Megkezdődött a szennyvízcsatorna kiépítése Monospetriben januárban. A régóta esedékes munkálatok kivitelezését a bürokratikus követelmények nagyon késleltették, az építkezési engedély megszerzésére majdnem hat évet (!) kellett várni a Bihar megyei főépítészeti hivatalnál. Nagyon nehéz és körülményes ügy volt, mivel a szennyvízcsatorna Margitta és Monospetri területén található.

Az ülepítésnek nem lesz Monospetriben üzeme, mert a szennyvizet átpumpálják Margittára, ez a megoldás pedig csökkenti az üzemellátási díjakat. Nem szeretném elkiabálni a dolgokat, de hála Istennek a közbeszerzés során találtunk egy nagyon jó kivitelező céget, amelynek képviselői nagyon nagy türelmet tanúsítva öt évet vártak arra, hogy a munkálatokat elkezdhessék.

Jelenleg is gőzerővel dolgoznak, különböző szakaszokon öt csapat tevékenykedik egyszerre reggeltől estig. Szűk két hónap alatt szinte a vezetékek felét lefektették. Gyorsan és nagyon szépen dolgoznak, az utakat és járdákat is felsöprik maguk után. A lakosság is örömét fejezte ki, látják, hogy milyen szépen dolgoznak, és reméljük a minőség is olyan jó és kifogástalan lesz, mint amilyen a munkálatok haladása.

Mind az öt csapat felszereltsége kiváló: új gépekkel dolgoznak a fiatal mérnökök és szakmunkások. Ahol nem volt más megoldás, ott fel kellett törni az utat vagy a járdát, de ahogy haladtak a munkálatokkal, ezeken a helyeken megtörtént a visszabetonozás, és – ahol szükséges volt – az aszfaltozás. Terv szerint ez a beruházást december 31-ig be kell fejeznünk, ám reményeim szerint – a haladást látva – akár már őszre befejeződhetnek a munkálatok. Ezáltal év végére az emberek már rácsatlakozhatnak az új rendszerre, hogy többé ne az utcára folyjon ki a szennyvíz, és ne hagyjon kellemetlen szagot maga után. Így mindannyian élhetőbb környezetben folytathatjuk mindennapjainkat.


Írta: Barcui Barna, polgármester