^ Vissza Fel
Vedresábrány címke bejegyzései:

Eredményes évet zár Vedresábrány

Mérföldjáró    2021. december 14. kedd 

Nagyon sok mindent sikerült megvalósítania a vedresábrányi polgármesteri hivatalnak a 2021-es évben. Az alábbiakban felsorolunk néhány beruházást, amelyek hozzájárultak a község fejlesztéséhez.

Az Anghel Saligny-program keretében sikerült benyújtani az Érfancsika–Érköbölkút közötti községi út modernizálására vonatkozó pályázatot.

Barcui Barna polgármester kifejtette, hogy hosszú és időigényes folyamat után megkapták a megyei főépítésztől a Monospetri csatornázásra vonatkozó építkezési engedélyt. A napokban átadják a területet a kivitelezőnek, és kiadják a munkakezdési rendelkezést az illetékes cégnek. Az ivóvízellátás tekintetében is történt fontos változás, ugyanis községszinten szűrőket szereltek be az arzén kiszűrése érdekében. Az elöljáró elmondta: „Ennek folyamán történt egy kellemetlen incidens falvainkban, ugyanis a klóradagoló elállítódott, és a normál mennyiségnek a többszöröse került az ivóvízbe. A hibát kijavítottuk, és továbbra is az a célunk, hogy jó minőségű ivóvizet biztosítsunk a lakosság számára.”

Történelmi dátum Vedresábrány életében

Mérföldjáró    2021. december 13. hétfő 

2021 elég körülményes év volt több szempontból is. A vedresábrányi polgármesteri hivatal az év első felében folytatta a tavalyról átkerült munkálatokat, mint például az utcák, utak aszfaltozását a cigány- és a pincesoron.

„Tudni kell, hogy a költségvetést elég későn kapta meg az önkormányzat, és az abban szereplő összeg nem volt olyan nagy ahhoz, hogy mindenre jusson, amit szerettünk volna megvalósítani” – nyilatkozta lapunknak Barcui Barna, a község polgármestere. Hozzátette: „A Bihar Megyei Tanácstól egy lejt sem kaptunk, kivételt képez négy-öt RMDSZ-es vezetésű polgármesteri hivatal, nekik csepegtettek egy keveset.”

„Nagy szerencsénk volt az érdekvédelmi szövetség Bihar megyei szervezetének vezetőivel, Cseke Attilával és Szabó Ödönnel, akik még Bukarestben kilobbizták, hogy a helyi akciócsoporton (GAL) keresztül jussunk pénzhez a költségvetéshez, másképp felkoppant volna az állunk.

Leaszfaltozták az utcákat Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2021. október 15. péntek 

Az elmúlt hetekben sikerült leaszfaltozni Monospetriben és Vedresábrányban a romatelepek minden utcáját, valamint a pincesort is, több mint 1300 méteren.  Ezt követően Monospetriben minden utcát leaszfaltoztak. Természetesen a község többi települését sem hanyagolták el, hiszen mindegyik egyformán fontos az önkormányzat számára. Barcui Barna polgármester kifejtette, hogy ez a projekt már több éve tart, ami egy több községi (kistérségi) fejlesztési tömörülésben zajlik. Ennek tagjai Kiskereki, Érbogyoszló és Vedresábrány. A munkálatok jelenlegi állása szerint még az útpadkákat kell befejezzék, és akkor Vedresábrányban is véget fog érni a munka. Majd Érbogyoszlón dolgozik tovább a kivitelező.

Monospetriben lesz a községközpont

Mérföldjáró  ,   2021. október 13. szerda 

A közelmúltban népszavazást tartottak Vedresábrány községben. A szavazólapokon két kérdés szerepelt: „Szeretné-e Ön, hogy a községközpont átköltözzön Vedresábrányból Monospetribe?”; „Szeretné-e Ön, hogy a község neve megváltozzon, Vedresábrányról Monospetrire?” Az idei nyarat a referendumra való készülődés és annak a lebonyolítása töltötte ki Vedresábrány községben.

Barcui Barna, a község polgármestere lapunknak elmondta: „Ez egy nagyon aprólékos és bonyolult folyamat volt, összességében nem hasonlít arra, amit esetleg más elképzel. Én sem gondoltam, hogy ez a procedúra ennyire összetett és bonyolult. A helyzetet nehezítette, hogy ellenszéllel kellett megküzdjünk, mert a kormány területi képviselete nagyon figyelte minden lépésünket.

Folytatódnak az elkezdett beruházások Vedresábrányban

Mérföldjáró    2021. július 10. szombat 

Vedresábrány községben tovább folytatják az elkezdett beruházásokat, amelyek esetében jelentős előrelépések történtek.

Ilyen fontos beruházás például az after school, vagyis az iskola utáni iskola épülete tetőszerkezetének kivitelezése. Barcui Barna polgármester (portrénkon) elmondta, már elkészültek a belső vakolással, helyükre kerültek az ajtók és ablakok is. Mint ismeretes, tavaly tavasszal fogtak hozzá az after school épületének építéséhez, és az ígéretek szerint még idén ősszel teljesen elkészülhet. Télen nem haladtak a munkálatokkal, ugyanis a világjárvány miatt nem dolgozott a kivitelező cég.

Iskolafelújítás Vedresábrányban, iskolai étkezde Monospetriben

Mérföldjáró    2021. május 11. kedd 

A vedresábrányi iskola felújítására vonatkozó pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtották be – közölte Barcui Barna polgármester.

Megkapták az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság végleges válaszát az iskola épületére vonatkozóan, amely továbbra is marad a helyi tanácsnál, s nem kell visszaszolgáltatni az ortodox egyháznak. A végleges válasz miatt eddig nem tudtak az iskolaépületre költeni, de most a sikeres pályázatnak köszönhetően is valószínűleg májusban elkezdődhetnek a munkálatok, hogy azok a tervek szerint befejeződjenek az őszi iskolakezdésig.

A polgármester elmondta, hogy Monos­petribe hoznának létre étkezdét a gyerekeknek, a régi iskolában. Erre is készült pályázat, amely valószínűleg elnyeri a finanszírozást. Ez nem szociális kantinként működne, hanem egy iskolai étkezdeként. Hatékonyabb és célszerűbb meleg ebédet adni a gyermekeknek, mint kiflit, tejet, almát, vagy sajtot. Az iskolai étkezde kiszolgálná az I–VIII. osztályos tanulókat, a hatévesektől egészen a tizenhárom-tizennégy évesekig. Sok a szegény roma családból származó gyerek, nekik is sokat jelentene a meleg ebéd.

Vedresábrányban kultúrházat építenek és felújítják az orvosi rendelőt

Mérföldjáró    2021. május 11. kedd 

Az elképzelések szerint felújítanák az 1973-ban épült vedresábrányi orvosi rendelőt, valamint egy kultúrházat is építenének a jelenlegi községközpontba.

Vedresábrányban soha nem építettek kultúrházat, és ezért nem volt hol rendezvényeket tartani, szórakozni. A múlt század 60-as éveiben Érfancsika faluban építettek az emberek közmunkában vályogépületet, ami kultúrházként működött, és Apátkeresztúron is így történt. Monospetriben is volt egy kis kultúrotthon, amit a polgármester felújított, ennek egy részébe aztán a rendőrség költözött, a másikba pedig egészségügyi ellátás zajlott. Most van egy telek erre a célra, hogy kultúrházat építsenek Vedresábrányban, ezért pályázatot nyújtottak be erre a beruházásra – közölte a polgármester.

Vedresábrány községnek nincs egészségügyi központja, azonban a háziorvosi ellátás biztosított. Előnyt jelent Margitta közelsége, ilyen szempontból is megfelelőbb volna, ha Monospetribe helyeznék át a községközpontot, mert tényleg nagyon hamar el lehet jutni a városba.