^ Vissza Fel
Monospetri címke bejegyzései:

Monospetriben összeöntötték a magyarok kenyerének búzáját

Mérföldjáró  ,   2022. szeptember 27. kedd 

Első alkalommal rendeztek Mo­nos­petriben búzaösszeöntést a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági program keretében, mely a magyar nemzet jelképes összetartozását szimbolizálja. Nagyon sokan kíváncsiak voltak a rendezvényre, mert ehhez hasonló még nem volt a környékünkön, legalábbis nem ilyen sikeres és színvonalas, mint a monospetri rendezvény.

Jelen volt mind a hét falugazda a megye területéről, megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a szövetség több polgármestere, alpolgármestere, élükön a szalárdi polgármesterrel, dr. Nagy Miklóssal, aki egyben a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei elnöke is.

Világháborús emlékművet újítottak fel

Mérföldjáró    2022. szeptember 23. péntek 

Megújult az apátkeresztúri I. és II. világháborús emlékmű. Az alkotás, amelyen feljegyezték a két világégésben elesett apátkeresztúriak névsorát, körülbelül a negyvenes évek végén készült. A falu központjában lévő park északnyugati részén, szemben a református parókiával található alkotás a helybeliek büszkesége, nagyon tisztelik és vigyáznak rá.

Mivel önerőből nem sikerült volna a teljes felújítási munkálatokat elvégezni, ezért a polgármesteri hivatalhoz fordultak, hogy segítséget kérjenek a kivitelezésben. Az elöljáróság kirendelte a munkásokat, akiknek sikerült nemcsak jól, hanem gyorsan is elvégezni a szükséges felújítási munkálatokat.

Tornaterem épül a monospetri diákoknak

Mérföldjáró    2022. július 22. péntek 

Jó ütemben halad Monospetriben a tornaterem építése az egykori Kispálya helyén. Sajnos helyszűke miatt nem kivitelezhető hatalmas sportcsarnok felépítése, csupán egy falusi tornateremé, ám ettől függetlenül biztosan jó szolgálatot fog tenni a helyi diákoknak.

A tornatermet és a hozzá tartozó területet saját fűtés- és öntözőrendszerrel látják majd el.

Az ütemterv szerint októberre kell teljesen elkészülnie a létesítménynek. Reméljük, hogy ez valóban így is lesz, és a 2022–2023-as tanévben a diákok már birtokba is vehetik az új termet.

Végéhez közelednek a csatornázási munkálatok Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2022. július 22. péntek 

Lassan befejeződnek a csatornázási munkálatok Monospetriben. A több mint 12 kilométer vezeték lefektetését öt hónap leforgása alatt sikerült megvalósítani. A kivitelező cég nagyon jól és szaporán haladt, vigyázott a minőségre és a rendre a falu teljes területén.

Július hónapban lesz a rendszer próbaüzembe helyezése, aztán pedig minden háztartás kötelező módon rá kell csatlakozzon erre a rendszerre.

Ugyanakkor elkezdték a három tervezett szivattyúakna kiépítését és a feltúrt utak, hidak, járdák kijavítását. Ezenkívül folyamatosan zajlik a lefektetett rendszer állandó felügyelete és a megsüllyedt föld utánpótlása, valamint az árkok kitakarítása.

Gőzerővel folyik a csatornázás Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Megkezdődött a szennyvízcsatorna kiépítése Monospetriben januárban. A régóta esedékes munkálatok kivitelezését a bürokratikus követelmények nagyon késleltették, az építkezési engedély megszerzésére majdnem hat évet (!) kellett várni a Bihar megyei főépítészeti hivatalnál. Nagyon nehéz és körülményes ügy volt, mivel a szennyvízcsatorna Margitta és Monospetri területén található.

Az ülepítésnek nem lesz Monospetriben üzeme, mert a szennyvizet átpumpálják Margittára, ez a megoldás pedig csökkenti az üzemellátási díjakat. Nem szeretném elkiabálni a dolgokat, de hála Istennek a közbeszerzés során találtunk egy nagyon jó kivitelező céget, amelynek képviselői nagyon nagy türelmet tanúsítva öt évet vártak arra, hogy a munkálatokat elkezdhessék.

Új ivóvízkutat fúrtak Monospetriben

Mérföldjáró    2022. április 2. szombat 

Új ivóvízkutat fúrattunk Monospetriben a vízgazdálkodási üzem udvarára február végén, március elején. Erre azért volt szükség, mert minden évben a nyár beálltával nagy volt a szárazság, akadozott a vízszolgáltatás.

Az eddig működő egy kút teljesítménye nem bírta el kétezer személy vízszükségleti ellátását. Az új kút 150 méter mély, és nagyon jó minőségű, arzénmentes vizet találtak benne. Ennek vizét vegyítettük a régi kút vizével, így pedig a vízminőség megfelel a szabványos paramétereknek szűrés nélkül is.

Reményeink szerint hamarosan megtörténik a rendszerre való rákötés, amivel megszűnik az ivóvízellátás akadozása és a vízminőséggel kapcsolatos problémák.

Március 15-e a Bábota néptánccsoport ünnepi műsorával

Mérföldjáró  , ,   2022. március 25. péntek 

Megszokott dolog Monospetriben, hogy március 15-én a helyi Bábota néptánccsoport ünnepi műsorral kedveskedik az érdeklődő közönségnek. Nem volt ez másként az idén sem. A Sütő házaspár, Judith és Szabolcs készítették fel a fürge lábú táncosokat, akik kiváló, az eseményhez illő műsort adtak elő, mely híven tükrözte az 1848–49–es események hangulatát, élményeit. A zsúfolásig megtelt kultúrház közönsége állva tapsolta meg az előadást, melyet a Himnusz közös eléneklésével zártunk.

Leaszfaltozták az utcákat Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2021. október 15. péntek 

Az elmúlt hetekben sikerült leaszfaltozni Monospetriben és Vedresábrányban a romatelepek minden utcáját, valamint a pincesort is, több mint 1300 méteren.  Ezt követően Monospetriben minden utcát leaszfaltoztak. Természetesen a község többi települését sem hanyagolták el, hiszen mindegyik egyformán fontos az önkormányzat számára. Barcui Barna polgármester kifejtette, hogy ez a projekt már több éve tart, ami egy több községi (kistérségi) fejlesztési tömörülésben zajlik. Ennek tagjai Kiskereki, Érbogyoszló és Vedresábrány. A munkálatok jelenlegi állása szerint még az útpadkákat kell befejezzék, és akkor Vedresábrányban is véget fog érni a munka. Majd Érbogyoszlón dolgozik tovább a kivitelező.