^ Vissza Fel
Monospetri címke bejegyzései:

Gőzerővel folyik a csatornázás Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Megkezdődött a szennyvízcsatorna kiépítése Monospetriben januárban. A régóta esedékes munkálatok kivitelezését a bürokratikus követelmények nagyon késleltették, az építkezési engedély megszerzésére majdnem hat évet (!) kellett várni a Bihar megyei főépítészeti hivatalnál. Nagyon nehéz és körülményes ügy volt, mivel a szennyvízcsatorna Margitta és Monospetri területén található.

Az ülepítésnek nem lesz Monospetriben üzeme, mert a szennyvizet átpumpálják Margittára, ez a megoldás pedig csökkenti az üzemellátási díjakat. Nem szeretném elkiabálni a dolgokat, de hála Istennek a közbeszerzés során találtunk egy nagyon jó kivitelező céget, amelynek képviselői nagyon nagy türelmet tanúsítva öt évet vártak arra, hogy a munkálatokat elkezdhessék.

Új ivóvízkutat fúrtak Monospetriben

Mérföldjáró    2022. április 2. szombat 

Új ivóvízkutat fúrattunk Monospetriben a vízgazdálkodási üzem udvarára február végén, március elején. Erre azért volt szükség, mert minden évben a nyár beálltával nagy volt a szárazság, akadozott a vízszolgáltatás.

Az eddig működő egy kút teljesítménye nem bírta el kétezer személy vízszükségleti ellátását. Az új kút 150 méter mély, és nagyon jó minőségű, arzénmentes vizet találtak benne. Ennek vizét vegyítettük a régi kút vizével, így pedig a vízminőség megfelel a szabványos paramétereknek szűrés nélkül is.

Reményeink szerint hamarosan megtörténik a rendszerre való rákötés, amivel megszűnik az ivóvízellátás akadozása és a vízminőséggel kapcsolatos problémák.

Március 15-e a Bábota néptánccsoport ünnepi műsorával

Mérföldjáró  , ,   2022. március 25. péntek 

Megszokott dolog Monospetriben, hogy március 15-én a helyi Bábota néptánccsoport ünnepi műsorral kedveskedik az érdeklődő közönségnek. Nem volt ez másként az idén sem. A Sütő házaspár, Judith és Szabolcs készítették fel a fürge lábú táncosokat, akik kiváló, az eseményhez illő műsort adtak elő, mely híven tükrözte az 1848–49–es események hangulatát, élményeit. A zsúfolásig megtelt kultúrház közönsége állva tapsolta meg az előadást, melyet a Himnusz közös eléneklésével zártunk.

Leaszfaltozták az utcákat Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2021. október 15. péntek 

Az elmúlt hetekben sikerült leaszfaltozni Monospetriben és Vedresábrányban a romatelepek minden utcáját, valamint a pincesort is, több mint 1300 méteren.  Ezt követően Monospetriben minden utcát leaszfaltoztak. Természetesen a község többi települését sem hanyagolták el, hiszen mindegyik egyformán fontos az önkormányzat számára. Barcui Barna polgármester kifejtette, hogy ez a projekt már több éve tart, ami egy több községi (kistérségi) fejlesztési tömörülésben zajlik. Ennek tagjai Kiskereki, Érbogyoszló és Vedresábrány. A munkálatok jelenlegi állása szerint még az útpadkákat kell befejezzék, és akkor Vedresábrányban is véget fog érni a munka. Majd Érbogyoszlón dolgozik tovább a kivitelező.

Monospetriben lesz a községközpont

Mérföldjáró  ,   2021. október 13. szerda 

A közelmúltban népszavazást tartottak Vedresábrány községben. A szavazólapokon két kérdés szerepelt: „Szeretné-e Ön, hogy a községközpont átköltözzön Vedresábrányból Monospetribe?”; „Szeretné-e Ön, hogy a község neve megváltozzon, Vedresábrányról Monospetrire?” Az idei nyarat a referendumra való készülődés és annak a lebonyolítása töltötte ki Vedresábrány községben.

Barcui Barna, a község polgármestere lapunknak elmondta: „Ez egy nagyon aprólékos és bonyolult folyamat volt, összességében nem hasonlít arra, amit esetleg más elképzel. Én sem gondoltam, hogy ez a procedúra ennyire összetett és bonyolult. A helyzetet nehezítette, hogy ellenszéllel kellett megküzdjünk, mert a kormány területi képviselete nagyon figyelte minden lépésünket.

Petri: korszerű községházát építenének

Mérföldjáró    2021. június 12. szombat 

Készül az új polgármesteri hivatal tervrajza, amely a monospetri Varkus-féle porta területén kap helyet. A mai kor követelményeinek megfelelő korszerű hivatal építését tervezik.

Ha Vedresábrány község lakosai úgy döntenek, akkor új neve és új központja lesz a községnek. Ha ez megvalósul, akkor ezt követően új székhelye lesz a polgármesteri hivatalnak is. Az elöl­járóságnak új épületet akarnak készíteni Monospetriben. Remélik, hogy a polgármesteri hivatal új székhelyének a kivitelezésére is sikerül pályázatot nyerniük – közölte Barcui Barna polgármester. Az elöljáró kifejtette, hogy a nyár folyamán szeretnék megtartani a népszavazást a hivatal átköltöztetéséről Vedresábrányból Monospetribe, amely a reményeik szerint sikeres lesz.

Korszerű tornatermet építenek Monospetriben

Mérföldjáró    2021. május 2. vasárnap 

Barcui Barna, Vedresábrány polgármestere (portrénkon) felvázolta azokat a fontosabb terveket, amelyeket mandátuma alatt szeretne megvalósítani.

Az elöljáró a községban zajló számos beruházás mellett két prioritást határozott meg, az egyik a tornaterem építése, a másik pedig a polgármesteri hivatalé. Vedresábrány együtt Kiskerekivel és Érbogyoszlóval egy közösségek közötti fejlesztési egyesületet hozott létre annak érdekében, hogy elősegítsék a beruházásokat. Jelenleg az utakat aszfaltozzák.

Sikerült megvenni a két telket, amiket kataszteri nyilvántartásba vesznek. Négy pályázatot nyújtottak be a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztériumhoz. A tervek szerint egy tornatermet szeretnének építeni, amelynek már előkészítették a helyszínét.

A polgármesteri hivatalnak új épületet akarnak készíteni Monos­petriben, s akkor megváltozik majd a község neve is. Természetesen erről majd a közeljövőben népszavazást tartanak, ha a nagypolitika nem avatkozik majd közbe. Ha a község lakosai úgy akarják, akkor új neve lesz a községnek és új központja, akkor ezt követően új székhelye lesz a polgármesteri hivatalnak.

Nyári Egyetem zajlott Monospetriben és Margittán

Közélet  , , , ,   2014. augusztus 28. csütörtök 

Az elmúlt hétvégén tartotta meg a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) a II. Nyári Egyetemét, melynek Monospetri és Margitta adott otthont. Az augusztus 22. és 24. között zajlott rendezvényen több mint 30 Bihar megyei fiatal vett részt a házigazdákon kívül Nagyváradról, Érmihályfalváról, Érkörtvélyesről, Nagykágyáról, Micskéről, Bihardiószegről és Biharfélegyházáról. A rendezvény partnere volt a kolozsvári Prisma Egyesület, illetve a Monospetri és Apátkereszturi Ifjúsági Szervezet (MOKE).