2021 elég körülményes év volt több szempontból is. A vedresábrányi polgármesteri hivatal az év első felében folytatta a tavalyról átkerült munkálatokat, mint például az utcák, utak aszfaltozását a cigány- és a pincesoron.

„Tudni kell, hogy a költségvetést elég későn kapta meg az önkormányzat, és az abban szereplő összeg nem volt olyan nagy ahhoz, hogy mindenre jusson, amit szerettünk volna megvalósítani” – nyilatkozta lapunknak Barcui Barna, a község polgármestere. Hozzátette: „A Bihar Megyei Tanácstól egy lejt sem kaptunk, kivételt képez négy-öt RMDSZ-es vezetésű polgármesteri hivatal, nekik csepegtettek egy keveset.”

„Nagy szerencsénk volt az érdekvédelmi szövetség Bihar megyei szervezetének vezetőivel, Cseke Attilával és Szabó Ödönnel, akik még Bukarestben kilobbizták, hogy a helyi akciócsoporton (GAL) keresztül jussunk pénzhez a költségvetéshez, másképp felkoppant volna az állunk.

Az elöljáró kifejtette, minden utcát katasztereztek, mert már a telekkönyv nem elég a pályázatok benyújtásához. Sikeresen kataszterezték a mezőgazdasági utakat is. Ezen utak esetében sikerült egy olyan pályázatot benyújtani, mely lehetővé teszi lekövezésüket és könnyű aszfaltréteg lefektetését is.

Monospetriben, a rendőrség háta mögötti épületben sikerült kialakítani egy új RMDSZ- irodát, aminek az udvarát lebetonozták és egy új fém kerítéssel vonták körbe.

Barcui Barna felelevenítette, hogy az év második felének elején elkezdték a népszavazás megszervezését, ami egy nagyon nehéz és igényes folyamat volt. Ezt nehezítette többek között az is, hogy sokan a kezdeményezés ellen voltak. A referendum arról szólt, hogy a községközpont átköltözzön Vedresábrányból Monospetribe, és hogy a község neve is megváltozzon. A népszavazás eredményes és sikeres volt.

Végül a sok munkát és fáradozást siker koronázta, így 2021. szeptember 12-e egy történelmi dátum marad a község életében. A polgármester kiemelte, hogy reményei szerint két-három éven belül sikerül elköltöztetni a polgármesteri hivatalt Monospetribe, ugyanis ott lesz a községközpont.


Írta: Ér hangja