Hagyományőrzés, lendület és az összetartozás semmihez nem fogható érzése jellemezte a Zajgó Néptánccsoport idei, második néptánctáborát, amelyben több mint hatvan gyerek vehetett részt. Az esemény több székelyhídi helyszínen zajlott: a három korcsoportra osztott résztvevők birtokba vették a helyi termálstrand területét, a sportcsarnokot és a színház épületét is. Béres Csilla zenepedagógus, a néptánccsoport vezetője igazi közösségépítő rendezvényként értékelte a tábort, hiszen pedagógusok, szülők egyaránt segítségükre voltak. A tábor szervezője mellett idén is jelen volt Jazimiczky Éva, a Szeged Táncegyüttes oktatója, illetve Gombos András, a táncegyüttes művészeti vezetője, aki már évek óta jelen van azonos szerepben a Zajgó Néptánccsoport életében is.

A hagyomány, lendület, szórakozás szóhármas jellemezte rendezvényen a táborozók megismerkedhettek a csíkszentdomokosi tánccal, a kisebbek a játékfűzéssel, a nagyobbak pedig a mezőségi tánc lépéseit sajátíthatták el. Az egész napos programok a tánclépések gyakorlásán és betanulásán kívül a résztvevők korosztályának megfelelő kézműves foglalkozásokkal egészültek ki. A táborozók a tánc mellett a bőr megmunkálásával is foglalkozhattak, valamint az agyagozás, a csuhéfonás és a varrás fortélyait is megismerhették.

A tábor rendhagyó néptáncgálaműsorral zárult július 24-én, ahol a Zajgó fennállásának 10. évfordulóját ünnepelték (erről külön cikkünkben itt olvashatnak).


Írta: Szegedi Mária