Húsvéti bált szerveztünk Éradonyban április közepén egy nyertes pályázat eredményeként, melyet a Pro Értarcsa Egyesület civil szervezetnek köszönhetünk. A bálon részt vevőket meleg vacsora várta a Faház vendéglő felszolgálásában, illetve élőzene, melyet az érmelléki Retro Band nevű együttes biztosított.

A jó hangulatú eseményen nagyon sokan voltak, a résztvevők nagyon jól érezték magukat, a szervezők pedig remélik, hogy a jövőben is sikerül hasonló alkalmakat szervezni, melyre szeretettel várnak mindenkit.

A Bihar Megyei Tanács idén is meghirdette a Május a tisztaság hónapja elnevezésű akcióját, melyhez településünk is örömmel csatlakozott. Fontosnak tartjuk, hogy mindig, de főleg ilyenkor kicsit többet foglalkozzunk a takarítással, a falvak szépítésével és tisztántartásával. Ennek érdekében mindhárom településen, Értarcsán, Éradonyban és Gálospetriben is szemétszedési akciót hirdettünk. A helyi lakosokkal, illetve a kesztyűket és a szemeteszsákokat biztosító AVE Bihor céggel karöltve nagyon eredményesre sikerült a megmozdulás. Az iskola, a polgármesteri hivatal és a gyermekotthon összefogásával sikerült megtisztítani falvaink köztereit és parkjait. A községvezetés részéről arra kérjük a lakosokat, hogy továbbra is vigyázzanak, vigyázzunk a köztisztaságra. Ezenkívül folyamatosan zajlanak a kaszálások a községünkben, a bekötőutak takarítása, a közterek és az utak széleinek rendben tartása.

A Mérföldjáró előző lapszámai­ban már említés esett a tervezett játszóterekről, melyeket az elmúlt időszakban Éradonyban és Gálos­petriben már sikerült felépíteni, és hamarosan Értarcsán is megvalósul a gyermekek e régi vágya.

Május utolsó napján családi napot szerveztünk a gálospetri Nagykertben, amelyen mindhárom település gyermekei részt vettek. A hangulat nagyon jó volt, kisebbek és nagyobbak egyaránt találtak kedvükre való programokat, hiszen a szervezők számos játékkal és különböző vetélkedőkkel készültek.

Szentháromsági búcsút tartottak az éradonyi katolikus templomban június 12-én, melynek főcelebránsa ft. Kutas Attila paksi plébános volt, az igét pedig ft. Simon István dunaföldvári (Tolna megye) lelkész hirdette. A szentmisén részt vett Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, Vajna Antal polgármester, illetve alulírott alpolgármester is. A szentmise előtt megszentelték az Éradony bejáratánál található feszületet, melyet nemrégiben cseréltek ki egy nagyon szép, fekete márványkeresztre, amelyet Cifra Sándor és családja emeltetett.

A település nevében ezúton is köszönjük nekik ezt az önzetlen és gyönyörű ajándékot, Isten áldja és adjon nekik jó egészséget – ezt kívánja nekik az éradonyi lakosság. A szentmise végeztével szeretetvendégség következett a kultúrotthonban, ahol a helyi asszonyok gondoskodtak az ünnepi ebédről. Szorgos munkájukat köszönjük, Isten fizesse meg önzetlenségüket.

Az előzőhöz hasonlóan Értarcsán is templombúcsút tartottak június 25-én a Jézus szíve kápolnában. Ennek főcelebránsa ft. Egeli Ferenc kökényesdi (Szatmár megye) plébános volt. A búcsút ünnepi ebéd követte az értarcsai kultúrotthonban, amit a helyi asszonyok szerveztek. Isten fizesse meg a fáradalmaikat, és kísérje áldás a munkájukat.


Írta: Kerezsi Attilaalpolgármester