^ Vissza Fel
Értarcsa címke bejegyzései:

Értarcsa épül és szépül

Mérföldjáró    2022. július 20. szerda 

Húsvéti bált szerveztünk Éradonyban április közepén egy nyertes pályázat eredményeként, melyet a Pro Értarcsa Egyesület civil szervezetnek köszönhetünk. A bálon részt vevőket meleg vacsora várta a Faház vendéglő felszolgálásában, illetve élőzene, melyet az érmelléki Retro Band nevű együttes biztosított.

A jó hangulatú eseményen nagyon sokan voltak, a résztvevők nagyon jól érezték magukat, a szervezők pedig remélik, hogy a jövőben is sikerül hasonló alkalmakat szervezni, melyre szeretettel várnak mindenkit.

Értarcsán zajlanak a munkálatok

Mérföldjáró  ,   2022. április 6. szerda 

Ebben a negyedévben is szépen haladnak a munkálatok községünkben, Értarcsán, illetve a hozzá tartozó településeken.

A téli időszakban, januárban és februárban a községközpontban és a hozzánk tartozó másik két településen, Gálospetriben és Éradonyban is elvégeztük a hó eltakarítását és az utak vízi homokkal való leszórását, hogy megelőzzük a baleseteket. Megkezdtük a játszóterek tereprendezését mindhárom településen, és hamarosan következik ezek felszerelése is.

Értarcsa tovább fejlődik

Mérföldjáró    2021. december 2. csütörtök 

Év vége felé sem tétlenkednek Értar­csán, folytatódnak a már elkezdett beruházások, és a járványügyi korlátozások betartásával több akció is zajlott.

Gálospetriben felújították a Róth-házat, és elkészült a központi fűtési rendszer, amelyet működésbe helyeztek, így odabent biztosított a kellemes meleg. Vajna Antal polgármester és Kerezsi Attila alpolgármester közölte, hogy felújították a gálospetri Róth-magtár tetőszerkezetét.

Kalákaprogram­ban, Szalkai Zsuzsa szervezésében Ér­adony­ban sikerült lefesteni a központban lévő közkutat, ahol nagyon jó minőségű artézi víz van, ahonnan a környékbeli falvakból is hordják a vizet.

Díszfákat is vá­­sá­rolt az önkormányzat, ezeket Gálos­pet­­ri­ben és Értarcsán a ra­-­
­vatalozó környékére, Ér­­adonyban pedig a kultúrotthon mellett és a katolikus templom előtti kis parkban ültették el.

Folytatják Értarcsa fejlesztését

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 

Az utóbbi időszakban sem tétlenkedtek Értarcsa község vezetői, több beruházás is zajlik, és tovább folytatják a fejlesztési munkálatokat. Vajna Antal polgármester és Kerezsi Attila alpolgármester lapunk kérésére összefoglalta a beruházások jelenlegi állását. Megtudtuk, hogy továbbra is folytatódik a mezőgazdasági utak és a községi utak kövezése, valamint felújítása. Ennek nyomán négy út esetében végeztek javítási munkálatokat. Értarcsán a Hatház utca végén lekövezték a legelőre vezető útszakaszt, ennek hossza 380 méter, szélessége pedig négy méter. Ezáltal megkönnyítik a mezőgazdászok munkáját a termények betakarításában.

Az Értarcsán lévő Sikátornál – ami az iskola mögött található – szintén lekövezték a legelőre vezető utat (260 méter hosszúság, három méter szélesség). Ugyancsak Értarcsán lekövezték a baptista temetőhöz vezető utat, amelynek hossza 500 méter, szélessége pedig három méter. Értarcsa község határában pedig felújítottak egy 750 méter hosszú, négy méter széles mezőgazdasági utat, ami a Búzarét nevű parcellában található. A polgármester összegezte, hogy összesen 1890 méter mezőgazdasági utat tettek rendbe ebben a negyedévben, amelyet még az RMDSZ-es vezetésű megyei tanácstól kapott támogatásból sikerült kivitelezni.

Családi napokat szerveztek Értarcsa község településein

Mérföldjáró    2021. október 9. szombat 

A község mindhárom településén, Értarcsán, Gálospetriben és Éradonyban családnapokat szervezett az önkormányzat. Mindegyik faluban ugrálóvárat állítottak, amelynek költségeit a polgármesteri hivatal állta. Vajna Antal, Értarcsa polgármestere és Kerezsi Attila alpolgármester örömmel újságolta, hogy a gyerekek nagyon élvezték a játékot.

Nem kellett fizetni az eszközök használatáért, ugyanis ez ingyenes volt. Focibajnokságot is szerveztek a környező falvak csapatainak részvételével, akiket a mérkőzések és a díjkiosztás után a házigazdák megvendégeltek. Szalkai Zsuzsa kulturális referens helyi gyerekek részvételével színvonalas előadást állított össze Éradonyban és Értarcsán a nagyérdemű közönség szórakoztatására. A színdarab bemutatását követően mindenkit meghívtak egy bográcsosra, üdítőitalra és kávéra. Gálospetriben nyúlfuttatási verseny is volt, és a farönkök húzásában és a főzésben is össze lehetett mérni a tudást.

A legnépszerűbb esemény azonban más volt, a legtöbb nézőt a roncsderbi vonzotta. Ezen több mint húsz autó vett részt, és két kategóriában is versenyeztek. A vetélkedő odavonzotta a környék roncsautóit. Nagyon sokan érdeklődtek a derbi iránt, a kíváncsiságot az is indokolta, hogy ilyen rendezvény még nem volt a községben. A roncsderbi megszervezésének ötlete Szabó Attila gálospetri tanácsostól származott. Az elöljárók elmondták, hogy a rendezvénysorozatnak a finanszírozását az értarcsai polgármesteri hivatal mellett a helyiek biztosították, magánvállalkozók, tanácsosok, mezőgazdászok. Vajna Antal közölte, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, a hangulat fergeteges volt, az ünnepi est retródiszkóval zárult, ahol közreműködött DJ Bara.

Több térfigyelő kamera Értarcsán

Mérföldjáró    2021. július 14. szerda 

Értarcsa községben folyamatban van a térfigyelő kamerák bővítése, hogy még biztonságosabbá tegyék a falvakat. Vajna Antal és Kerezsi Attila, Értarcsa polgármestere, illetve alpolgármestere (képünkön) beszélt a kamerarendszer fejlesztéséről, amely jelenleg is zajlik. A már meglevő körülbelül hetven térfigyelő kamera mellé még további tizennyolc darabbal bővült a rendszer, azaz falvanként hat darabbal. Ez azért fontos beruházás, mert hozzájárul a közbiztonság megteremtéséhez, megakadályozza a lopásokat és a rongálásokat.

Értarcsai köztisztasági akciók

Mérföldjáró    2021. július 3. szombat 

Folytatódik a már elkezdett faluszépítési program Értarcsa községben. Mivel megyei szinten júniust a takarítás hónapjának hirdették meg, ezért még hangsúlyosabban foglalkoznak a köztisztasággal, a falvak szépítésével és tisztán tartásával Értarcsa községben – jelentette ki Vajna Antal polgármester. Ezt összekapcsolták a lomtalanítási akcióval: a község mindhárom falujában megszervezték a szemétszedési programot. A hulladékszállító céggel is együttműködtek, az AVE biztosította a kesztyűket és a szemeteszsákokat. Az értarcsai polgármesteri hivatal összefogott az akció sikerének érdekében a tanácsosokkal, az iskolával, az egyházakkal, a magánvállalkozókkal, a gyerekotthonnal. Kerezsi Attila alpolgármester közölte, hogy nagyon jól sikerült az akció, és hozzátette: „Megtisztítottuk falvainkat, köztereinket, parkjainkat, temetőinket. Zökkenőmentesen zajlott az egész akció, olyan családnapos hangulat kerekedett. A munka végeztével, minden fáradt résztvevőt megvendégeltünk egy tányér bográcsossal, üdítővel. Nagyon hasznosan telt el az idő, amellett, hogy szebbé és széppé tettük a mi kis községünket, és még jól is éreztük magunkat. Hálásak vagyunk mindenkinek a támogatásért. A továbbiakban is arra kérnénk a lakosságot, hogy vigyázzunk a köztisztaságra.”

Sokan vezetnék be a földgázt, faluszépítési akciók és egyéb programok Értarcsán

Mérföldjáró    2021. május 11. kedd 

Folytatják a kultúrház építését Gálospetriben

Örömmel újságolta Vajna Antal Árpád, Értarcsa polgármestere, hogy folytatják a kultúrház építését Gálospetriben.

A kultúrház építése is elkezdődött, de a rossz időjárás, a járványhelyzet miatt egy ideje leálltak a munkálatokkal. Az elöljáró közölte, hogy jelenleg befejezték az épület padlását, a tetőzet építése folyamatban van, elhelyezik a gerendákat, és hamarosan a cserepeket is felrakják. A közeljövőben befejeződhet a tetőzet építése, aztán következik a kőművesmunka, a nyílászárók beépítése. A tervek szerint kerítést is szeretnének készíteni, és egy kisebb parkot létesíteni a kultúrház körül, asztalokkal, padokkal stb. A beruházás finanszírozását európai uniós forrásból biztosítják. A község elöljárója hozzátette, hogy valószínűleg augusztus végére, esetleg őszre befejezhetik a kultúrház építését, és aztán elkezdhetik az iskola létesítését is. Vajna Antal Árpád kifejtette, hogy a kultúrház multifunkcionális feladatokat tud ellátni. Lesz benne klímaberendezés, távfűtés, színpad, székek, asztalok, teljes felszerelés. Lakodalmakat, keresztelőket, kulturális rendezvényeket is lehet ott tartani. Minden szempontból nagyon korszerű lesz.