^ Vissza Fel
fejlesztés címke bejegyzései:

Korszerű iskolakomplexum épül Székelyhídon

Mozaik  , ,   2023. február 2. csütörtök 

32 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium egy új iskola megépítését városunkban, a kivitelezési szerződését január 4-én írták alá. A jelenleg kilenc különböépületben elszórt óvodások és az elemi osztályos diákok problémáját orvosló fejlesztésről Béres Csaba polgármesterrel beszélgettünk, aki kihangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy ennek a nagy múlttat rendelkező iskolának a jövője is hasonlóan fényes legyen.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elmélet Líceum annak a Vegyes Középiskolának a jogutódja, amely az 1948-ban indult gimnáziumból alakult át, és melynek 1952-től a Stubenberg-kastély adott helyet – olvashatjuk Nánási Zoltán Székelyhíd történeti monográfiája című könyvében.

Széles körű infrastrukturális beruházások Érmihályfalván

Mérföldjáró  ,   2022. július 19. kedd 

Nagy hangsúlyt fektettek Érmihályfalva vezetői arra, hogy minél több uniós, illetve romániai pályázati forrást hívjanak le, és ezekre alapozva valósítsák meg elképzeléseiket az évekkel ezelőtt kigondolt beruházási stratégia szerint. Karsai Attila alpolgármester rámutatott, ezekből a fejlesztésekből elsőbbséget élveznek az infrastrukturális beruházások, mert azokkal a lakosság életkörülményeit lehet javítani.

Ilyenek többek közt az utak aszfaltozása, az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése, valamint a közvilágítás modernizálása. Ezekkel a munkálatokkal szeretnék vonzóvá tenni a várost a befektetők számára is. Az alpolgármester további fontos célként határozta meg a település oktatási, kulturális és sportszínvonalának emelését különböző létesítmények létrehozása által, ezáltal növekszik Érmihályfalva megtartó ereje is.

Korszerűsítik a közvilágítást

Közélet  ,   2022. április 8. péntek 

Majdnem ezer új utcai lámpát szerelnek fel Székelyhídon és a falvakban

Székelyhíd és a hozzá tartozó települések közvilágításának korszerűsítése, valamint a hálózat bővítése zajlik jelenleg is városunk több pontján az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Összesen 965 darab különböző erősségű LED-es égőtestet fognak kicserélni, vagy újonnan felszerelni. A kivitelező cég egyrészt a már meglévő régi, elavult és nagyfogyasztású égőket cseréli ki.

Másrészt a település bizonyos zónáiban, ahol indokoltnak bizonyult, bővíti a hiányos hálózatot, új utcai lámpákat szerelnek fel olyan helyekre, ahol eddig nem volt. Ilyen például Székelyhídon az állomás vagy az iskola és a sportcsarnok környéke, illetve Csokaly egyik része.

Korszerűsítések Biharon

Mérföldjáró  ,   2022. április 7. csütörtök 

Bihar községben számos olyan fejlesztés és megvalósítás történt, melyek az ott élők mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni, kellemesebbé tenni.

Emellett a jótékonykodásra is nagy hangsúlyt fektetnek a település elöljárói és lakosai.

Az év első három hónapjának jelentősebb előrelépéseiről kérdeztük a település polgármesterét, Szilágyi Zoltánt.

Értarcsán zajlanak a munkálatok

Mérföldjáró  ,   2022. április 6. szerda 

Ebben a negyedévben is szépen haladnak a munkálatok községünkben, Értarcsán, illetve a hozzá tartozó településeken.

A téli időszakban, januárban és februárban a községközpontban és a hozzánk tartozó másik két településen, Gálospetriben és Éradonyban is elvégeztük a hó eltakarítását és az utak vízi homokkal való leszórását, hogy megelőzzük a baleseteket. Megkezdtük a játszóterek tereprendezését mindhárom településen, és hamarosan következik ezek felszerelése is.

Gőzerővel folyik a csatornázás Monospetriben

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Megkezdődött a szennyvízcsatorna kiépítése Monospetriben januárban. A régóta esedékes munkálatok kivitelezését a bürokratikus követelmények nagyon késleltették, az építkezési engedély megszerzésére majdnem hat évet (!) kellett várni a Bihar megyei főépítészeti hivatalnál. Nagyon nehéz és körülményes ügy volt, mivel a szennyvízcsatorna Margitta és Monospetri területén található.

Az ülepítésnek nem lesz Monospetriben üzeme, mert a szennyvizet átpumpálják Margittára, ez a megoldás pedig csökkenti az üzemellátási díjakat. Nem szeretném elkiabálni a dolgokat, de hála Istennek a közbeszerzés során találtunk egy nagyon jó kivitelező céget, amelynek képviselői nagyon nagy türelmet tanúsítva öt évet vártak arra, hogy a munkálatokat elkezdhessék.

Érmihályfalva lépést tart a fejlődéssel

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Az Érmellék „fővárosában” is folynak a fejlesztések, több beruházás is szimultán zajlik, sok már meg is hozta a gyümölcsét, amelyek főként az itt élők életkörülményeit hivatottak javítani. Uniós finanszírozásból a tavalyi év során közel négy kilométernyi útszakaszt sikerült leaszfaltozni városszerte a terv szerinti közel nyolc kilométerből. Annak a húsz kilométer hosszú kerékpárútnak a kialakítása is jó ütemben halad, aminek az átadását idén augusztusra tervezik.

Eddig a kerékpárutak szegélyét sikerült kiépíteni körülbelül tíz-tizenöt kilométer hosszan. Mivel a város nagy területen fekszik, adott a lehetőség és az igény a városi tömegközlekedés megvalósítására is. Ennek elősegítésére közszállítási szolgáltatást fognak biztosítani. Ez nagyban megkönnyíti majd a helyi lakosok számára a bevásárlás lebonyolítását, a munkába, iskolába való eljutást.

Megújul és kibővül Szalárd polgármesteri hivatalának épülete

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Már aláírta a szaktárca és a szalárdi helyi tanács a kivitelezési szerződést, melynek értelmében megújul és kibővül Szalárd község polgármesteri hivatala. A 15,8 millió lej összértéket meghaladó beruházást a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium biztosítja. A megújult épület belső terét összesen 1274 négyzetméteresre bővítik.

A kibővített épületben a házasságkötési és lakosság-nyilvántartási szolgáltatások is helyt kapnak majd. A munkálatok során a több mint 110 éves épület tartószerkezetét megerősítik, hőszigetelik és energiatakarékossá teszik. A felújításnak köszönhetően pedig az épület fenntartásának költsége is jelentősen csökken. A kivitelezési szerződés értelmében a munkálatok 26 hónapot vesznek majd igénybe.