A vedresábrányi iskola felújítására vonatkozó pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtották be – közölte Barcui Barna polgármester.

Megkapták az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság végleges válaszát az iskola épületére vonatkozóan, amely továbbra is marad a helyi tanácsnál, s nem kell visszaszolgáltatni az ortodox egyháznak. A végleges válasz miatt eddig nem tudtak az iskolaépületre költeni, de most a sikeres pályázatnak köszönhetően is valószínűleg májusban elkezdődhetnek a munkálatok, hogy azok a tervek szerint befejeződjenek az őszi iskolakezdésig.

A polgármester elmondta, hogy Monos­petribe hoznának létre étkezdét a gyerekeknek, a régi iskolában. Erre is készült pályázat, amely valószínűleg elnyeri a finanszírozást. Ez nem szociális kantinként működne, hanem egy iskolai étkezdeként. Hatékonyabb és célszerűbb meleg ebédet adni a gyermekeknek, mint kiflit, tejet, almát, vagy sajtot. Az iskolai étkezde kiszolgálná az I–VIII. osztályos tanulókat, a hatévesektől egészen a tizenhárom-tizennégy évesekig. Sok a szegény roma családból származó gyerek, nekik is sokat jelentene a meleg ebéd.

Azok is kapnának meleg ételt, akiknek délben vagy délután fejeződik be a tanítás – mivel két váltásban történik az oktatás –, valamint az after school oktatás­ban részt vevők is. Ezt a helyzetet megoldandó az iskola bővítésére is pályáztak, mivel még három osztályteremre volna szükség, hogy minden gyermek csak délelőtt járjon suliba. Azért Monos­petriben hoznák létre az étkezdét, mert ott van az iskolai központ a magyar és román tagozattal, körülbelül 210 gyermek jár oda. Az iskolai menza megnyitása új munkahelyeket is teremtene, hiszen szükség van szakácsra, kisegítő személyzetre stb.

Új pályázati lehetőséggel is akarnak élni Vedresábrányban, hogy felújítsák a mezei utakat. Ezeket lehetne kövekkel teleszórni, vagy esetleg leaszfaltozni, de ez utóbbi esetben rövidebb szakaszt lehetne rendbe tenni. Ezt a pályázatot is elkészítik, amelyet alaposan szeretnének kidolgozni, ugyanis így megnő annak az esélye, hogy sikeres lesz a projekt.


Írta: Ér hangja