Az elképzelések szerint felújítanák az 1973-ban épült vedresábrányi orvosi rendelőt, valamint egy kultúrházat is építenének a jelenlegi községközpontba.

Vedresábrányban soha nem építettek kultúrházat, és ezért nem volt hol rendezvényeket tartani, szórakozni. A múlt század 60-as éveiben Érfancsika faluban építettek az emberek közmunkában vályogépületet, ami kultúrházként működött, és Apátkeresztúron is így történt. Monospetriben is volt egy kis kultúrotthon, amit a polgármester felújított, ennek egy részébe aztán a rendőrség költözött, a másikba pedig egészségügyi ellátás zajlott. Most van egy telek erre a célra, hogy kultúrházat építsenek Vedresábrányban, ezért pályázatot nyújtottak be erre a beruházásra – közölte a polgármester.

Vedresábrány községnek nincs egészségügyi központja, azonban a háziorvosi ellátás biztosított. Előnyt jelent Margitta közelsége, ilyen szempontból is megfelelőbb volna, ha Monospetribe helyeznék át a községközpontot, mert tényleg nagyon hamar el lehet jutni a városba.

Barcui Barna polgármester hangsúlyozta, hogy az 1953-ban épült orvosi rendelő külső részét fel kell újítsák, ugyanis eddig ott nem történt főjavítás. Rendbe teszik a tetőszerkezetet, kicserélik a nyílászárókat. Szerencsére belül jól néz ki, mivel a háziorvosnő rendbe hozta.

A polgármesteri hivatal dolgozik a gáz bevezetésén is, Vedresábrány község létrehozott egy kistérségi csoportot, amelynek tagja még Érsemjén, Értarcsa, Kiskereki és Érbogyoszló. Eddig jól haladnak az előkészületekkel, készülnek a hatástanulmányok, úgyhogy néhány éven belül kivitelezhetővé válhat ez a terv is. Barcui Barna kifejtette, hogy a gázbevezetés tekintetében a teljes kistérségben több mint háromezer bekötésnek kell lennie, és ebből Vedresábrány biztosít mintegy kilencszázat. Minél több a bekötések száma, annál jelentősebb a pályázat. Vedresábrány esetében előnyt jelent, hogy a falu határában lévő országos fővezeték mellett volt egy mérőállomás, amely azóta már nincs. Ezt az 1990-es évek végén szétszedték és elvitték, ekkor a polgármester feljelentést is tett. Fontos még, hogy az országos főhálózat Monospetrit érinti a legnagyobb mértékben.

A gázbevezetés kapcsán készült előzetes felmérés, amelyet a lakosok aláírtak. Jelenleg szilárd fűtőanyaggal, fával, szénnel fűtenek az emberek. A szénfűtés nagyon szennyezi a levegőt, és ha számításba vesszük a minőségét, a csökkent fűtési értékét, emiatt még jobban rombolja a környezetet. A margittai tapasztalatok szerint – ahol már évek óta gázzal fűtenek – ennek ára nagyjából megegyezik a fa- és szénfűtésével, de az előbbi sokkal előnyösebb környezetvédelmi szempontból, nem beszélve arról, hogy nem munkaigényes folyamat. A szilárd fűtőanyagot tárolni kell, naponta behordani, kiszedni a hamut stb.

Barcui Barna polgármester még 2016. június 6-án írta alá azt a kivitelezési szerződést, amely Monospetri település csatornahálózatára vonatkozik. Jövő hónapban a cég megkapja a beruházás megkezdésére vonatkozó engedélyt a polgármesteri hivataltól. Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter meghosszabbította ennek a pályázatnak a futamidejét, amely az Országos Helyi Fejlesztési Program keretében nyert finanszírozást. Ezt követően lehetővé válik, hogy 2022 decemberére befejezzék ezt a beruházást.

Barcui Barna kifejtette, ha ezek az elképzelések, tervek megvalósulnak a jelenlegi mandátumának ideje alatt, akkor négy év múlva sikeres periódust zárhat. Természetesen számít az RMDSZ támogatására, most hogy a szövetség a kormánykoalíció tagja még hatékonyabban tud segíteni. Az RMDSZ-es csapat a siker garanciája.


Írta: Ér hangja