^ Vissza Fel
néptánc címke bejegyzései:

Érmelléki táncházzal ünnepelt a tízéves Zajgó Néptáncegyüttes

Kultúra  ,   2022. július 28. csütörtök 

Megtelt a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház nézőtere a Zajgó Néptáncegyüttes idei néptánctáborát lezáró július 24-i gálán, a színpadot pedig birtokba vették az érmelléki néptáncosok, akik a helyiek meghívására érkeztek városunkba. A Venus Kölcsönös Segítségnyújtás Alapítvány eseménye méltó módját adta a tíz évvel ezelőtt Béres Csilla zenepedagógus által életre hívott csoport születésnapi ünnepének. A tábor a magyar kormány és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg. Fekete Katalin kultúrigazgató Béres Csaba polgármestert kérte fel a rendezvény megnyitására. A városvezető felidézte a kezdeti nehézségeket, amikor csak néhány székelyhídi gyerek volt kíváncsi arra, hogy mi fán is terem a néptánc, és hangot adott örömének, hogy mára három csoportban több mint ötven gyermek és fiatal tanulja a népi mondókákat, játékokat, népdalokat és tánclépéseket.

Lendületben a táncosok a Zajgó néptánctáborában

Kultúra  , ,   2022. július 26. kedd 

Hagyományőrzés, lendület és az összetartozás semmihez nem fogható érzése jellemezte a Zajgó Néptánccsoport idei, második néptánctáborát, amelyben több mint hatvan gyerek vehetett részt. Az esemény több székelyhídi helyszínen zajlott: a három korcsoportra osztott résztvevők birtokba vették a helyi termálstrand területét, a sportcsarnokot és a színház épületét is. Béres Csilla zenepedagógus, a néptánccsoport vezetője igazi közösségépítő rendezvényként értékelte a tábort, hiszen pedagógusok, szülők egyaránt segítségükre voltak. A tábor szervezője mellett idén is jelen volt Jazimiczky Éva, a Szeged Táncegyüttes oktatója, illetve Gombos András, a táncegyüttes művészeti vezetője, aki már évek óta jelen van azonos szerepben a Zajgó Néptánccsoport életében is.

Március 15-e a Bábota néptánccsoport ünnepi műsorával

Mérföldjáró  , ,   2022. március 25. péntek 

Megszokott dolog Monospetriben, hogy március 15-én a helyi Bábota néptánccsoport ünnepi műsorral kedveskedik az érdeklődő közönségnek. Nem volt ez másként az idén sem. A Sütő házaspár, Judith és Szabolcs készítették fel a fürge lábú táncosokat, akik kiváló, az eseményhez illő műsort adtak elő, mely híven tükrözte az 1848–49–es események hangulatát, élményeit. A zsúfolásig megtelt kultúrház közönsége állva tapsolta meg az előadást, melyet a Himnusz közös eléneklésével zártunk.

Tavaszváró népdalokat és néptáncokat mutattak be az érmelléki együttesek

Kultúra  ,   2022. március 18. péntek 

Tavaszváró népdal- és néptáncelőadással üdvözölték a kikeletet Székelyhídon a Szabó Ódzsa Városi Színházban március első szombatján. A hagyományőrző esemény házigazdája a már tíz éve városunk hírnevét egyre messzebb röptető Zajgó Néptánccsoport volt. A magyar néptánc és kultúra gazdagításához, megismeréséhez nemcsak városunk kis és nagy gyöngyszemei járultak hozzá, hanem a környékbeli települések különböző meghívottjai is.

Ünnepségünket a Zajgó Néptánccsoport nyitotta felcsíki táncokkal. Színt varázsolt eseményünkbe az érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport, akik szatmári és kalotaszegi táncokat adtak elő, a paptamási Gilice néptáncegyüttes pedig magyarpalatkai és szatmári táncokkal kápráztatta el a nézőket. A monospetri Bábota Néptánccsoport táncosai sóvidéki, illetve mezőségi táncokat adtak elő, de nem mehetünk el említés nélkül az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes mellett sem, akik felcsíki és magyarbődi táncokat mutattak be.

Néptáncos színházavató

Kultúra    2021. szeptember 8. szerda 

A magyar néptánc remekeiből kapott ízelítőt a közönség az az Együtt dobbanó című ünnepségen

„A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása az életnek, hanem az élet maga.” (Martha Graham)

Az Együtt dobbanó címet viselő néptáncos színházavató régen áhított esemény volt Székelyhídon. A szeptember 4-i eseményen a házigazda székelyhídi Zajgó Néptánccsoport meghívására felléptek a Szeged Táncegyüttes, a Micskei Görböc és a Csokalyi Fényes Néptánccsoport táncosai az alig egy hete nevet kapott Szabó Ódzsa Városi Színházban. Fekete Katalin kultúrigazgató felkérésére Béres Csaba polgármester üdvözölte a közönséget, majd felgördült a függöny és a Zajgó kiscsoportjának tagjai eszközös táncokkal nyitották az előadást. Ezután az együttes nagycsoportjának táncosai felcsíki és dél-alföldi táncokkal örvendeztették meg a közönséget. A színpadra vitt művek koreográfusa Gombos András, a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője volt, aki jó ideje oktat is Székelyhídon. Ez alkalommal négy tánccsoport érkezett vele Székelyhídra, a Ficergők, az Arany-Zsendice, a Senior csapat és a Bodzavirág.

Néptáncoktatás a városi strandon

Mozaik  , ,   2021. augusztus 13. péntek 

Számos néphagyományt őrző tevékenységgel várta a Zajgó Néptánccsoport gyermekeit a néptánctábor augusztus 2–6. között a székelyhídi strandon. A táborban kicsik és nagyok egyaránt élvezhették a néptánc adta örömöket, közelebb kerülhettek a népművészet szépségeihez. A tábor idén a járványügyi helyzetre való tekintettel szűkebb körben valósulhatott meg mint előző években, ám ennek ellenére a már összeszokott csapat táborozása jó hangulatban telt.

Közösségformáló tánc- és zenetanítás a Hegyközszentmiklóson rendezett táborokban

Kultúra  , ,   2021. augusztus 5. csütörtök 

Beszélgetés Hercz Vilmossal, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével

A közelmúltban véget ért hegyközszentmiklósi népművészeti táborokról, néptánc tevékenységekről, jövőbeli rendezvényterveikről kérdeztük Hercz Vilmost, Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjét. Hercz Vilmos 1988 óta táncol, előbb a debreceni együttes gyermek- vagy ifjúkorú utánpótlás csoportjaiban lépett fel, később tánckarvezetőként tevékenykedett.

Néptánctábor Székelyhídon

Kultúra    2020. szeptember 12. szombat 

A Vénusz Kölcsönös Segítségnyújtás Alapítvány néptánctábort szervezett Székelyhídon, 2020. szeptember 9. és 11. között, 40 fiatal és gyermek részvételével a településről és a hozzátartozó falvakból, főként Érköbölkútról és Érolasziból.

A projekt fő célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson ezeknek a résztvevőknek Erdély különböző területeiről származó népi táncok és dalok asszimilálására, annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a kulturális sokszínűség fenntartásához helyi, regionális és nemzetközi szinten. Tevékenységüknek köszönhetően, a fiatalok fejlesztették kreativitásukat és ügyességüket.

Az első napon a résztvevők táncokat és népdalokat ismerhettek meg Csík környékéről, a második napot Szilágy, a harmadik napot pedig Szatmárnémetiből származó táncok megismerésével töltötték. Minden nap kreatív műhelyekre is sor került, amelyeken keresztül a fiatalok hagyományos tárgyakat készítettek.

A program megvalósítását a Bihar Megyei Tanács Közösségi és Szociális Igazgatósága támogatta.