^ Vissza Fel
néptánc címke bejegyzései:

Néptáncos színházavató

Kultúra    2021. szeptember 8. szerda 
 194

A magyar néptánc remekeiből kapott ízelítőt a közönség az az Együtt dobbanó című ünnepségen

„A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása az életnek, hanem az élet maga.” (Martha Graham)

Az Együtt dobbanó címet viselő néptáncos színházavató régen áhított esemény volt Székelyhídon. A szeptember 4-i eseményen a házigazda székelyhídi Zajgó Néptánccsoport meghívására felléptek a Szeged Táncegyüttes, a Micskei Görböc és a Csokalyi Fényes Néptánccsoport táncosai az alig egy hete nevet kapott Szabó Ódzsa Városi Színházban. Fekete Katalin kultúrigazgató felkérésére Béres Csaba polgármester üdvözölte a közönséget, majd felgördült a függöny és a Zajgó kiscsoportjának tagjai eszközös táncokkal nyitották az előadást. Ezután az együttes nagycsoportjának táncosai felcsíki és dél-alföldi táncokkal örvendeztették meg a közönséget. A színpadra vitt művek koreográfusa Gombos András, a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője volt, aki jó ideje oktat is Székelyhídon. Ez alkalommal négy tánccsoport érkezett vele Székelyhídra, a Ficergők, az Arany-Zsendice, a Senior csapat és a Bodzavirág.

Néptáncoktatás a városi strandon

Mozaik  , ,   2021. augusztus 13. péntek 
 63

Számos néphagyományt őrző tevékenységgel várta a Zajgó Néptánccsoport gyermekeit a néptánctábor augusztus 2–6. között a székelyhídi strandon. A táborban kicsik és nagyok egyaránt élvezhették a néptánc adta örömöket, közelebb kerülhettek a népművészet szépségeihez. A tábor idén a járványügyi helyzetre való tekintettel szűkebb körben valósulhatott meg mint előző években, ám ennek ellenére a már összeszokott csapat táborozása jó hangulatban telt.

Közösségformáló tánc- és zenetanítás a Hegyközszentmiklóson rendezett táborokban

Kultúra  , ,   2021. augusztus 5. csütörtök 
 73

Beszélgetés Hercz Vilmossal, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével

A közelmúltban véget ért hegyközszentmiklósi népművészeti táborokról, néptánc tevékenységekről, jövőbeli rendezvényterveikről kérdeztük Hercz Vilmost, Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjét. Hercz Vilmos 1988 óta táncol, előbb a debreceni együttes gyermek- vagy ifjúkorú utánpótlás csoportjaiban lépett fel, később tánckarvezetőként tevékenykedett.

Néptánctábor Székelyhídon

Kultúra    2020. szeptember 12. szombat 
 160

A Vénusz Kölcsönös Segítségnyújtás Alapítvány néptánctábort szervezett Székelyhídon, 2020. szeptember 9. és 11. között, 40 fiatal és gyermek részvételével a településről és a hozzátartozó falvakból, főként Érköbölkútról és Érolasziból.

A projekt fő célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson ezeknek a résztvevőknek Erdély különböző területeiről származó népi táncok és dalok asszimilálására, annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a kulturális sokszínűség fenntartásához helyi, regionális és nemzetközi szinten. Tevékenységüknek köszönhetően, a fiatalok fejlesztették kreativitásukat és ügyességüket.

Az első napon a résztvevők táncokat és népdalokat ismerhettek meg Csík környékéről, a második napot Szilágy, a harmadik napot pedig Szatmárnémetiből származó táncok megismerésével töltötték. Minden nap kreatív műhelyekre is sor került, amelyeken keresztül a fiatalok hagyományos tárgyakat készítettek.

A program megvalósítását a Bihar Megyei Tanács Közösségi és Szociális Igazgatósága támogatta.

Őszirózsák nyíltak júniusban

Kultúra  ,   2019. június 19. szerda 
 273

Körzeti népdalversenyt tartottak Székelyhídon

Sokan közülünk el sem hinnénk, hogy gyermekeink, unokáink milyen szépen éneklik magyar népdalainkat. A dalok többségét „nótás kedvű” nagyszüleiktől, rokonoktól, szüleinktől, testvéreiktől, tanítóiktól, szűkebb közösségüktől tanulták. Remek ízelítőt kaptunk mindebből a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, méltán híres Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő tizenegyedik kiírásának június 4-i körzeti szakaszán, amelyet az Érmellék szívében, Székelyhídon rendeztek. A színvonalról sokat elárul, hogy a gyermekek zöme népviseletben énekelt, és a szakértő bírálók sem voltak könnyű helyzetben. Nehezen is hozta meg igazságos döntését a dr. Árkosi Julianna, dr. Brugós Anikó (a Nagyváradi Állami Filharmónia énekesei) és Borsos Blanka szentjánosi és paptamási zenetanár összetételű zsűri.

Táncba mentett megmaradás

Kanapé  ,   2017. október 28. szombat 
 601

Gyakran jár hozzánk Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője

Hosszú évek óta járja a Partiumot, oktatja a szépet, a jót. Néptáncosként értéket hoz tájainkra, de ugyanakkor kincset kutatni jön a kéz- és lábmozdulatokban, az évszázadok formálta pörgésben, amelyben megannyi öröm és bánat rejtezik. A Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével, Hercz Vilmossal egy székelyhídi tánctábor kapcsán váltottuk a szót.

Bemutatkozott a székelyhídi néptánccsoport

Kultúra    2014. június 3. kedd 
 612

Először lépett színpadra a székelyhídi néptánccsoport a XIII. Bihari Regionális Néptánctalálkozón, Biharkeresztesen május 17-én. A tavaly ősszel alakult csoport tíz párral képviseltette magát a találkozón. Művészeti vezetője Hercz Vilmos. A csoportot székelyhídi és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyermek Jézus Otthonában lakó gyerekek alkotják. A csoport ezúton is megköszöni az eddig kapott támogatást a székelyhídi vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik segítséget nyújtottak a ruhák elkészítésében és az utazás lebonyolításában. A csoport itthon a Székelyhídi Napokon mutatkozik be.

Mindenkit összeköt a népzene

Kultúra  ,   2013. november 27. szerda 
 960

Ötnapos tánctábor után közös táncházat szerveztek a székelyhídi és a debreceni gyerekeknek

Múlt hét elejétől öt napon át ropták a táncot székelyhídi, debreceni gyerekek felnőttek segítségével, irányításával, a barantói ifjúsági táborban és a program végén Székelyhídon, a múzeum épületében rendezett táncházon. Azt, hogy jól érezték magukat, mi sem bizonyítja jobban; alig ért véget a rendezvény, máris a következőről beszéltek a résztvevők és a szervezők. Kérdéseinkre Palczert Judit szervező válaszolt.