^ Vissza Fel
fejlesztés címke bejegyzései:

Fejlesztünk és fejlődünk (2.)

Közélet  ,   2020. január 23. csütörtök 
 948

Nagy lépések Székelyhídon és a környező falvakban infrastrukturális, kulturális és oktatási téren

Előző lapszámunkban beszámoltunk a Székelyhídon 2019-ben elindult sok fejlesztési és rehabilitációs folyamatról, melyek az elmúlt évek törekvéseinek köszönhetőek. A színház felújítása, az uszoda megépítése, az ipari park létrehozása csak néhány ezek közül. A folytatásban a településhez tartozó utak modernizálását, az ANL-tömbház, a bölcsőde megépítését, az iskolai fejlesztéseket és a kulturális programokat elemeztük közösen Béres Csaba polgármesterrel.

Aszfaltozások, útkövezések

Településünkön 2 165 353,78 lejt fordítottak mezőgazdasági utak aszfaltozására, így összesen 8,91 kilométernyi útszakaszt terítettek be burkolattal a helyi fejlesztéseket célzó országos program (PNDL) keretében, illetve a polgármesteri hivatal saját hozzájárulásával. „Például Csokalyon a Becsalitól a csokalyi Temető utcáig modernizáltuk az utat. Új aszfaltréteg került a 13. számú községi útra is, 2421,50 méter hosszan, a főút irányából a Csokalyra vezető úton, a helyi állomástól a református templomig, a Bihar Megyei Tanács támogatásával, illetve településünk által biztosított önrészből. Érköbölkúton a 12. számú községi út mentén 512 méter hosszú szakaszt aszfaltoztunk le, a buszmegállótól kezdődően. Ugyanakkor 150 méternyi utat köveztünk le a templom fele, valamint árokjavítás is végbement” – sorolja a városvezető.

A nagy beruházások mellett kisebb fejlesztések is folynak

Közélet    2016. november 28. hétfő 
 690

A Székelyhídhoz tartozó falvakban is serénykednek az önkormányzat munkatársai

Szorgalmasan tevékenykedett a város, és a hozzá tartozó falvak javításra szoruló területein az elmúlt hetekben is a székelyhídi önkormányzat. Balogh Tibor cégvezető kérdésünkre elmondta, milyen munkálatok zajlottak az elmúlt időszakban.

Jelentős javításon esett át a Petőfi Sándor utcai iskolaépület padlástere. A városvezetés cégének munkatársai kicserélték a szigetelést, párazáró fóliát helyeztek el, illetve kijavították a korhadt gerendázatot. Emellett új betonhidat öntöttek Érköbölkúton, amit biztonságos korláttal és egy támasztó gerendával is ellátták. Ezenkívül egy új kishidat is készítettek egy esővíz elvezető árok fölé. Az utóbbi időben elég rossz állapotba került a Munkásklub alatti edzőterem, ezért az önkormányzat annak felújítása mellett döntött.

Tervek és ötletek a jövőre

Közélet    2016. április 27. szerda 
 833

A megkezdett projektek befejezése mellett újak kivitelezése is elkezdődik – nyilatkozta lapunknak a polgármester. Az önkormányzat épületét kívül is, belül is megújítják, azaz úgy az épületet, mint a belső adminisztrációt. „A bürokráciát szeretnénk modernizálni, lakosságbarátabbá tenni, továbbá el fogjuk kezdeni a központ rehabilitációját. Folyamatosan lépéseket teszünk a színház felújítását illetően, és folytatjuk a zöldterületek kialakítását ahol csak lehet, tehát teljes erőbedobással folytatjuk a munkát. Szeretnénk felújítani Székelyhíd és a hozzátartozó települések közvilágítási hálózatát, még számtalan helyen csak minden második póznán van világítótest, a Malom utcán és a Felsővároson az utcák szélessége miatt rettenetesen rossz és nem funkcionális a közvilágítás” – sorolja a megoldásra váró feladatokat Béres Csaba.

Fejlődésben lévő településeink

Közélet    2016. április 24. vasárnap 
 843

Visszatekintés az elmúlt időszakra

Csokaly

Csokaly legégetőbb problémája mostanáig a vezetékes víz hiánya volt. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat lefektetése már korábban, 2012-ben elkezdődött a környezetvédelmi ügynökség (Administraţia Fondului de Mediu) által finanszírozott pályázat segítségével. Sikerült is lefektetni mindkét hálózat rendszereit, ám sajnos megfelelő kút hiányában még nem kerülhetett ivóvíz a csokalyi lakosok otthonaiba.

Tavaly, 2015 júniusában 180 méter mélységben jó minőségű tiszta ivóvizet találtak a kútfúrók. Azóta elkészült a karbantartó- és szivattyúház, került bele szivattyú is, és folyamatosan zajlanak a munkálatok. Most már biztos, hogy még az idén eljut a vezetékes ivóvíz a csokalyi lakosokhoz is. Csuka József alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy ha befejeződnek a munkálatok, akkor a központot parkosítani fogják. A park kerítést kap, benne pedig díszfák és virágágyások gyönyörködtetik majd az arrajárók szemét.

Itt a tavasz, szépül Székelyhíd!

Közélet    2016. április 22. péntek 
 793

Amint kitavaszodott, a városi önkormányzat munkatársai, a szociális munkásokkal együtt megkezdték a már hagyományos tavaszi takarítási akciót. Március végén Székelyhíd központja került sorra, ahol több zsák szemetet szedtek össze. A takarítás mellett a központi parkban facsemetéket ültettek. A munkások turkesztáni szilt és vörös tölgyet ültettek, valamint élő sövényt telepítettek a turulmadaras emlékművet övező parkban.

A már korábban elültetett kis fenyők és cserjék körül fellazították a talajt és megkezdték a virágágyások előkészítését a tavaszi virágültetésre.

Április elején a székelyhídi önkormányzat munkatársai, valamint a szociális munkások a Román Vízügyi Hivatal helyi fiókjának alkalmazottaival együtt a Tankárok (Ér-patak) mentén kezdtek nagytakarításba. Már az első nap folyamán négy és fél köbméter szemetet, elsősorban eldobált műanyag palackokat gyűjtöttek össze.

Megújuló utak, terek

Közélet    2016. április 18. hétfő 
 473

Az elmúlt időszakban munkagépek zajától volt hangos városunk. A nagy erőkkel felvonult aszfaltozó cég munkatársai ástak, földet és követ hordtak, utat gyalultak, egyengettek, döngöltek, majd aszfaltoztak. Mint Béres Csaba polgármestertől megtudtuk, sajnos a 2007–2013-as európai uniós finanszírozásokból a kisvárosok nem igényelhettek pénzt infrastrukturális fejlesztésekre, így Székelyhídnak maradt a Bihar Megyei Tanács segítsége és az önerő. Ezek felhasználásával valósulhattak meg a mostani munkálatok.

A városvezető hozzátette, hogy már a tavalyi évben neki akartak kezdeni az aszfaltozás kivitelezésének, ám a nagykágyai 1-es számú szakközépiskola előre nem látott költségei miatt mindez mostanra tolódott.

Készül a megyei fejlesztési terv

Közélet    2013. október 30. szerda 
 592

Társulásokat, önkormányzati szövetségeket, integrált projekteket támogat az Európai Unió

Bihar megye 2020-ig terjedő fejlesztési tervét tárgyalták az érintett települések RMDSZ-es polgármesterei rendkívüli tanácskozásukon október 24-én a székelyhídi Inkubátorházban. A találkozót Cseke Attila és Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselők kezdeményezték annak érdekében, hogy közös stratégiában ötvöződjenek a helyi elöljárók és a szövetség megyei vezetőinek elképzelései. A fejlesztési terv elkészítése egy Bukarestben működő pályázatíró cégen keresztül már megindult, a cég vezérigazgatója és egy munkatársa is ellátogatott már Székelyhídra.