábort – ideális helyszínnek bizonyult. Jó is, hogy csak mi vagyunk, ad egy privát szférát az egésznek” – válaszolta kérdésünkre Bacsó Erika, a Gilice Táncegyüttes vezetője, aki a Paptamási iskola PNRAS projektjében önkéntes munkát végez, felelőssége a népművészeti oktatás.

Sokszínű népdal- és néptáncgála zárta a Digitradition eseménysorozatát

Kultúra  , ,   2023. július 14. péntek 

Nagyszabású interkulturális népdal- és néptáncgálát szerveztek a Digitradition – A népi hagyományok, a népzene és a néptánc digitalizálása az Érmelléken elnevezésű nyertes pályázat záróeseményeként Székelyhídon június 25-én.

Az interkulturális eseményen magyar, román, német és szlovák néptáncokat láthatott, valamint népdalokat hallhatot a nagyközönség. Szlovák részről a Cserpataki Cerovina Népi Együttes előadása, román oldalról az Együtt Diószegért Egyesület fiatal csoportja, német népdal és néptánc a mezőpetri Ährenkranz tánccsoport jóvoltából, és magyar vonatkozásban a székelyhídi Zajgó néptánccsoport, az apró Zajgók, az Érköbölkúti Csorgó Tánccsoport és a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör előadása biztosította a délután sokszínűségét.

Tánctábor mozgatta meg Érköbölkúton a fiatalokat

Diáksarok  , ,   2022. augusztus 31. szerda 

Háromnapos néptánctábor mozgatta meg az érköbölkúti fiatalokat augusztus 25. és 27. között. Naponta átlagosan húsz-harminc gyermek perdült táncra, délelőtt a nagyobbak, délután pedig a kicsik. Az érmelléki néptánchagyományok felelevenítése mellett párhuzamosan bukovinai székely táncokkal is gazdagíthatták repertoárjukat a gyerekek Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjének koreografálásával. Az oktató kifejtette, elnyerte a gyerekek tetszését ez a sokféle mozgásforma elsajátítása, mint például a magyar néptánc hagyományokból adódó páros formák. Manapság a szórakozóhelyeken külön-külön táncolnak a fiatalok, már nem megszokott ez a fajta táncstílus, már többnyire csak egy hagyomány, ami kezd elveszni a mindennapjainkból.

Érmelléki táncházzal ünnepelt a tízéves Zajgó Néptáncegyüttes

Kultúra  ,   2022. július 28. csütörtök 

Megtelt a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház nézőtere a Zajgó Néptáncegyüttes idei néptánctáborát lezáró július 24-i gálán, a színpadot pedig birtokba vették az érmelléki néptáncosok, akik a helyiek meghívására érkeztek városunkba. A Venus Kölcsönös Segítségnyújtás Alapítvány eseménye méltó módját adta a tíz évvel ezelőtt Béres Csilla zenepedagógus által életre hívott csoport születésnapi ünnepének. A tábor a magyar kormány és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg. Fekete Katalin kultúrigazgató Béres Csaba polgármestert kérte fel a rendezvény megnyitására. A városvezető felidézte a kezdeti nehézségeket, amikor csak néhány székelyhídi gyerek volt kíváncsi arra, hogy mi fán is terem a néptánc, és hangot adott örömének, hogy mára három csoportban több mint ötven gyermek és fiatal tanulja a népi mondókákat, játékokat, népdalokat és tánclépéseket.

Lendületben a táncosok a Zajgó néptánctáborában

Kultúra  , ,   2022. július 26. kedd 

Hagyományőrzés, lendület és az összetartozás semmihez nem fogható érzése jellemezte a Zajgó Néptánccsoport idei, második néptánctáborát, amelyben több mint hatvan gyerek vehetett részt. Az esemény több székelyhídi helyszínen zajlott: a három korcsoportra osztott résztvevők birtokba vették a helyi termálstrand területét, a sportcsarnokot és a színház épületét is. Béres Csilla zenepedagógus, a néptánccsoport vezetője igazi közösségépítő rendezvényként értékelte a tábort, hiszen pedagógusok, szülők egyaránt segítségükre voltak. A tábor szervezője mellett idén is jelen volt Jazimiczky Éva, a Szeged Táncegyüttes oktatója, illetve Gombos András, a táncegyüttes művészeti vezetője, aki már évek óta jelen van azonos szerepben a Zajgó Néptánccsoport életében is.

Március 15-e a Bábota néptánccsoport ünnepi műsorával

Mérföldjáró  , ,   2022. március 25. péntek 

Megszokott dolog Monospetriben, hogy március 15-én a helyi Bábota néptánccsoport ünnepi műsorral kedveskedik az érdeklődő közönségnek. Nem volt ez másként az idén sem. A Sütő házaspár, Judith és Szabolcs készítették fel a fürge lábú táncosokat, akik kiváló, az eseményhez illő műsort adtak elő, mely híven tükrözte az 1848–49–es események hangulatát, élményeit. A zsúfolásig megtelt kultúrház közönsége állva tapsolta meg az előadást, melyet a Himnusz közös eléneklésével zártunk.

Tavaszváró népdalokat és néptáncokat mutattak be az érmelléki együttesek

Kultúra  ,   2022. március 18. péntek 

Tavaszváró népdal- és néptáncelőadással üdvözölték a kikeletet Székelyhídon a Szabó Ódzsa Városi Színházban március első szombatján. A hagyományőrző esemény házigazdája a már tíz éve városunk hírnevét egyre messzebb röptető Zajgó Néptánccsoport volt. A magyar néptánc és kultúra gazdagításához, megismeréséhez nemcsak városunk kis és nagy gyöngyszemei járultak hozzá, hanem a környékbeli települések különböző meghívottjai is.

Ünnepségünket a Zajgó Néptánccsoport nyitotta felcsíki táncokkal. Színt varázsolt eseményünkbe az érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport, akik szatmári és kalotaszegi táncokat adtak elő, a paptamási Gilice néptáncegyüttes pedig magyarpalatkai és szatmári táncokkal kápráztatta el a nézőket. A monospetri Bábota Néptánccsoport táncosai sóvidéki, illetve mezőségi táncokat adtak elő, de nem mehetünk el említés nélkül az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes mellett sem, akik felcsíki és magyarbődi táncokat mutattak be.