Nagy hangsúlyt fektettek Érmihályfalva vezetői arra, hogy minél több uniós, illetve romániai pályázati forrást hívjanak le, és ezekre alapozva valósítsák meg elképzeléseiket az évekkel ezelőtt kigondolt beruházási stratégia szerint. Karsai Attila alpolgármester rámutatott, ezekből a fejlesztésekből elsőbbséget élveznek az infrastrukturális beruházások, mert azokkal a lakosság életkörülményeit lehet javítani.

Ilyenek többek közt az utak aszfaltozása, az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése, valamint a közvilágítás modernizálása. Ezekkel a munkálatokkal szeretnék vonzóvá tenni a várost a befektetők számára is. Az alpolgármester további fontos célként határozta meg a település oktatási, kulturális és sportszínvonalának emelését különböző létesítmények létrehozása által, ezáltal növekszik Érmihályfalva megtartó ereje is.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a települések fejlesztésében nagy szerepet játszik az uniós projektek igénybevétele, legyen szó akár pár száz lakosú településről vagy több százezres nagyvárosról. A projektek azonban nemcsak anyagi alapokat biztosítanak, hanem kötöttségekkel is járnak, amelyek szigorú szabályok mentén fogalmazódnak meg. Amikor pedig átadnak egy befejezett munkát, alapos ellenőrzés veszi kezdetét, hogy a kivitelezés minden szabály betartásával történt.

Úgy tűnik, az az elképzelés, ami évekkel ezelőtt megszületett a város fejlesztésének tekintetében, jó úton halad. Több megnyert uniós és hazai pályázattal büszkélkedhetünk, de vannak elbírálás alatt álló projektjeink is, mondta az elöljáró. Jelenleg befejezéshez közeledik a tanuszoda és az új művelődési ház, de ide sorolható a károsanyag-kibocsájtást csökkentő projekt is, amely a települést körülölelő kerékpárutat is magába foglaló aszfaltozott úthálózatról szól, illetve a helyi közszállítást hivatott biztosítani. Voltak olyan időközben felmerülő akadályok, amelyek hátráltatták a munkálatokat, de nem jelentették a leállást. Ezek a nagy volumenű munkák a város nagy részét építőteleppé változtatták, amely szükséges része ennek a folyamatnak, bár mindenki komfortérzetét megzavarta.

A munkatervek összértéke (305 millió lej, azaz hozzávetőlegesen 61 millió euró) felülmúlja minden eddig Érmihályfalván megvalósított beruházás értékét. Ez az összeg kiegészül az oktatási intézmények beruházási és korszerűsítési értékeivel.

Karsai Attila alpolgármester (portrénkon) a lakosság megértését és türelmét kéri, remélve, hogy az említett fejlesztések által sikerül egy lendületes, fejlődő és  munkahelyeket teremtő települést kialakítani, ahol minden korosztály otthon érezheti magát.


Írta: Balázs József Attila