Bihar községben számos olyan fejlesztés és megvalósítás történt, melyek az ott élők mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni, kellemesebbé tenni.

Emellett a jótékonykodásra is nagy hangsúlyt fektetnek a település elöljárói és lakosai.

Az év első három hónapjának jelentősebb előrelépéseiről kérdeztük a település polgármesterét, Szilágyi Zoltánt.

Világháborús kiállítás

Januárban megnyílt az az állandó kiállítás, amely a doni áttörés áldozatainak állít emléket. Ennek Bihar község régi polgármesteri hivatala ad otthont. A Tanoda Egyesület által megszervezett tárlaton első és második világháborús emléktárgyakat, relikviákat tekinthetnek meg az érdeklődők. A Bakasors című állandó kiállítás megnyitásának apropóját a doni áttörés 79. évfordulója adta.

A Tanoda Egyesület ezzel a tárlattal szerette volna megkoronázni azt az egy évtizedes, szintén a doni események emlékére megszervezett emléktúráját, amelyet pár nappal a megnyitó előtt tartottak Püspökfürdőn. A kiállításon megtekinthető fegyverek, lőszerek, katonai sisakok, emléktárgyak, valamint a háromdimenziós képek korhű képet festenek a két világháború közötti időszak embereiről, szokásaikról, értékeikről. A kiállítást szakértői tárlatvezetés mellett ingyenesen lehet látogatni. A település elöljárója elmondta, az egyesület által létrehozott gyűjtemény folyamatosan bővül és gazdagodik a különböző felajánlások révén, ezáltal is hozzájárul történelmi emlékezetünk életben tartásához.

Megszűnnek az áramkimaradások

Február elején a polgármesteri hivatal az Electrica áramszolgáltató vállalattal közösen olyan új fejlesztés kivitelezését végezte el, melynek eredményeképpen reményeik szerint sikerül végleg kiküszöbölni az időnként előálló áramingadozásokat, illetve váratlan áramkimaradási problémákat. Bár a munkálatok időszakos áramszünetekkel jártak a község különböző pontjain, a felújított és modernizált elektromos hálózat zavartalan működése kárpótolja a település lakosait az esetleges kellemetlenségekért.

Útfelújítások, sportcsarnok, segítség a menekülőknek

Március elején a naptári tavasz beköszöntével a polgármesteri hivatal rendelkezésének köszönhetően megvalósult a hegyre kivezető két út, a Hegykapu és az Iklódi út takarítása, majd kiszélesítése és lekövezése. Ezek a munkálatok főként a bihari és hegyközkovácsi gazdákat érintették, az ő munkájukat hivatottak megkönnyíteni.

Ugyanebben a hónapban az előzetes terveknek megfelelően, elindultak a község új sportcsarnokának építési munkálatai. Szilágyi Zoltán polgármester abbéli reményét fejezte ki, hogy a létesítmény, melyet még az idén használatba adnak, sok helyi sportkedvelőnek – fiataloknak és idősebbeknek egyaránt – kedvelt időtöltési helyül fog szolgálni. A Mérföldjáró előző lapszámában már beszámoltunk ennek a 180 férőhelyes lelátóval ellátott, multifunkcionális sportlétesítménynek a terveiről, mely kosárlabda-, tenisz-, kézilabda-, valamint röplabdajátékhoz alkalmas felfestéseket és felszereléseket is tartalmaz majd. Ez mindenképpen fontos pillére lesz a helyi diák- és közösségi életnek, elősegíti majd a közösség fejlődését, erősödését.

Szintén fontos megemlíteni, hogy márciusban a bihari közösség példás összefogást tanúsított, amikor az orosz–ukrán háborús konfliktus miatt menekülni kényszerülők részére adománygyűjtési akciót hirdetett a helyi polgármesteri hivatal. Nagyon sok felajánlás érkezett, az összegyűlt adományokat Szilágyi Zoltán polgármester és Adrian Coborzan alpolgármester személyesen juttatták el a máramarosszigeti határátkelőnél kialakított segélypontra. A település elöljárói ezúton is szívből köszönik mindenkinek az önzetlen segítséget.


Írta: Szücs-Pap Enikő