^ Vissza Fel
fejlesztés címke bejegyzései:

Átadták a színházépületet

Közélet  ,   2021. január 27. szerda 
 380

Befejeződtek a munkálatok, jöhetnek a kulturális események

Hivatalosan átadták Székelyhíd felújított színházát január 23-án, szombaton. Az átépült kultúrotthon a színházi előadások mellett számos kulturális eseménynek is helyet tud biztosítani, így a kórustalálkozóknak, kiállításoknak, könyvbemutatóknak, konferenciáknak is. Mi több, Székelyhíd több, mint tíz kulturális csoportja szintén helyet kaphat az új művelődési térben.

Béres Csaba, városunk polgármestere az átadáson kifejtette, hogy a városvezetés kezdetben a havi vagy két heti rendszerességgel történő programszervezésben gondolkodik, évadot pedig 2021 szeptemberétől terveznek hirdetni. Az elöljárók elképzelései szerint lehetséges, hogy az új épületet a székelyhídi születésű, 2019-ben elhunyt Szabó József (becenevén Ódzsa) rendezőről, dramaturgról nevezik el.

Átadták a terelőutat Székelyhídon

Közélet  ,   2020. december 23. szerda 
 224

Bár a beruházás csak 85%-os megvalósításnál tartott, átadták azt a tíz éve épülő elterelő utat, amely a Székelyhídon áthaladó nehézforgalomtól hivatott megszabadítani a várost.

Az ünnepélyes kereteket mellőzve, ám annál nagyobb sajtójelenléttel történt meg a 7,2 km-es elkerülőút átadása tavaly november utolsó napján, miközben az útépítő munkások még a közlekedési táblákat helyezték ki és a vízelvezető árkokon dolgoztak.

A terelőút jelentőségéről Székelyhíd városmenedzsere, Hegyessy Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy a városunkat kettészelő nemzetközi úton naponta közel hatezer jármű hajt át, ezeknek jelentős százaléka pedig teherszállító rangsorolásba tartozik. Véleménye szerint a terelőút megléte növelni fogja a közbiztonságot nemcsak a közúti balesetek csökkentése által, de az út menti házak statikai állapotára való tekintettel is.

Korszerű napközi a székelyhídi roma közösségnek

Közélet  ,   2020. december 19. szombat 
 508

Roma napközinek helyet adó épület alapkövét tették le tavaly november végén Székelyhídon. A város oktatási intézményrendszerének újabb épületét az ötéves Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében fogják felépíteni.

A november végi, télies, hideg időben a napközi majdani területén egy asztal köré gyűlve írták alá a különböző intézmények elöljárói a szükséges okmányokat, majd sorra osztották meg gondolataikat a megjelentekkel, akik főként a helyi városvezetés és a roma közösség vezetői, tagjai voltak.

Újabb aszfaltozások Székelyhídon és a hozzátartozó falvakban

Közélet  ,   2020. december 4. péntek 
 1 098

Elindulhat annak a 16,5 millió lej összértékű pályázatnak megvalósítása, amely Székelyhíd, Csokaly, Érköbölkút és Érolaszi bizonyos utcáinak korszerűsítését, aszfaltozását tűzte ki célul. Habár a szerződést már szeptemberben aláírták, a szükséges engedélyek beszerzése időigényes adminisztratív folyamat, amely nélkül a megvalósítás nem kezdődhet el. Az első utcák, melyeken megkezdődhet az út burkolása a székelyhídi Victor Babeș és a Dunării.

A beruházást a Fejlesztési Minisztérium Helyi Fejlesztéseket Célzó Országos Programja támogatja. Jelenleg még zajlik az a projekt is, mely a nagykágyai és hegyköz­szentmiklósi utcák modernizálását teszi lehetővé. A beruházás összértéke 11 441 471,33 lej (áfával), mely révén több, mint 13 kilométernyi útszakaszt aszfaltoznak le a két településen. Ez a pályázat a Nemzeti Vidékfejlesztési Program révén valósul meg.

Fejlesztünk és fejlődünk (2.)

Közélet  ,   2020. január 23. csütörtök 
 1 079

Nagy lépések Székelyhídon és a környező falvakban infrastrukturális, kulturális és oktatási téren

Előző lapszámunkban beszámoltunk a Székelyhídon 2019-ben elindult sok fejlesztési és rehabilitációs folyamatról, melyek az elmúlt évek törekvéseinek köszönhetőek. A színház felújítása, az uszoda megépítése, az ipari park létrehozása csak néhány ezek közül. A folytatásban a településhez tartozó utak modernizálását, az ANL-tömbház, a bölcsőde megépítését, az iskolai fejlesztéseket és a kulturális programokat elemeztük közösen Béres Csaba polgármesterrel.

Aszfaltozások, útkövezések

Településünkön 2 165 353,78 lejt fordítottak mezőgazdasági utak aszfaltozására, így összesen 8,91 kilométernyi útszakaszt terítettek be burkolattal a helyi fejlesztéseket célzó országos program (PNDL) keretében, illetve a polgármesteri hivatal saját hozzájárulásával. „Például Csokalyon a Becsalitól a csokalyi Temető utcáig modernizáltuk az utat. Új aszfaltréteg került a 13. számú községi útra is, 2421,50 méter hosszan, a főút irányából a Csokalyra vezető úton, a helyi állomástól a református templomig, a Bihar Megyei Tanács támogatásával, illetve településünk által biztosított önrészből. Érköbölkúton a 12. számú községi út mentén 512 méter hosszú szakaszt aszfaltoztunk le, a buszmegállótól kezdődően. Ugyanakkor 150 méternyi utat köveztünk le a templom fele, valamint árokjavítás is végbement” – sorolja a városvezető.

A nagy beruházások mellett kisebb fejlesztések is folynak

Közélet    2016. november 28. hétfő 
 812

A Székelyhídhoz tartozó falvakban is serénykednek az önkormányzat munkatársai

Szorgalmasan tevékenykedett a város, és a hozzá tartozó falvak javításra szoruló területein az elmúlt hetekben is a székelyhídi önkormányzat. Balogh Tibor cégvezető kérdésünkre elmondta, milyen munkálatok zajlottak az elmúlt időszakban.

Jelentős javításon esett át a Petőfi Sándor utcai iskolaépület padlástere. A városvezetés cégének munkatársai kicserélték a szigetelést, párazáró fóliát helyeztek el, illetve kijavították a korhadt gerendázatot. Emellett új betonhidat öntöttek Érköbölkúton, amit biztonságos korláttal és egy támasztó gerendával is ellátták. Ezenkívül egy új kishidat is készítettek egy esővíz elvezető árok fölé. Az utóbbi időben elég rossz állapotba került a Munkásklub alatti edzőterem, ezért az önkormányzat annak felújítása mellett döntött.

Tervek és ötletek a jövőre

Közélet    2016. április 27. szerda 
 957

A megkezdett projektek befejezése mellett újak kivitelezése is elkezdődik – nyilatkozta lapunknak a polgármester. Az önkormányzat épületét kívül is, belül is megújítják, azaz úgy az épületet, mint a belső adminisztrációt. „A bürokráciát szeretnénk modernizálni, lakosságbarátabbá tenni, továbbá el fogjuk kezdeni a központ rehabilitációját. Folyamatosan lépéseket teszünk a színház felújítását illetően, és folytatjuk a zöldterületek kialakítását ahol csak lehet, tehát teljes erőbedobással folytatjuk a munkát. Szeretnénk felújítani Székelyhíd és a hozzátartozó települések közvilágítási hálózatát, még számtalan helyen csak minden második póznán van világítótest, a Malom utcán és a Felsővároson az utcák szélessége miatt rettenetesen rossz és nem funkcionális a közvilágítás” – sorolja a megoldásra váró feladatokat Béres Csaba.

Fejlődésben lévő településeink

Közélet    2016. április 24. vasárnap 
 977

Visszatekintés az elmúlt időszakra

Csokaly

Csokaly legégetőbb problémája mostanáig a vezetékes víz hiánya volt. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat lefektetése már korábban, 2012-ben elkezdődött a környezetvédelmi ügynökség (Administraţia Fondului de Mediu) által finanszírozott pályázat segítségével. Sikerült is lefektetni mindkét hálózat rendszereit, ám sajnos megfelelő kút hiányában még nem kerülhetett ivóvíz a csokalyi lakosok otthonaiba.

Tavaly, 2015 júniusában 180 méter mélységben jó minőségű tiszta ivóvizet találtak a kútfúrók. Azóta elkészült a karbantartó- és szivattyúház, került bele szivattyú is, és folyamatosan zajlanak a munkálatok. Most már biztos, hogy még az idén eljut a vezetékes ivóvíz a csokalyi lakosokhoz is. Csuka József alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy ha befejeződnek a munkálatok, akkor a központot parkosítani fogják. A park kerítést kap, benne pedig díszfák és virágágyások gyönyörködtetik majd az arrajárók szemét.